Aktørseminar om integreret miljø- og energiledelse

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport er resultatet af et aktørseminar gennemført for Miljøstyrelsen, hvis formål har været:

"dels at få gjort status for indførelse af integrerede systemer i industrien og dels få et nuanceret billede af de barrierer og muligheder, der er for en forstærket indsats" samt "fremme integrationsbestræbelserne ved at styrke dialogen mellem de to ledelseskoncepter"

Aktørseminaret blev afholdt den 13. september 2002 hos Lego i Billund, som velvilligt lagde lokaler til. En række specialister og praktikere på miljø- og energiledelsesområdet var inviteret til at deltage i seminaret.

Gennem en interaktiv proces med deltagerne blev barrierer for integration af miljø- og energiledelse identificeret. Det blev klart, at det ville være operationelt at gå videre med løsninger i fire parallelle spor:
Myndigheder (gruppe 1)
Rådgivere og værktøjer (gruppe 2)
Virksomheder (gruppe 3)
Systemer (gruppe 4)

Deltagerne blev opdelt i fire grupper hvor emnerne: Valg af væsentlige barrierer, brainstorm om løsninger, prioritering af løsningerne, beskrivelse af løsningsforslag blev diskuteret.

Hver gruppe fremkom med en række løsningsforslag. Et sammendrag af løsningsforslagene er beskrevet i det nedenstående.

Løsningsforslag vedr. myndigheder:

  1. At man udarbejder en eksempelsamling med de gode historier fra det virkelige liv, hvor myndigheder bruger virksomhedernes integrerede ledelsessystemer og 3. partskontrol til at lette sagsbehandlingen (miljøgodkendelse, tilsyn mv.).
  2. At man udarbejder en vejledning i brug af 3. partskontrol af virksomhedernes integrerede ledelsessystemer i myndighedsbehandlingen.
  3. At man udarbejder et idé-katalog vedrørende myndighedernes "belønning" af virksomheder med 3. parts kontrol.
  4. At man nedsætter et koordineringsforum for myndigheder, som kan bruges f.eks. i forbindelse med ny lovgivning eller revision af lovgivning, som styregruppe for integrationsprojekter, m.v. .
  5. At man udarbejder informationsmateriale fra myndigheder til virksomheder om integration af systemer.

Løsningsforslag vedr. rådgivere:

  1. At man løbende og målrettet informerer rådgivere elektronisk om succeshistorier med at integrere ledelsessystemer.
  2. At man udarbejder vejledninger til rådgivere i integrerede systemer med hjælp fra virksomheder, der stiller deres viden og erfaring til rådighed.
  3. At man efteruddanner miljørådgivere i energiforhold og energirådgivere i miljøforhold. Men også at man efteruddanner rådgivere i almene ledelsesforhold samt i at kunne foretage behovsanalyser af virksomheden.
  4. I bilaget er yderligere forslag.

Løsningsforslag vedr. værktøjer (hvor målgruppen er virksomheder):

  1. At man udbygger hjemmesiden www.energiledelse.com til også at omhandle miljøledelse samt integrerede systemer
  2. At man på baggrund af de eksisterende materialer udarbejder vejledninger til indførelse af integrerede ledelsessystemer
  3. At man udarbejder et projekt over tilgængeligt og anvendeligt software til ledelsessystemer

Løsningsforslag vedr. virksomheder:

  1. At man udarbejder et værktøj "Integreret energi- og miljøledelse, har vi behov for det?" - et værktøj med spørgsmål, svar og en selvanalysedel
  2. At man afholder tværfaglige regionale temadage om hhv. energiledelse for miljøfolk og miljøledelse for energifolk.
  3. At man etablerer DEMO-projekter på virksomheder, hvor ansvaret for de forskellige områder miljø, energi, kvalitet og arbejdsmiljø er splittet op i organisationen, og hvor det interne samarbejde skal fremmes.
  4. At Miljøstyrelsen opretter en FAQ-database, hvor man kan maile sine spørgsmål ind omkring integration af miljø- og energiledelse, og i løbet af et par dage få svar.

Løsningsforslag vedr. systemerne:

  1. At man udarbejder en dansk standard for integreret miljø- og energiledelse, som både overholder kravene fra ISO 14001 og fra DS 2403
  2. At man udvikler en træning og uddannelse for personer, der arbejder med miljø- eller energiledelse, og som resulterer i en eksamen, et certifikat.
  3. At man afholder seminar for topledelser; herunder at man inden da gennemfører nogle analyser af miljøindsatsen og miljøgevinsten i kroner og ører.
  4. I bilaget er yderligere et forslag.