Geotekstiler som rodspærre

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål

1.1 Baggrund

Ved dyrkning af grønsager i forurenet jord kan der være risiko for, at afgrøderne via rødderne optager forureningskomponenter i uacceptabel grad. Dette kan forhindres effektivt ved udskiftning af jord. I situationer med forureninger som er udbredt fra terræn og til større dybde, kan det imidlertid være meget store jordmængder der skal fjernes, da mange af de relevante planter har rodsystemer ned i 1 til 2 meters dybde, og nogle endda væsentlig dybere. En anden mulighed kunne være at udskifte det øvre jordlag med udlægning af et rodvækst-standsende materiale der forhindrer planterne i at sætte rødder ned i det underliggende forurenede jordlag. Dette stiller krav til det udlagte materiale om at kunne standse rodvæksten effektivt. Herudover må påregnes at vandopløselige forureningsstoffer kan transporteres i jordvæsken op over det udlagte materiale og derved komme i kontakt med rødderne, selvom rodsystem og forurenet jord holdes helt adskilt. Denne transport vil dog sandsynligvis være af begrænset omfang i vel afdrænet jord.

Geotekstiler er plastprodukter udviklede til at adskille og stabilisere forskellige jordlag ved større jordarbejder. De har kemiske, mekaniske og hydrauliske egenskaber som gør dem velegnede til dette formål uden nævneværdig påvirkning af miljøet iøvrigt. De kan have lang levetid i jorden mens de formodes ikke at hindre nedsivning af regnvand (Miljøstyrelsen, 2001). Desuden findes flere geotekstiler i forskellige kvaliteter. Geotekstiler har derfor mange af de egenskaber der kræves af et materiale som skal adskille ren og forurenet jord, samt eventuelt forhindre rodvækst i underliggende forurenet jord over en længere årrække. Der foreligger dog kun meget sparsomme undersøgelser foretaget på træer, som omhandler hvor effektivt geotekstiler kan standse rodvækst i jord (Stål, 1995). Planters evne til at vokse igennem kompakte jordlag varierer meget mellem arter (Materechera et al., 1993), og disse forskelle forventes også at gælde for evnen til at gennemtrænge geotekstiler.

1.2 Formål

Dette arbejde har som formål at undersøge om geotekstiler effektivt kan standse udbredelsen af rødder af forskellige grønsagsarter. Der testes arter som forventes at variere i deres evne til at gennemtrænge rodstandsende materiale. Desuden diskuteres og vurderes risikoen for tilstopning med jord af de relevante geotekstiler.