Geotekstiler som rodspærre

3 Resultater

3.1 Forsøg A
3.2 Forsøg B
3.3 Generelle observationer

3.1 Forsøg A

Figur 3A viser resultaterne fra forsøg A, hvor det ses at alle geotekstiler blev gennemgroet i løbet af forsøgsperioden på 63 dage. Generelt ses en sammenhæng mellem porestørrelsen og rodudviklingen under geotekstilet, således at tekstiler med mindst porestørrelse forsinkede rodudviklingen mest. Der var fx ca. 16 dages forsinkelse i rodudviklingen under de tætteste tekstiler med porestørrelsen 80 og 85 µm (henholdsvis SF 56 og T4000) i forhold til de mindre tætte tekstiler med porestørrelsen 180 µm (SF27 og T700). Disse forskelle er signifikante i perioden fra dag 28 til 49. Det tætteste tekstil med porestørrelsen 55 µm (SF111) forsinkede rodudviklingen signifikant med ca. 30 dage i forhold til de groveste kvaliteter, og den lavere hældning af linien for det tætteste tekstil antyder at rodudviklingen ikke blot var forsinket men også var langsommere i forhold til de øvrige tekstiler. Både gulerod og lucerne groede igennem SF111.

Figur 3B viser resultaterne fra forsøg A for gulerod og lucerne. Der ses ingen signifikante forskelle mellem de to arter. Generelt var der ingen interaktion mellem geotekstil og art i forsøg A.

Figur 3. Gennemvoksning af geotekstiler med gulerod og lucerne (forsøg A)
Antal rødder observeret under forskellige kvaliteter af geotekstilerne Terram og Typar SF i væksthusforsøg med gulerod og lucerne. A) viser resultaterne udregnet for geotekstilerne (data for gulerod og lucerne er slået sammen) mens B) viser resultaterne for de to plantearter. Tallet 31 angiver rodantal >30 i datasættet. Stolperne angiver middelfejl for A) 6 eller for B) 18 replikater.

3.2 Forsøg B

Figur 4 viser at rodudviklingen generelt var meget langsommere i forsøg B end i forsøg A. Figur 4A viser resultaterne for geotekstilerne for hvidkål og cikorie. Ært er ikke medtaget i beregningerne da den som forventet havde en svag rodvækst og ikke groede igennem nogen af geotekstilerne. Det ses at SF111 (55 µm) hindrede al rodudvikling under geotekstilet, mens T4000 (85 µm) havde en signifikant lavere rodvækst end SF56 (80 µm) ved optællingerne på dag 46 og 52.

Figur 4B viser resultaterne fordelt på de tre arter i forsøget, hvor ært ikke groede igennem nogen af tekstiltyperne i modsætning til cikorie og hvidkål. Der var ingen signifikante forskelle mellem de to sidstnævnte. Generelt var der heller ingen interaktion mellem geotekstil og art i forsøg B.

I Figur 5 ses antallet af rødder over og under geotekstilet samt antal rødder under tekstilet i procent af antallet over ved afslutning af forsøg B for hver kombination af art og geotekstil. T4000 havde signifikant flere rødder over geotekstilet end SF56, men der var ingen forskel på rodudviklingen under de to tekstiler. Der var ingen rødder under SF111 eller ært.

Figur 4. Gennemvoksning af geotekstiler med hvidkål, cikorie og ært (forsøg B).
Antal rødder observeret under forskellige kvaliteter af geotekstilerne Terram og Typar SF i væksthusforsøg med hvidkål, cikorie og ært. A) viser resultaterne udregnet for geotekstilerne hvor resultaterne for ært er udeladt. B) viser resultaterne for de tre plantearter. Stolperne angiver middelfejl for A) 6 eller B) 9 replikater.

3.3 Generelle observationer

Generelt såes overensstemmelse mellem observationer af rødder under geotekstilet gennem rodkassernes vægge og ved undersøgelse af jorden ved afslutning af forsøgene. Der blev således kun fundet rødder i jorden under geotekstilet ved afslutning, i kasser hvor der også forud var blevet observeret rødder gennem rodkassens vægge.

Lucerne og cikorie voksede i nogle tilfælde igennem geotekstilerne med tykkere rødder, som var i stand til at forstørre den pore de voksede igennem.

Gulerod var den eneste art som umiddelbart synligt havde ændret rodmorfologi ved gennemvoksningsstedet. Der sås en fortykning af roden umiddelbart over og under geotekstilet mens roden i selve gennemvoksningsstedet var hårfin. Der sås forgreninger af rødder under alle de gennemvoksede geotekstiler hos gulerod, lucerne, cikorie og hvidkål.

Der var ingen ophobning af ler på geotekstilernes overflade ved forsøgsafslutning.

Figur 5.  Reduktion af rodvækst (forsøg B).
Antal rødder over og under geotekstilerne – sidstnævnte desuden angivet i procent af antal rødder over geotekstilerne i væksthusforsøg med hvidkål, cikorie og ært. Stolperne angiver middelfejl for 3 replikater.