Geotekstiler som rodspærre

5 Konklusion

Ingen af de testede geotekstiler kan konkluderes at kunne hindre udbredelsen af rødder i et jordlag effektivt. Dette er målet hvis geotekstiler skal anvendes til at sikre at grønsager dyrket i overliggende ren jord ikke kommer i kontakt med underliggende forurenet jord. Da de testede geotekstiler repræsenterer de bedst egnede til formålet som nu er tilgængelige på markedet, kan det således konkluderes, at geotekstiler ikke kan anvendes til standsning af rodvækst mellem lag af ren og forurenet jord.

Der kan være tilfælde hvor en begrænsning - men ikke fuldstændig standsning - af rodsystemers udbredelse i et jordlag i en kortere årrække kan være tilstrækkelig til opfyldelsen af et givet formål. I sådanne tilfælde vil meget tætte geotekstiler som det testede Typar SF 111 kunne anvendes. Hvis man ønsker at anvende geotekstiler til en begrænsning af rodvæksten, anbefales det først at foretage en test af de mest relevante geotekstiler på friland over mindst to vækstsæsoner.

En tidligere undersøgelse viser at kun de tætteste geotekstiler har tendens til tilstopning med jord ved brug som drænfiltre. På dette grundlag vurderes at tilstopning ikke vil udgøre et problem ved anvendelse af de mellem-tætte geotekstiler (porestr. ned til 80 µm) som rodspærre på de fleste jordtyper.