Risikovurdering af MTBE-forurening i forhold til grundvandet

1 Indledning og baggrund

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Rapportens opbygning

1.1 Baggrund

MTBE (methyl-tertiær-butyl-ether) er en etherforbindelse, der i Danmark har været anvendt som tilsætningsstof til benzin siden ca. 1985. MTBE tilsættes blyfri benzin for at øge oktantallet og er primært tilsat 98 oktan. Der er dog også MTBE i en del af 95 og 92 oktan benzinen. Siden 1994 er der desuden tilsat MTBE til den "blyholdige" 98 oktan. Der er ikke et detaljeret kendskab til det eksakte MTBE-indhold i de forskellige benzintyper fra 1985 og frem til 2001.

MTBE er karakteriseret ved en høj vandopløselighed, ringe sorption til jordmatricen og ringe nedbrydelighed i jord og grundvand. MTBE udvaskes hurtigt fra jorden, og bevæger sig hurtigere med grundvandet end andre benzinstoffer. Disse egenskaber medfører, at MTBE er en væsentlig grundvandstruende forbindelse. I forbindelse med udslip fra servicestationer kan MTBE i nogle tilfælde endda være det dominerende forureningsstof, evt. det eneste spor fra benzinforureningen, hvis kulbrinterne i benzinen ved forekomst af ilt i grundvandszonen er blevet biologisk nedbrudte.

Der er de seneste år forekommet et stigende antal fund af MTBE i dansk grundvand.

Fyns Amt har i efteråret 2000 foretaget en erfaringsopsamling af MTBE-forureninger /1/. Denne erfaringsopsamling er baseret på egne, frivillige og OM-undersøgelser og har omfattet 72 grunde, hvor der sælges eller har været solgt MTBE-holdig benzin.

Forureningsundersøgelserne på de 72 servicestationer i Fyns Amt viser, jf. /1/, at der er udbredt forurening med MTBE. MTBE er konstateret i grundvandet under de 62 lokaliteter (86%). Den gældende grænseværdi for drikkevand på 30 µg/l er overskredet i 38 af undersøgelserne (53%), på 33% af lokaliteterne er MTBE påvist under grænseværdien, og på 14% af lokaliteterne er MTBE ikke påvist i grundvandet.

MTBE er konstateret i 14 ud af 32 undersøgte vandværksboringer i amtet, svarende til MTBE-indhold i 7 vandværker. MTBE er påvist mellem 0,1 og 56 µg/l. To af boringerne har MTBE-indhold over 30 µg/l. Det forurenede grundvand kommer i alle tilfælde fra områder, hvor der er konstateret forurening med benzinstoffer.

Kun 20 ud af 266 vandværker på Fyn vides at have analyseret for MTBE i grundvand eller drikkevand.

Derudover har Fyns Amt analyseret for MTBE i 9 boringer, der indgår i det nationale overvågningsprogram, NOVA2003.

Den gældende grænseværdi for MTBE i grundvand er 30 µg/l, og den reduceres i 2003 til 5 µg/l med en anbefalet værdi på 2 µg/l i henhold til den nye drikkevandsbekendtgørelse, /2/. Grænseværdien for MTBE er fastsat ud fra kriterier for lugt og smag.

1.2 Formål

Projektet tager udgangspunkt i de 43 fynske lokaliteter, hvor der er konstateret MTBE over den gældende grænseværdi for drikkevand enten i det terrænnære eller primære grundvand ved lokaliteten eller i nærliggende vandværksboringer. Alle 43 lokaliteter ligger indenfor indvindingsoplandet til et vandværk.

Formålet med projektet er på baggrund af de 43 lokaliteter at vurdere hvilken risiko forureningerne udgør for de berørte indvindingsoplande samt for den samlede indvinding i Fyns Amt. Sekundært at skalere risikovurderingen til at dække hele Danmark.

Projektet gennemføres dels ud fra foreliggende undersøgelsesrapporter for de 43 lokaliteter dels ud fra geologiske og hydrogeologiske oplysninger samt data om vandforsyninger og indvindingsoplande.

Risikovurderingerne foretages primært overfor MTBE og sekundært overfor benzen i det omfang datamaterialet gør det muligt.

Risikovurderingen foretages i 3 trin:
vurdering af risikoen for, at den fremtidige grænseværdi for MTBE på 5 µg/l eller grænseværdien for benzen på 1 µg/l overskrides i grundvandet under de 43 lokaliteter
vurdering af risikoen for forurening af vandværksboringer
opskalering af resultatet så det svarer til hele Fyns Amt og sekundært til hele Danmark

Risikovurderingen overfor de 43 lokaliteter foretages efter metoderne i Miljøstyrelsens oprydningsvejledning, /3/. For indvindingsoplandene er risikovurderingen udført ved en masseberegning suppleret med stoftransportsimulering i en eksisterende hydrogeologisk edb-model for et indvindingsopland på Fyn.

Indledningsvist gennemføres et litteraturstudie med henblik på at opsamle eksisterende viden om MTBEs nedbrydningsforhold i grundvand. Litteraturstudiet sigter bl.a. mod at finde nedbrydningskonstanter, der kan indgå i Miljøstyrelsens regneark JAGG ver. 1.5, /3/.

1.3 Rapportens opbygning

Rapporten indledes med et kapitel om MTBE og dets nedbrydningsforhold (kap. 2) som beskrevet i tilvejebragt litteratur. Dernæst følger et kapitel med risikovurdering i forhold til grundvandet under de 43 lokaliteter (kap. 3). I dette kapitel beskrives, vurderes og diskuteres det anvendte datagrundlag og forudsætningerne for risikovurderingen.

I kapitel 4 vurderes risikoen for forurening af de berørte indvindingsoplande og vandværksboringer. Risikovurderingen foretages ved hjælp af en simpel masseberegning. Desuden udføres en stoftransportsimulering for 3 lokaliteter beliggende i et indvindingsopland i Svendborg.

Risikovurderingen opskaleres groft til hele Fyns Amt og Danmark i kapitel 5.

Bilagsdelen indeholder i bilag 1 et resumé af indsamlet materiale om MTBE’s kemisk-fysiske parametre og en vurdering af nedbrydningskonstanter for stoffet. Bilag 2 indeholder 2 eksempler (bilag 2.1) på de udførte JAGG-beregninger foruden dokumentationen (bilag 2.2) for de udførte beregninger på de 43 lokaliteter. I bilag 3 er vedlagt dokumentationen for masseberegningerne udført for de 37 indvindingsoplande. Bilag 4 indeholder figurer med simuleret udbredelse af MTBE- og benzenforurening samt udviklingen i kildestyrken (figurer til kapitel 4) beregnet i stoftransportmodellen. Endelig indeholder bilag 5 kommentarer fra Oliebranchens Miljøpulje til rapporten.