Muligheder for genanvendelse af EPS

1 Metodebeskrivelse

1.1 Undersøgelse af markedet for eksisterende metoder til genanvendelse af EPS
1.2 Muligheder for at anvende et eller flere genanvendelsessystemer i Danmark
Miljømæssig analyse
Økonomisk analyse

1.1 Undersøgelse af markedet for eksisterende metoder til genanvendelse af EPS

Ved undersøgelse af markedet for eksisterende metoder til genanvendelse af EPS er der ved udvælgelsen af kriterier og kilder til information lagt vægt på at der er tale om fuldskalaindsamlingssystemer og anlæg i kontinuerlig drift.

Der er ved udvælgelsen og beskrivelsen af eksisterende metoder lagt særlig vægt på at afsætningen af EPS til genanvendelse er dokumenteret.

Metodebeskrivelserne har taget udgangspunkt i den internationale udvikling med særlig fokus på Europa og omfatter følgende punkter:
Indsamlingssystemer for affaldsprodukter af EPS
Teknik
Økonomi
Afsætning
Miljø.

Internettet og et indledende møde med Plastindustrien i Danmark, EPS-sektionen, samt kontakter til udstyrsleverandører og indsamlere har været grundlaget for undersøgelsen af markedet for eksisterende metoder og afsætning af EPS til genanvendelse. Via de etablerede kontakter til EPS-producenterne i Danmark, udstyrsleverandører, renovationsselskaber og genvindingsfirmaer som indsamler og genbruger EPS, er der fremkommet oplysninger og nye kontakter som er blevet brugt i den videre søgning.

Internettet er blevet brugt til at få overblik over indsamling og genanvendelse af EPS i udlandet. Følgende søgemaskiner er blevet benyttet:
AllTheWeb
AltaVista
Google.

Der er søgt på følgende søgeord:
EPS
Expanded polystyrene
EPS recycling
Expanded polystyrene recycling
Recycling equipment
Styropor.

Ved søgningen på de forskellige søgemaskiner og søgeord er der fundet mellem 1.500 og 600.000 søgeresultater. En del af søgeresultaterne henviste til forskellige dokumenter på den samme hjemmeside, og andre havde ikke noget at gøre med hverken EPS eller genbrug af EPS. Dette indsnævrede det videre arbejde, men det har i sagens natur ikke været muligt eller hensigtsmæssigt at gennemgå samtlige søgeresultater inden for projektets rammer.

Nogle af hjemmesiderne er blevet brugt som afsæt for videre søgning via links og søgemuligheder på hjemmesiden. Det gælder bl.a. www.epsrecycling.org (International EPS Alliance), www.epspackaging.org (Alliance of Foam Packaging Recyclers), www.bpf.co.uk (British Plastics Federation), www.grn.com (Global Recycling Network) og www.pacia.org.au (Plastics and Chemicals Industries Association Inc.).

Desuden er der hentet information om systemerne i Norge, Sverige og Tyskland på siderne hhv. www.plastretur.no, www.plastkretsen.se , www.eps-retur.se og www.dkr.de.

1.2 Muligheder for at anvende et eller flere genanvendelsessystemer i Danmark

Med baggrund i danske forhold (affaldsmængder, sammensætning, indsamlingssystemer) er der foretaget en vurdering af mulighederne for genanvendelse af EPS baseret på en miljøøkonomisk analyse. Der er ved analysen taget udgangspunkt i en sammenligning af genanvendelse, forbrænding og nyfremstilling af EPS. Det skal påpeges at der i relation til projektets økonomiske ramme kun er tale om en overordnet miljøøkonomisk analyse.

Miljømæssig analyse

Den miljømæssige analyse omfatter teknologier til:
Fremstilling af EPS-råvare
Fremstilling af EPS-produkt
Forbrænding af EPS
Genanvendelse af EPS
Indsamling til genanvendelse/forbrænding.

Ressourceparametrene omfatter energi i form af el og fossilt brændsel. Emissionsparametrene omfatter CO2, SO2 og NOx.

Ved fremstilling, forarbejdning og bortskaffelse af polystyren er der risiko for emissioner af styren og styrenoxid. Disse stoffer anses for at være kræftfremkaldende, men emissionerne af styren og styrenoxid er ikke bekendte størrelser.

Ved fremstilling af EPS-produkter sker der emission af pentan. Pentan betragtes hverken som en drivhusgas, som ozonnedbrydende eller som bidragyder til forsuring.

Økonomisk analyse

Den økonomiske analyse er udelukkende gennemført som en virksomhedsøkonomisk vurdering på danske virksomheder. Der er således ikke foretaget en samfundsøkonomisk vurdering.

Den virksomhedsøkonomiske analyse omfatter følgende:
Indsamling og transport til forbrænding, oparbejdning i Danmark eller eksport
Oparbejdning i Danmark
Forbrænding.