Muligheder for genanvendelse af EPS

7 Sammenfattende vurdering for mulighederne for øget genanvendelse af EPS i Danmark

7.1 Sammenstilling af de tre scenarier
7.2 Konkluderende bemærkninger

7.1 Sammenstilling af de tre scenarier

I Tabel 7.1 er resultaterne for de tre scenarier sammenstillet.

Tabel 7.1
sammenstilling af de tre scenarier

 

Scenario 1

Scenario 2

Scenario 3

Energiforbrug TJ

462,589

424,901

383,509

Emissioner:

 

 

 

CO2 tons

42.646

38.804

34.717

SO2 tons

58,2

51,9

45,36

NOx tons

85,2

76,7

67,6

CO tons

50,0

42,1

33,2

Samlede omk. mio. kr.

11,91

10,74

8,80


I Tabel 7.2 er vist forskydninger i scenario 2 og 3 i forhold til scenario 1.

Tabel 7.2
forskydninger i scenario 2 og 3 i forhold til scenario 1

 

Scenario 2

Scenario 3

Energiforbrug TJ

¸ 37,688

¸ 79,080

Emissioner:

 

 

CO2 tons

¸ 3.892

¸ 7.929

SO2 tons

¸ 6,3

¸ 12,8

NOx tons

¸ 8,5

¸ 17,6

CO tons

¸ 7,9

¸ 16,8

Samlede omk. mio. kr.

¸ 1,17

¸ 3,11


Som det fremgår af Tabel 7.2, er der i både scenario 2 og 3 tale om væsentlige gevinster på de anvendte miljøfaktorer og mindre gevinster på den samlede virksomhedsøkonomi.

At der er tale om gevinster på alle miljøfaktorer skyldes primært, at der ved forbrænding kun genvindes 29 MJ/kg EPS der forbrændes, mens der til fremstilling af virgin EPS-råvare forbruges 84 MJ/kg.

Det er også værd at bemærke at energiforbrug og emissioner fra indsamling og transport (se Tabel 6.7, Tabel 6.8 og Tabel 6.9) kun udgør en meget beskeden andel af det samlede energiforbrug og de samlede emissioner.

Den virksomhedsøkonomiske besparelse er af mindre omfang. Besparelsen udgøres af både reducerede omkostninger til bortskaffelse af EPS til forbrænding hos affaldsproducenterne og af besparelser hos producenterne af EPS-produkter til indkøb af virgine råvarer.

I de virksomhedsøkonomiske beregninger er der gjort den forudsætning at EPS afsat til eksport kan indbringe 400 kr./ton. Såfremt eksportprisen reduceres til 0 kr./ton, vil det betyde en reduktion af de virksomhedsøkonomiske gevinster i scenario 2 på 0,32 mio. kr. og i scenario 3 på 0,64 mio. kr.

Der er endvidere gjort den forudsætning at indsamling til de 8 indsamlingscentre i scenario 2 og 3 sker som led i en for affaldsproducenten i øvrigt nødvendig transport og derfor kan betragtes som gratis.

Omkostningerne til oparbejdning og eksport fra de 8 indsamlingscentre er opgjort til at ligge mellem 0,71 og 1,12 kr./kg. Indsamling til forbrænding er opgjort til 2,48 kr./kg så der er altså en difference på mellem 1,36 og 1,77 kr./kg til dækning af evt. indsamlingsomkostninger.

Hvorvidt 1,36–1,77 kr./kg kan dække evt. ekstra indsamlingsomkostninger, vil afhænge af den enkelte virksomheds årlige EPS-affaldsmængde og den enkelte virksomheds logistik. Man skal her huske på at 1 m3 EPS-affald vejer ca. 10 kg.

7.2 Konkluderende bemærkninger

Plastindustriens indsamlingsordning er baseret på en forholdsvis dyr løsning, og de indsamlede mængder bliver i et meget væsentligt omfang eksporteret. Dvs. at mængderne ikke genanvendes i produktionen, og dermed opnås ikke besparelsen i indkøb af ny råvare. Det betyder at det koster industrien penge at foretage indsamlingen.

Hvis de indsamlede mængder i langt højere grad kunne anvendes i produktionen af nyvare, ville der kunne blive tale om betragtelige besparelser ved indsamlingen.

Det kræver imidlertid et meget højt hygiejneniveau ved håndtering af brugt EPS, idet selv ganske små urenheder kan gøre det umuligt at genanvende EPS til nyvarer.

Produktionen af isoleringsplader af EPS udgør i Danmark ca. 9.000 tons/år. Plastindustrien opgiver at det er muligt at tilsætte op til 30 % rent EPS-affald til produktionen. Der ville i så fald kunne genanvendes op til 3.000 tons/år.

Som det fremgår af afsnit 6.1.8, er indsamling af EPS til genanvendelse som tilsætning til ny produktion den absolut mest økonomisk fordelagtige løsning.

Indsamling til eksport afhænger af afsætningsprisen. Da denne pris kan variere ganske betragteligt over ganske korte perioder, er indsamling til eksport risikofyldt. Eksportprisen er i beregningerne i denne rapport sat til 400 kr./ton (prisen i 2001), men den kan varierer meget. Ved denne rapports afslutning medio 2002 var eksportprisen faldet til 0 kr./tons.

Ved aflevering til et af de i scenario 2 og 3 skitserede 8 opsamlingssteder kan EPS-affald afleveres for mellem 0,71 og 1,12 kr./kg. Hertil skal lægges virksomhedens omkostninger til intern opsamling samt transport til opsamlingsstedet. Virksomhedens besparelse udgøres af de mindre omkostninger til affaldsbortskaffelse til forbrænding. Som det fremgår af beregningerne, er der tale om små besparelser. Der vil for de fleste affaldsproducenter være tale om forholdsvis små (i ton) mængder EPS-affald, og besparelserne ved at frasortere og aflevere til genbrug frem for til forbrænding vil være små.

Der skal altså være tale om væsentlige affaldsmængder før de økonomiske fordele kan begrunde en speciel intern opsamling og efterfølgende transport.

Hvis etableringen af de skitserede 8 opsamlingssteder skal ske på privatøkonomisk basis, må der være sikkerhed for både tilførte mængder og for afsætning.

Affaldsselskaberne i Danmark kunne sammen etablere de 8 opsamlingssteder og gennem affaldsregulativer sikre tilførsel af mængder. Afsætningen kunne så først og fremmest ske til dansk EPS-industri og dernæst til eksport.

Etableringen af de 8 opsamlingssteder bør koordineres med RUNI Aps der i forvejen har flere anlæg placeret primært ved fiskeindustrien.

Som det fremgår af scenarierne, indgår der tre forskellige indsamlingsordninger og mange forarbejdningsanlæg med lav udnyttelsesgrad. Ved en evt. iværksættelse af en øget indsamling af EPS til genanvendelse vil det være naturligt at forsøge at samle de tre ordninger i én ordning med følgende øget effektivitet og øgede virksomhedsøkonomiske resultater.

Inden for fiskeindustrien og inden for området frugt og grønt anvendes mange EPS-kasser. Derudover er EPS-produkterne spredt ud over alle brancher og ud over alle husholdninger i form af primært beskyttende emballage. Der er altså primært tale om mange små kilder.

Det allervæsentligste problem ved genanvendelse af EPS-produkter er produkternes vægtfylde som affald. Ca. 10 kg/m3. Det gør indsamling og transport overordentlig dyrt.

Det videre arbejde med at øge genanvendelsen af EPS i Danmark bør ske ved et samarbejde mellem EPS-producenterne, RUNI Aps samt affaldsselskaberne i Danmark (RenoSam). De miljømæssige fordele er store, medens de økonomiske fordele er marginale. Men kan man gennem det nævnte samarbejde øge mængden af EPS til genanvendelse i nye produkter (eksempelvis isoleringsplader), kan de økonomiske fordele også blive væsentlige.