Hormonforstyrrende stoffer og lægemidler i spildevand

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Aktiviteter
1.4 Deltagere

1.1 Baggrund

Der har gennem de senere år været stigende opmærksomhed på indholdet af sundhedsskadelige stoffer i udledninger fra kommunale renseanlæg. Forbedrede rensemetoder har nedsat udledningerne af næringsstoffer og organisk stof, og som sidegevinst til den forbedrede spildevandsrensning er også udledninger til vandmiljøet af miljøfarlige stoffer reduceret væsentligt, idet mange af dem, i det omfang de ikke er blevet nedbrudt biologisk undervejs, især vil findes bundet til slamfasen.

Der er siden midten af 1990’erne opnået en betydelig viden om indhold af velkendte miljøfremmede stoffer i udledninger fra de kommunale renseanlæg, men der er på trods af den forbedrede rensning en stigende bekymring for mulige udledninger af sundhedsskadelige stoffer fra renseanlæg, især med fokus på "nye" stoffer så som naturlige og syntetiske kønshormoner og en række industrikemikalier med potentielt reproduktionsforstyrrende effekter.

Feminisering og andre kønsforstyrrelser hos fisk, som f.eks. påvist for nylig i en undersøgelse fra Århus Amt, mistænkes således at være forårsaget af udledninger af hormoner og stoffer med hormonlignende effekter til vandmiljøet (Christiansen et al. 2002).

Desuden har der i de seneste år været debat om de mulige miljøeffekter af rester af antibiotika og anden veterinær medicin, der udbringes på landbrugsjord med gylle, hvorfra stofferne også frygtes at kunne spredes til vandmiljøet. Denne debat har bredt sig til usikkerhed om, i hvilket omfang rester af lægemidler til mennesker kan passere gennem renseanlæg og dermed belaste vandmiljøet.

Der kan således eventuelt vise sig behov for at efterbehandle almindeligt renset spildevand for at få fjernet disse stoffer. Der findes en række metoder til efterbehandling af spildevand. Disse er dog mest anvendt til hygiejnisering (UV-bestråling) eller til fjernelse af specifikke stoffer i mere veldefinerede industriudledninger (ozonering). Hvorvidt disse metoder også kan fjerne hormonstoffer eller lægemiddelrester er imidlertid dårligt belyst.

Der er derfor et behov for at få karakteriseret hormonforstyrrende stoffer og lægemiddelrester i spildevand og udledninger fra renseanlæg for at få et indtryk af, i hvilket omfang vandmiljøet belastes med disse stoffer. Desuden bør det undersøges, om stofferne kan fjernes eller reduceres ved hjælp af kendte efterbehandlingsmetoder som UV-bestråling og ozonering.

1.2 Formål

Formålet med projektet er:
At karakterisere renset spildevand fra kommunale renseanlæg mht. indholdet af hormoner og udvalgte stoffer med lignende effekter på menneskets reproduktion samt af udvalgte typer af lægemidler.
At undersøge effekten af udvalgte efterbehandlingsmetoder på renset spildevand med hensyn til ovennævnte stoffer.

I praksis har sidstnævnte delformål måttet reduceres til kun at omfatte efterbehandling med ozon, idet der ikke p.t. findes UV-anlæg i Danmark, der har tilstrækkeligt dokumenteret effekt til at kunne indgå i undersøgelsen.

1.3 Aktiviteter

Projektet har omfattet følgende hovedaktiviteter:

  1. Begrænset litteraturgennemgang til udvælgelse af relevante analyseparametre samt beskrivelse af erfaringer med ozonbehandling.
      
  2. Detailplanlægning af undersøgelsesprogram incl. valg af laboratorier og lokaliteter.
      
  3. Gennemførelse af prøvetagning og kemiske analyser.
      
  4. Evaluering af resultater og afrapportering.

Af en række årsager måtte det oprindeligt planlagte undersøgelsesprogram modificeres flere gange undervejs i projektforløbet, hvilket der er redegjort nærmere for i rapportens kapitel 4.

1.4 Deltagere

Projektet er gennemført af en projektgruppe i COWI bestående af Jesper Kjølholt (projektansvarlig), Per Henrik Nielsen og Frank Stuer-Lauridsen.

Der har været nedsat en følgegruppe for projektet med deltagelse af Line W. Hollesen (formand) og Linda Bagge, begge Miljøstyrelsen, Jes la Cour Jansen, eget konsulentfirma, Bo Neergaard Jacobsen, Spildevandscenter Avedøre, Sorin Lupan, Hørsholm Kommune og Torben Jørgensen, Kalundborg Kommune.

Prøvetagning af renset og urenset spildevand er foretaget af COWI sammen med Rovesta Miljø I/S, der også har forestået analyserne af de generelle spildevandsparametre. Eurofins Danmark (Albertslund afd.) har stået for analyserne af hormonforstyrrende industristoffer og medicinrester, mens Danmarks Farmaceutiske Højskole har haft ansvaret for analyserne af naturlige og syntetiske østrogener.

Et projekt om karakterisering af smitstoffer i spildevand og undersøgelse af deres fjernelse ved ozonbehandling er gennemført parallelt og koordineret med dette projekt, men afrapporteres særskilt.