Smitstoffer i spildevand

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Aktiviteter
1.4 Deltagere

1.1 Baggrund

Der har gennem de senere år været stigende opmærksomhed på mulige sundhedsskadelige effekter af udledninger fra kommunale renseanlæg. Forbedrede rensemetoder har nedsat udledningerne af næringsstoffer og organisk stof og som sidegevinst af den forbedrede spildevandsrensning er også udledninger af miljøfarlige stoffer til vandmiljøet reduceret væsentligt.

Forbedrede renseteknologier og driftsmetoder til organisk stof og næringssalte har også bevirket en øget fjernelse/tilbageholdelse af mikroorganismer. Der er dog på trods af den forbedrede rensning stadig bekymring omkring indholdet af smitstoffer i det rensede spildevand, ikke mindst i lyset af de stigende krav til badevands indhold af mikroorganismer.

Det har derfor været overvejet at introducere en egentlig efterbehandling for at opnå en desinfektion af det rensede spildevand. De mest anerkendte efterbehandlingsmetoder er ozon- og UV-behandling, men p.t. findes disse teknologier kun i yderst begrænset omfang i Danmark. Ved projektets start fandtes således kun installeret et enkelt pilotanlæg til ozonbehandling af kommunalt spildevand. Ozon- og UV-behandling er kendt for at kunne fjerne de mest almindeligt forekommende indikatororganismer, men rensegraden for mere hårdføre mikroorganismer er ikke velbeskrevet i Danmark. Der er dog i 2000-2002 gennemført en undersøgelse af smitstoffer i udledninger af renset spildevand på to kommunale renseanlæg ved Århus.

Der er således behov for at få undersøgt efterbehandlingsmetoders effekt på smitstoffer i renset, kommunalt spildevand, herunder ikke mindst på de mere hårdføre og infektive typer, samt at få udbygget den eksisterende viden om danske renseanlægs formåen til at fjerne smitstoffer.

1.2 Formål

Formålet med projektet er derfor:
At undersøge effekten af udvalgte efterbehandlingsmetoder til renset spildevand på smitstoffer, især mere hårdføre typer af organismer.
   
At undersøge spildevand fra udvalgte kommunale renseanlæg mht. indholdet af et spektrum af smitstoffer, herunder mulige alternative organismer, før og efter rensning.

I praksis har førstnævnte delformål måttet reduceres til kun at omfatte efterbehandling med ozon, idet der ikke ved projektets start fandtes UV-anlæg i Danmark, der havde tilstrækkeligt dokumenteret effekt til at kunne indgå i en undersøgelse.

1.3 Aktiviteter

Projektet har omfattet følgende hovedaktiviteter:

  1. Begrænset litteraturgennemgang til beskrivelse af erfaringer med ozonbehandlings effekt på smitstoffer i spildevand samt vurdering af de hermed forbundne omkostninger.
      
  2. Detailplanlægning af undersøgelsesprogram inkl. valg af laboratorier og lokaliteter samt strategi for prøveudtagning.
      
  3. Gennemførelse af prøveudtagning og analyser.
       
  4. Evaluering af resultater og afrapportering.

Af en række årsager måtte det oprindeligt planlagte undersøgelsesprogram modificeres flere gange undervejs i projektforløbet, hvilket der er redegjort nærmere for i rapportens kapitel 4.

Et projekt om karakterisering af hormoner, hormonlignende stoffer og udvalgte humane lægemidler i spildevand samt undersøgelse af deres fjernelse ved ozonbehandling er gennemført parallelt og koordineret med dette projekt, men afrapporteres særskilt.

1.4 Deltagere

Projektet er gennemført af en projektgruppe i COWI bestående af Jesper Kjølholt (projektansvarlig), Kasper Mølgaard og Per Henrik Nielsen.

Projektet har haft en følgegruppe med deltagelse af Line W. Hollesen (formand) og Linda Bagge, begge Miljøstyrelsen, Jes la Cour Jansen, eget konsulentfirma, Bo Neergaard Jacobsen, Spildevandscenter Avedøre, Sorin Lupan, Hørsholm Kommune og Torben Jørgensen, Kalundborg Kommune.

Prøveudtagning af urenset og renset spildevand er foretaget akkrediteret af Rovesta Miljø I/S, der også har haft ansvaret for de bakteriologiske analyser samt bestemmelsen af generelle spildevandsparametre. COWI har bistået ved prøveudtagningen og den videre fordeling af prøver til andre laboratorier. Statens Serum Institut (SSI) har varetaget bestemmelserne af enterovirus, mens Smittskyddsinstitutet (SMI) i Stockholm har analyseret ind- og udløbsprøver for indhold af udvalgte protozoer. SMI har dog ikke analyseret for protozoer i sidste prøverunde i Avedøre og Usserød. Ved de sidste to prøveudtagninger i Avedøre og Usserød er udløbsprøverne blevet analyseret for de samme protozoer af Danmarks Veterinærinstitut (DVI).