Miljøhensyn i design og produktudvikling

Sammenfatning og konklusioner

Projektet "Miljøhensyn i design og produktudvikling" blev påbegyndt januar 2001og afsluttet november 2002. Projektet er finansieret af Miljørådet for Renere Produkter, og gennemført af Dansk Design Center og PlanMiljø i samarbejde med en lang række designfirmaer landet over. Projektet bærer nu titlen "Design & Miljø-projektet" med forkortelsen "DEMI".

Design & Miljø-projektets formål har været at øge designeres, produktudvikleres og virksomheders opmærksomhed omkring muligheden for at indarbejde miljøhensyn i produktudviklingen. En af projektets store udfordringer har været at skabe forståelse for, at der kan opnås væsentlige miljøgevinster ved at indarbejde miljøhensyn i produktudviklingen allerede når en opgave formuleres og et produkts specifikationer fastlægges.

Projektets resultater er formidlet via websitet www.ddc.dk/demi under Dansk Design Centers hjemmeside. Dansk Design Center vil fremover være vært for websitet.

Værktøjerne på websitet sigter på at inspirere og motivere til inddragelse af miljøhensyn i design- og produktudviklingen. En behovsundersøgelse og løbende kontakt med målgruppen har afdækket et behov for let tilgængelige og gerne visuelt orienterede værktøjer.

Værktøjerne og Vidensdelen på websitet er udviklet ved løbende bistand fra og drøftelser med mere end ti danske designfirmaer og produktudviklere samt de bagvedliggende produktionsvirksomheder. Dialogen har bl.a. været baseret på drøftelser af målgruppens tidligere miljøorienterede produktudviklingsforløb. I praksis er værktøjsudviklingen forløbet ved, at designfirmaerne har fået udleveret udkast til værktøjerne til anvendelse i det daglige arbejde og i konkrete produktudviklings-forløb. På den baggrund har designfirmaerne stillet forslag til forbedringer og påpeget behov for nye værktøjer.

Inddragelsen af målgruppen er blevet underbygget af to workshops. Her har designfirmaere, virksomheder og andre interesserede sammen med Dansk Design Center og PlanMiljø dybdegående har gennemgået behovet for værktøjer i de enkelte faser af design- og produktudviklingsforløbet. Dette er fulgt op af detaljerede drøftelser og vurderinger af de foreliggende udkast til værktøjer.