Basisdokumentation for biogaspotentialet i organisk dagrenovation

1. Del: Modeldokumentation

1.1 Indledning
1.2 Systembeskrivelse af bioforgasning
1.2.1 Introduktion
1.2.2 Kildesortering
1.2.3 Indsamling
1.2.4 Forbehandling inden bioforgasning
1.2.5 Blandingstank
1.2.6 Deponering af bundfald
1.2.7 Hygiejnisering
1.2.8 Biogasreaktor
1.2.9 Efterseparering
1.2.10 Forbrænding af biogas
1.2.11 Efterlagring af gødningsvæske
1.2.12 Brug af gødningsvæske
1.2.13 Forbrænding af rejekt samt af fiberfraktion
1.2.14 Transporter
1.3 Modellering af bioforgasning
1.3.1 Modelafgrænsning
1.3.2 System
1.3.3 Inddata
1.3.4 Grundlæggende forudsætninger
1.3.5 Affaldskarakterisering
1.3.6 Tekniske specifikationer for delprocesser
1.3.7 Resultater fra modelberegninger

1.1 Indledning

Bioforgasning af organisk dagrenovation involverer separat indsamling af det organiske dagrenovation ved kilden samt en række teknologiske procestrin som forbehandling, bioforgasning og oplagring af forgasset materiale. Det kildesorterede affald vil eventuelt afhænge af kilden og de benyttede sorteringskriterier, ligesom de enkelte procestrin kan udformes teknologisk forskelligt. Bioforgasning af organisk dagrenovation er således ikke en bestemt løsning men potentielt mange forskellige løsninger.

Udfra ønsket om en konsistent beskrivelse af disse alternativer samt muligheden for at simulere ændringer i de enkelte delprocesser er det opbygget en excell-baseret model: DTU-BIOGASMODEL (vs 1.00) . Modellen beregner for et defineret system masseflow, næringstof-output, energiforbrug og produktion samt drivhusgasser.

I modellen indgår forbrænding af rejektet fra den biologiske behandling af affaldet. Modellen kan derfor også beregne konsekvenserne i form af ovenstående parametre for en løsning med forbrænding uden bioforgasning af det organiske dagrenovation.

Denne rapport indeholder dokumentationen af modellen. Modellens anvendelse af på en række scenarier er beskrevet i 2. del.

1.2 Systembeskrivelse af bioforgasning

1.2.1 Introduktion

Formålet med dette afsnit er at beskrive de teknologiske systemer og processer, som kildesorteret organisk dagrenovation gennemgår fra det indsamles, modtages på forbehandlingsanlægget inden bioforgasning til den producerede gødning anvendes og biogas forbrændes. Figur 1-1 skitserer ruten for affaldsfraktionerne igennem systemet. Det er vigtigt, at understrege at der findes mange forskellige metoder til hver enkelt delproces i et biogassystem. I dette afsnit præsenteres de mere almindelige processer, som benyttes på anlæg i Danmark.

Se her!

Figur 1-1:
Grundprincip ved bioforgasning af kildesorteret organisk affald i Danmark

1.2.2 Kildesortering

Kildesorteringen og sorteringskriterier er bestemmende for sammensætningen og mængde af affald, som bliver ført til et biogasanlæg. Kildesortering er bestemt af de offentlig myndigheder vha. en sorteringsvejledning, som normalt deles ud til husstandene. Husstandenes deltagelse og deres sorteringseffektivitet har også betydning for mængder og kvalitet af det, der bliver indsamlet separat til biologisk behandling.

1.2.3 Indsamling

De miljømæssige påvirkninger fra indsamling af dagrenovation opstår hovedsageligt pga. et forbrug af diesel til indsamlingsbilerne. Traditionelt bliver al dagrenovation (med undtagelse af glas og papir) indsamlet ved kilden i en vogn, evt. i en komprimatorbil. Ved genanvendelse af organisk dagrenovation til eksempelvis bioforgasning, indsamles denne fraktion, således den er adskillelig fra restfraktion. Typisk sker indsamling af organisk dagrenovation og restfraktionen separat, idet indsamlingsvognen kun indsamler en fraktion ad gangen. Alternativt kan indsamlingen foregå i indsamlingsvogne med 2 kamre eller i vogne med et kammer, hvor den organiske fraktion og restfraktion er i forskelligt farvede poser, således et optisk sorteringsanlæg senere kan separere poser med organisk dagrenovation fra poser med restaffald. Der er ikke regnet med energiforbrug til poser eller anden emballage i forbindelse med indsamlingen, da der forventes stort set samme totale forbrug af poser i hver af de betragtede indsamlingssystemer. Dette er ikke nødvendigvis tilfældet i andre indsamlingssystemer.

Anvendes separat indsamling med samme hyppighed som traditionel indsamling, må det forventes, at dieselforbruget til indsamling vil øges væsentligt, da to indsamlingsvogne skal køre samme rute. Der vælges dog ofte indsamling med mindre hyppighed, da der vil være opsat ekstra containere til organisk dagrenovation, således kapaciteten vil øges ved husstandene.

Indsamlingsområdets beskaffenhed kan også have indflydelse på dieselforbruget. Undersøgelser (Vrgoc. m.fl., 2002) antyder, at der kan være et væsentlig større brændstofforbrug ved indsamling af affald fra landdistrikter i forhold til byområder. Der er dog ikke væsentlige forskelle på dieselforbruget mellem villaområder, city og etagebebyggelser opgjort per ton indsamlet affald.

Umiddelbart efter indsamling køres affaldet fra indsamlingsområdet til et behandlingsanlæg. Under denne transport forbruges diesel, som hovedsageligt er afhængig af dieselforbruget for den pågældende indsamlingsvogn samt den gennemsnitlige transportafstand fra selve indsamlingsområdet til behandlingsanlægget.

1.2.4 Forbehandling inden bioforgasning

Forbehandling består ofte af 2 elementer: En sortering og en finneddeling, som henholdsvis har til formål at frasortere plast og andre fejlsorterede elementer fra den organiske affaldsfraktion og at neddele affaldet til mindre komponenter, som nedbrydes lettere og hurtigere i biogasreaktoren. Forbehandlingen foretages dels for at undgå problemer under det videre forløb med pumpning osv., og dels for at opnå et gødningsprodukt uden urenheder af plast og metal efter bioforgasningen. Den frasorterede del forbrændes oftest. Mængde og tørstofindholdet i rejektet er af betydning for den samlede energiudvinding, da denne forbrænding medtages i det samlede system, der betragtes i modellen.

Forbehandlingen foregår i fuldskala i Danmark med rullesigte og neddeler eller med en hydraulisk skruepresse, som presser væske og mindre komponenter ud gennem en si.

1.2.5 Blandingstank

Anaerob nedbrydning af organisk dagrenovation foregår i Danmark typisk sammen med gylle. Det fint neddelte affald blandes med gylle ofte i en pulper typisk i forholdet 1:4 eller 1:5. Flydende industriaffald anvendes også til samrådning i bioforgasningsprocessen. Så længe det organiske affald udgør mindre end 25 % kan udbringning af gødningsvæsken ske efter husdyrbekendtgørelsen (Bek nr. 877, 1998), mens udbringning ellers sker efter slambekendtgørelsen (Bek. nr.49, 2000). Den afgassede biomasse, der kommer ud af biogasreaktoren, er flydende med et tørstofindhold på 2-5 %.

1.2.6 Deponering af bundfald

I blandetanken nedfældes tunge materialer, som udtages fra bunden af blandingstanken. Det materiale er slamlignende med bl.a. sten og grus, kan udgør p til 10 % af den tilførte affaldsmængde (Herning Kommunale Værker, 1993). Det antages dog, at mængden i dag er væsentlig lavere. Tørstofprocenten er forholdsvis lav i denne slam (ca. 5-10 %) da gylle ofte udgør ca. 80-90 % af den samlede mængde i blandingstanken. Bundfaldet er ikke forbrændingsegnet og køres derfor på deponi. Indholdet af organisk tørstof (VS) er medvirkende til en metandannelse i deponiet. Det skal dog understreges, at størrelsen på denne metandannelse er ukendt og ikke hidtil målt. Der er derfor stor usikkerhed på skøn af metandannelse fra deponi af bundfald. Den vil dog kunne estimeres, hvis mængden og indholdet af VS måles på denne massestrøm.

1.2.7 Hygiejnisering

Hygiejniseringen kan ved termofil udrådning ske ved opvarmning til 65 °C i en time eller 5,5 time ved 55 °C. Ved mesofil udrådning opvarmes materialet i 1,5 time ved 65 °C eller 7,5 time ved 55 °C (Bek. nr. 49, 2000). Hygiejniseringen har til formål at reducere koncentrationerne af salmonella til et niveau, som ikke kan måles, samt at koncentrationen af fækal streptokokker skal være mindre end 100 g-1.

1.2.8 Biogasreaktor

Selve bioforgasningen af organisk stof foregår i biogasreaktoren. Oftest foregår nedbrydningen enten ved ca. 37 °C (mesofil) eller ved 55 °C (termofil). Temperaturen har betydning for nedbrydningshastigheden, og opholdstiden har betydning for nedbrydningsgraden i reaktoren. Der foregår en omrøring i reaktoren, for at sikre en homogen biomasse samt en stabil gasproduktion. Gasproduktionen i reaktoren afhænger meget af nedbrydeligheden af materialet. Lignin har sandsynligvis en hæmmende effekt for biogasproduktion, da lignin ligger uden på cellulosen, hvorimod fedt og protein medvirker til en stor biogasproduktion.

Efter udrådningen i biogasreaktoren føres materialet videre til en lagertank, hvor biogasproduktionen kan fortsætte langsomt. Gassen opsamles typisk også herfra og metanemission til atmosfæren undgås.

Gasmåling fra reaktor og lagertank har ofte forvoldt store vanskeligheder og har meget ofte været upræcise. Derudover ligger et andet problem i at fordele den samlede gasproduktion på den organiske dagrenovation og på gyllen. Det gøres som regel på baggrund af VS indholdet i de 2 affaldstyper, men det kan være en usikker fordeling, idet det organiske materiale i gylle oftest er sværere nedbrydeligt end organisk dagrenovation. Det skyldes netop, at der findes mere lignin i gylle end i dagrenovation.

1.2.9 Efterseparering

Efterseparering består af at separere den afgassede materiale i 2 fraktioner: en flydende og en fast. Den flydende fraktion udgør af den samlede mængde affald mellem 400 og 800 kg per ton kildesorteret organisk affald. Der er dog få data om størrelserne på denne mængde, og ved beregning af mængden skal der desuden tages hensyn til den tilsatte gylle. På Nordsjællands Biogasanlæg udgjorde den flydende gødningsfraktion ca. 900 kg/ton affald, og denne høje værdi skyldtes at der blev tilsat store mængder vand til reaktoren, ca. 600 l/ton affald (la Cour Jansen, 1996). Den faste fraktion har meget varierende størrelse afhængig af hvilket formål efterseparering har. Mængden af fast stof kan være meget lille, hvis formålet er at fjerne urenheder fra gødningsvæske, men derimod kan den være stor, hvis formålet er, at opnå et gødningsprodukt uden for meget væske, således at udbringning af gødning lettes, da mængden er mindre.

Tørstofindholdet i den flydende gødningsvæske er normalt på 2-5 %, og denne anvendes normalt på jordbruget. Den faste fraktion har også en gødningsværdi for planter, men denne fraktion brændes dog ofte, pga. for høje koncentrationer af uønskede stoffer.

1.2.10 Forbrænding af biogas

Forbrænding af biogas sker ofte på en fælles el- og fjernvarmemotor, således energien i biogassen udnyttes mest effektiv, ca. 85 % (Møller m.fl., 1999). Energiindholdet i biogassen afhænger alene af metanindholdet, som ligger i intervallet 55 % til 75 %, ofte omkring 65 % volumenmæssigt. Metan har en brændværdi på 890,8 kJ/mol, (Lide, 1992), hvilket medfører at biogas med 65 % metan har en brændværdi på ca. 24 MJ/Nm3.

En del af biogassen slipper dog uforbrændt igennem biogasmotoren. Udslippet er målt til ca. 3 % af biogassen, hvilket ikke betyder noget væsentligt i forhold til energiregnskabet. Derimod har metanudslippet en væsentlig betydning i forhold til udslippet af drivhusgasser, da metan vægtes 25 gange tungere end CO2, (Hauschild m.fl., 1997).

1.2.11 Efterlagring af gødningsvæske

Den flydende afgassede gødningsvæske transporteres til nærliggende gårde, som bruger gødningsvæskens næringsværdi på markerne. Landbruget er dog forpligtet til at overholde krav til spredning af gylle, hvorfor de involverede landmænd har pligt til at opbevare gødningsvæsken indtil gødningssæsonen begynder, normalt svarende op til 9 måneder (Bek nr. 877, 1998). Ved denne opbevaring kan der ske en metandannelse, da der sandsynligvis ikke vil forekomme totalt aerobe forhold i gyllebeholderen. Denne metandannelse er dog hidtil ikke målt. Metandannelsen vil afhænge af indholdet af VS samt opholdstiden i gyllebeholderen. Igen vil det være et problem at fordele metandannelsen på gylle og affald. Lave temperaturer i gyllebeholderen kan dog minimere produktionen af metan.

1.2.12 Brug af gødningsvæske

Ved brug af gødningsvæsken tilbageføres vigtige næringsstoffer til landbrugsjorden, bl.a. N, P og K. Desuden indeholder gødningsvæsken miljøfremmede stoffer som f.eks. tungmetaller og plastblødgørere. Det antages, at der ikke er nogen produktion af metan fra gødningsvæsken efter den er udlagt på landbrugsjorden, da der antages aerobe forhold på jorden. Ved brug af gødningsvæsken på landbrugsjorden substitueres handelsgødning. Den substituerede mængde handelsgødning skal udregnes på baggrund af indholdet af næringssalte, som findes i gødningsvæsken.

1.2.13 Forbrænding af rejekt samt af fiberfraktion

Forbrænding af restfraktioner er vigtig at inkludere i forhold til energibalancen, da der udvindes betydelig energi fra den ikke bioforgasningsegnede del samt af en eventuel fiberfraktion. Energiudbyttet ved forbrænding af disse fraktioner er især afhængig af vandindholdet, hvorfor det er vigtigt i forhold til et godt energiregnskab, at forbehandlingen og eftersepareringen producerer restfraktioner med et lav vandindhold. Affaldsforbrænding er en velkendt teknologi og beregning af energiudbytte i form af el og varme kan forholdsvis præcist beregnes ud fra affaldets nedre brændværdi og anlæggets virkningsgrader for el- og varmeproduktion. Affaldets nedre brændværdi bestemmes ud fra den nedre brændværdi af tørstofindholdet kombineret med vandindholdet og fordampningsvarmen af vand. Alternativt kan den nedre brændværdi bestemmes ud fra affaldets indhold af vand, aske, C, H, N, S og O

1.2.14 Transporter

Ved bioforgasning opstår der transporter udover selve indsamlingen af det kildesorterede dagrenovation. Typisk anlægges forbehandlingsanlægget på eller i nærheden af forbrændingsanlægget, eller på selve biogasanlægget. Der vil derfor være transporter med forbehandlet affald fra forbehandlingsanlægget til biogasanlægget, eller der vil være transporter af rejekt fra forbehandlingsanlægget til forbrændingsanlægget. Derudover vil der være transporter af bundfald og flydestof fra blandingstanken til enten deponi eller forbrænding. Gødningsfraktionen, som opstår efter endt bioforgasning, føres normalt ud til landbrugene, og her kræves endnu en transport af gødningsvæsken og eventuelt af fiberfraktionen, som kan føres til forbrænding eller landbrugsjord.

1.3 Modellering af bioforgasning

1.3.1 Modelafgrænsning

Modellering af biogasproduktionen for kildesorteret organisk dagrenovation indeholder følgende procestrin:
Kildesortering
Indsamling
Forbehandling
Biogasanlæg inkl. hygiejnisering og evt. med efterseparering
Forbrænding af biogas
Efterlagring af gødningsvæske
Forbrænding af rejekt og evt. fiberfraktion
Anvendelse af gødningsvæske og evt. fiberfraktion
Transport af rejekter og andre restprodukter

Der eksisterer flere metoder for hver delproces, som alle har indflydelse på materialestrømmen og den udvundne energi fra systemet. Modellen indeholder derfor flere forskellige metoder til kildesortering, forbehandling, bioforgasning, efterlagring af gødningsvæske og forbrænding. Nogle af delprocesserne ses på Figur 1-2, som viser kompleksiteten og mulighederne for metodevalgene igennem hele systemet. Formålet med modellen er at kunne beregne energi, massestrømme på næringssalte og emissioner af drivhusgasser for alle metodevalg for kildesortering, indsamling, forbehandling, bioforgasning, biogasafbrænding, efterlagring af gødningsvæske og forbrænding af rejekt, samt for transporter imellem anlæg. Appendiks A viser grafisk afgrænsningen for modellen, og hvor der kan opstå forbrug og produktion af energi samt emissioner af drivhusgasser.

Modellen er opbygget på baggrund af data fra eksisterende delprocesser, og derfor har hver metode et navn, som refererer til den pågældende proces. Det er dog muligt at ændre og tilføje nye metoder, således enhver beskreven metode kan bruges i modellen. Det er endvidere muligt at ændre virkningsgrader og andre inputparametre for delprocesser, således at modellen på en enkel måde kan tilpasses andre procesforhold end oprindeligt forudsat, ligesom biogassystemernes følsomhed overfor ændringer i inputparametre og andre forudsætninger kan undersøges på enkel måde. Modellen giver dermed også mulighed for at undersøge effekten af ændringer i delprocesser, f.eks. som følge af optimering eller nyudvikling.

Se her!

Figur 1-2:
Procesdiagram i model af biogasproduktion (ikke fuldendt og kun som eksempel

1.3.2 System

Modellen til beregning af energi, emission af drivhusgasser og næringssalte er udført i Excel med følgende regneark:
Inddata, niveau1
Niv. 2.1, Affaldsdata, input
Ber.2.1, Affaldsdata, afledte
Ber.2.2, Indsamling
Niv. 2.3, Forbehandling
Ber.23, Forbehandling
Niv. 2.4.1, Biogasanlæg
Niv. 2.4.2, Energianlæg
Ber.2.4,Biogas
Niv. 2.5, Anvend. fiberfraktion
Niv.2.6, Forbrænding
Ber.2.6, Forbrænding
Niv.2.7, Lagr.gødn.væske
Ber.2.7, Lagr.gødn.væske
Ber. Transport
Forudsætninger.niveau 2
Massestrømme
Energistrømme
CO2-strømme
Resultat oversigt
Forudsætninger.niveau 3
Forudsætninger.niv3.1
Forudsætning. niveau 4
Forudsætninger.niveau 4.1

Arkene er i rækkefølge som affaldets bliver ført igennem affaldssystemet. Inddata, niveau1 er inputsiden for bruger, og her defineres affaldsmængder, affaldstyper og teknologier for behandling og indsamling, samt transportafstande mellem anlæg. Ark, hvor navnet inkluder Niv. definerer metoder for hver delproces med nødvendige parametre, og ark med navn Ber." er beregninger for den gældende metode indenfor delprocessen. Resultaterne fremkommer i ark Massestrømme"," Energistrømme" og "CO2-strømme". Arket "Resultat oversigt" inkluderer en oversigt over energi og CO2-strømme af forskellige affaldstyper behandlet på forskellige forbehandlinger. Generelle forudsætninger for systemet defineres i ark med navn "Forudsætning".

Nummereringen indikerer hvilket niveau der er tale om, hvor Niveau 1 er det almene brugerniveau med input data, Niveau 2 er for brugere med kendskab til affaldssammensætninger og/eller behandlingsteknologier, hvor der kan ændres parametre, Niveau 3 er hvis fysisk/kemiske parametre skal ændre værdi og Niveau 4 for ændring af selve modellens struktur. På det almene brugerniveau anvendes metoder, som er prædefineret i modellen. Brugeren skal således kun tage stilling til metodevalg og ikke de nærmere parametre, som ligger til grund for metoderne. Dette kan gøres på brugerniveau 2, hvis der ønskes en ændret affaldssammensætning eller andre tekniske parametre for en delproces.

I Appendiks B ses alle metodevalgene og navngivningen af hver enkelt.

I de efterfølgende afsnit beskrives hver enkelt delproces i biogas- og affaldssystemet, som de er modelleret i DTU Biogasmodellen, samt de valg og muligheder brugeren af modellen har. I modellen er alle felter givet en farve, som refererer til usikkerheden på værdierne, eller om værdier er overført data fra andet ark eller beregninger, Tabel 1-1. Denne farvekode anvendes ikke i nærværende rapport.

Tabel 1-1:
Farvekode i model (kan ikke ses i sort/hvid print)

Gul:

Input data

Grøn:

Sikre data for metode

Lys gul:

Usikre data for metode

Rød:

Meget usikre data for metode

Lys blå:

Overført data fra andet ark

Blå

Beregnet data

Alle tabeller og figurer efterfølgende har kun til formål at illustrere anvendelsen af modellen og typen af resultater, som fås heraf. ALLE værdier i tabeller figurer bør derfor IKKE regnes som resultat og bør derfor IKKE vurderes på nogen måde.

1.3.3 Inddata

Som bruger defineres mængden af organisk kildesorteret dagrenovation, som skal behandles på biogasanlæg samt andet biomasse, som skal biologisk behandles sammen med organisk dagrenovation. Det kan være gylle, spildevandsslam eller affald fra et slagteri, som samrådnes med organisk dagrenovation, men disse affaldstyper er ikke defineret på forhånd. Affaldstyperne affald 1 til affald 10 henviser til affaldstyper, som samrådnes med kildesorteret organisk dagrenovation, og da de ikke er prædefinerede, skal de derfor defineres af brugeren. Derudover kan der defineres mængden af kildesorteret organisk affald, som skal til forbrænding, som alternativ til bioforgasning, samt muligheden for at føre en delstrøm af det organiske dagrenovation, Grøn restfraktion , eventuelt med en anden kemisk sammensætning, direkte til forbrænding. Mængderne indtastes som set i Tabel 1-2. Modellen kan godt håndtere og beregne, at kun organisk kildesorteret dagrenovation bliver bioforgasset på trods af, at det ikke forekommer i virkeligheden.

Tabel 1-2:
Input af affaldsmængder

Affaldstype

enhed

navn

mængde

Organisk fraktion til bioforgasning

kg

mass_gf

900

Organisk fraktion direkte til forbrænding

kg

mass_inc

0

Grøn restfraktion til forbrænding

kg

mass_inc_gr

100

affald 1

kg

mass_a1

0

affald 2

kg

mass_a2

0

affald 3

kg

mass_a3

0

affald 4

kg

mass_a4

0

affald 5

kg

mass_a5

0

affald 6

kg

mass_a6

0

affald 7

kg

mass_a7

0

affald 8

kg

mass_a8

0

affald 9

kg

mass_a9

0

affald 10

kg

mass_a10

0


Derefter skal brugeren indtaste den type affald der skal vurderes (Hovedstaden, Kolding, Vejle, Ålborg eller Grindsted) samt de teknologier, der skal anvendes, Tabel 1-3. Dette gøres ved indtastning af talkoder, som refererer til den givne affaldstype/teknologi, som ses i . Der skal af brugeren vælges metode til forbehandling, biogasanlæg, energianlæg til udnyttelse af biogas, forbrændingsanlæg, efterlagring af gødningsvæske, anvendelse af en eventuel fiberfraktion, typen af indsamlingsområde, transport og allokering af energi mellem el- og fjernvarmeproduktion. Indtastes ingen værdi i Tabel 1-3 vælges automatisk en normalmetode (defaultmetode). Teknologierne beskrives i afsnit 1.3.6.

Tabel 1-3:
Input for affaldstyper og metodevalg

Vælg metoder for delprocesser i systemet i de lysegrå felter:

Indtast metode for organisk fraktion

4

Kildesortering som i Ålborg plasticposer

Kildesortering, Metode 4

Indtast forbehandling

2

Hydraulisk skruepresse

Forbehandling, Metode 2

Indtast biogasanlæg

2

Herning, termofil, ingen efterseparering

Biogasanlæg, Metode 2

Indtast biogas-energianlæg

2

Herning, el+varme

Energianlæg, Metode 2

Indtast forbrændingsanlæg

2

Varmtvands anlæg

Forbrændinganlæg,  Metode 2

Indtast lagring

2

Lagring med låg og opsamling og afbrænding af gasser

Lagring af gødningsvæske, Metode 2

Indtast anvendelse af fiberfraktion

1

Anvendelse på mark

Anvendelse af  fiberfraktion, Metode 1

Indtast indsamlingsområde

 

Blandet bebyggelse

Indsamling, Default

Indtast transport metode

 

Default transportmetode

Transport, Default

Indtast allokering af energiproduktion

 

Exergimetoden

Miljødeklaration, Default

  
Tabel 1-4:

Input valg for affaldstyper og behandlingsteknologier

Se her!

Endeligt skal brugeren definere afstande mellem de involverede anlæg, hvor forbehandlet affald eller dele heraf skal transporteres, se Tabel 1-5. Her defineres også afstanden mellem forbehandlingsanlægget, biogasanlægget og forbrændingsanlægget, og derved om forbehandlingsanlægget ligger ved forbrændingsanlægget, ved biogasanlægget eller et tredje sted.

Tabel 1-5:
Input af transportafstande

Indtast transport afstande i de lysegrå felter:

Transport

Fra-til

Mængde

Afstand / km

Navn

Fra forbehandling til biogasanlæg

B-C

C1

0

km_bc

Rejekt fra forbehandling til forbrænding

B-F

F2

25

km_bf

Flydestof mv. fra biogasanlæg til forbrænding

C-F

F3

25

km_cf

Afgasset fast stof til forbrænding (samme afstand som C-F)

D-F

F1

25

km_df

Gødningsvæske fra efterseparering til jordbrug

D-G

G1

10

km_dg

Afgasset fast stof til jordbrug

D-I

I1

12

km_di

Bundfald til deponering

D-K

K1

40

km_dk


1.3.4 Grundlæggende forudsætninger

En mindre database i ark Forudsætninger, niveau 3" indeholder fysiske konstanter, som anvendes i modellen. Der er givet enheder, kodenavn, som anvendes i modellen samt kilden for værdien. Det drejer sig hovedsageligt om brændværdier, CO2-emissioner og massefylder for en række energiressourcer. Desuden findes der data om affaldsgenerering, drivhuspotentiale for metan og energibehov for produktion af næringssalte i handelsgødning. Se Tabel 1-6.

Tabel 1-6:
Grundlæggende forudsætninger (Parametre mærket med * anvendes ej til beregninger)

 

Enhed

Værdi

Navn

Bemærkning, kilde

Data for vand

 

 

 

 

Fordampningsvarme af vand

GJ/ton

2,45

Hfd.vand

Reel værdi, Hulgård, 2002, personlig kommunikation

Varmekapacitet af vand (væske) *

MJ/ton/°C

4,186

cp.vand

 

Massefylde

ton/m³

1

rho.vand

 

 

 

 

 

 

Data for energivarer

 

 

 

 

Nedre brændværdi

 

 

 

 

Gasolie/dieselolie

GJ/ton

42,7

Hu.olie

Energistatistik 1999

Naturgas

GJ/tusind Nm³

39,9

Hu.gas

Energistatistik 1999

Kul

GJ/ton

25

Hu.kul

Energistatistik 1999

Orimulsion

GJ/ton

27,6

Hu.orimulsion

Energistatistik 1999

Affald

GJ/ton

10,4

Hu.affald

Energistatistik 1999

Metan

GJ/tusind Nm³

35,91

Hu.metan

Steinmüller Taschenbuch, 25 Auflage, 1992

Metan

GJ/ton

50,01

 

Steinmüller Taschenbuch, 25 Auflage, 1992

 

 

 

 

 

CO2-emissioner (kg CO2)

 

 

 

 

Gasolie/dieselolie

kg/GJ

74

CO2.olie

Energistatistik 1999

Naturgas

kg/GJ

56,9

CO2.gas

Energistatistik 1999

Biogas

kg/GJ

0

CO2.biogas

Energistatistik 1999

Affald

kg/GJ

0

CO2.affald

Energistatistik 1999

Metan

kg/Nm³

20

CO2.methan

(CO2 neutral, baseret på 100 årig tidshorisont)

 

 

 

 

 

Massefylder

 

 

 

 

Gasolie/dieselolie

ton/m³

0,84

rho.olie

Energistatistik 1999

Naturgas

ton/tusind Nm³

 

 

 

Metan, CH4

ton/tusind Nm³

0,718

rho.metan

Steinmüller Taschenbuch, 25 Auflage, 1992

Kuldioxid, CO2

ton/tusind Nm³

1,977

rho.co2

Steinmüller Taschenbuch, 25 Auflage, 1992

Luft *

ton/tusind Nm³

1,293

rho.luft

Steinmüller Taschenbuch, 25 Auflage, 1992

Affaldsgenerering af organisk husholdningsaffald

kg org.affald/pers/år

40

affald.pers

input værdi

Drivhuseffekt-potentialet for metan, CH4:

kg CO2-ækv per kg CH4

25

GWPpot

Hauschild m.fl. 1997

 

 

 

 

 

Substitution af gødning

 

 

 

 

Andel af N udnyttet på mark

%

60%

subs.andel.N

Tønning m.fl. 1997 (Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen)

Energibehov til produktion af N i handelsgødning

MJ/kg

50

subs.N

Bundgaard, 1993 (Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen)

Energibehov til produktion af P i handelsgødning

MJ/kg

16

subs.P

Bundgaard, 1993 (Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen)

Energibehov til produktion af K i handelsgødning

MJ/kg

8

subs.K

Bundgaard, 1993 (Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen)


1.3.5 Affaldskarakterisering

For en mængde organisk affald vælges kildesorteringen ud fra metoderne, der er defineret i modellen. Derved fremkommer den kemiske sammensætning og mængderne af hver parameter i affaldet, som ankommer til forbehandlingsanlægget. Affaldskarakteriseringen er væsentlig både i forhold til biogasproduktionen, men også for energiproduktionen ved affaldsforbrænding og for massebalancen for næringssalte, som tilbageføres til landbruget. Karakterisering sker for 10 sekundære affaldstyper, som er andet biomasse til samrådning med kildesorteret organisk dagrenovation. Disse fraktioner kan være gylle, slagteriaffald, slam mm., som skal defineres mht. den kemiske sammensætning. Affaldskarakteriseringen er desuden defineret for en række forskellige organiske affaldsfraktioner fra husholdninger ved forskellige kildesorteringsmetoder fra forskellige kommuner. Udover de prædefinerede affaldssammensætninger, er der en Grøn restfraktion samt en ledig kolonne, til senere brug for en ny affaldssammensætning. Grøn restfraktion er en delstrøm af den organiske fraktion, som efter ønske kan føres direkte til forbrænding uden om biogasanlægget. Dette kan gøres for at vurdere, om det kan være fordelagtigt at føre en del af den organiske dagrenovation, eventuelt med en ændret kemisk sammensætning, til forbrænding frem for til bioforgasning. Parametrene og enhederne ses i Tabel 1-7. Derefter foregår der en beregning til totale mængder af hver parameter for den samlede mængde affald, som vurderes i systemet. De i Tabel 1-7 mængder af hver parameter repræsenterer den organiske del af bioaffaldet og ikke fejlsorteringer og plastposer, som er anvendt til indsamling. Årsagen til at plastposer ikke er medtaget er, at de vurderes at blive brændt i et forbrændingsanlæg uanset om der er separat indsamling med henblik på bioforgasning eller om al affald bliver indsamlet til forbrænding.

Tabel 1-7:
Affaldskarakterisering af kildesorteret organisk dagrenovation ved forskellige metoder til kildesortering (pt. bliver parametrene for TS, VS, brændværdi, biogaspotentiale, samt næringssaltene N, P og K anvendt til beregningerne, * anvendes ej).

Se her!

1.3.6 Tekniske specifikationer for delprocesser

For hver enhedsproces (forbehandling, biogasanlæg, gasmotor, affaldsforbrænding og lagring af gødningsvæske) foreligger en tabel over de tekniske specifikationer for hver teknologi. I de følgende afsnit defineres hver enhedsproces.

1.3.6.1 Indsamling

Indsamling af det kildesorterede organiske dagrenovation afhænger af om det skal bioforgasses, hvor der i modellen kræves separat indsamling, eller om affaldet bliver kørt til forbrænding, hvor traditionel indsamling anvendes til beregningerne. Brugeren skal tage stilling til hvilket bebyggelsesområde affaldet bliver indsamlet. Hver bebyggelsesområde har et dieseloliebehov til indsamling i selve indsamlingsområdet givet i liter diesel per ton indsamlet affald. Derudover opstår et dieselforbrug til transporten mellem indsamlingsområdet og behandlingsanlægget. For traditionel indsamling fås dieselforbrug fra en undersøgelse i Århus kommune (Vrgoc m.fl., 2002), og for separat indsamling antages at forbruget af diesel til selve indsamlingen er dobbelt så stor, da der kræves 2 biler der kører samme rute. Det antages, at indsamlingen for organisk kildesorteret dagrenovation har samme effektivitet som traditionel indsamling, men at der ikke er en væsentlig brændstofmæssig besparelse ved ikke at indsamle den organiske fraktion ved traditionel indsamling af dagrenovation. Derfor er antagelsen, at separat indsamling af organisk dagrenovation forbruger den dobbelte mængde brændstof. Bebyggelsestyper og dieselforbrug for indsamling ses i Tabel 1-8, og disser værdier i tabellen kan ændres af brugeren.

Tabel 1-8:
Bebyggelsestyper og dieselforbrug for traditionel og separat affaldsindsamling

Type beboelsesområde

Forbrug, l olie per kg

Metode.

Beskrivelse

Traditionel indsamling

Separat indsamling

1

Villa område

3,3 E-03

6,6 E-03

2

Etagebebyggelse

3,3 E-03

6,6 E-03

3

City område

3,3 E-03

6,6 E-03

4

Landområde

7,0 E-03

14 E-03

5

Blandet bebyggelse

4,0 E-03

8,0 E-03


Dieselforbruget til transporten mellem indsamlingsområde og forbehandlings-anlægget og forbrændingsanlægget afhænger dels af den gennemsnitlige afstand og dieselforbruget per km. Herunder er antaget, at en indsamlingsvogn kan køre 3 km/l med en last på 5000 kg affald, hvilket svarer til et forbrug på 0,67 l diesel per ton per km (Teknologisk Institut, 2001).

Tabel 1-9:
Indsamlingsparametre til transport mellem indsamlingsområde og behandlingsanlæg

Transport mellem indsamlingsområde og behandlingsanlæg

Afstand til forbehandlingsanlæg

25

km

Afstand til forbrændingsanlæg

15

km

Dieselforbrug under transport

0,67E-04

l/kgkm


Det samlede dieselforbrug er da summen af dieselforbruget for separat indsamling af den del som bioforgasses og af dieselforbruget for traditionel indsamling af den del der køres direkte til forbrænding:

tot_indsamling = mass_gf * ( forbrug_separat + L1 / df_trans) + (mass_inc + mass_inc_gr) * (forbrug_trad + L2/ df_trans)
   
hvor
   
tot_indsamling: Totale dieselforbrug til indsamling og transport af kildesorteret dagrenovation [l]
mass_gf: Organisk fraktion til bioforgasning [kg]
mass_inc: Organisk fraktion direkte til forbrænding [kg]
mass_inc_gr: Grøn restfraktion direkte til forbrænding [kg]
forbrug_separat: Dieselforbrug til separat indsamling for den valgte bebyggelsestype [l/kg]
forbrug_trad: Dieselforbrug til traditionel indsamling for den valgte bebyggelsestype [l/kg]
L 1: Gennemsnitlige afstand fra indsamlingsområde til forbehandlingsanlæg [km]
L 2: Gennemsnitlige afstand fra indsamlingsområde til forbrænings-anlæg [km]
df_trans: Dieselforbrug under transport mellem indsamlingsområde og behandlingsanlæg [l/kgkm]

1.3.6.2 Forbehandling

Forbehandlingen beskrives med hensyn til rejektandel, tørstof og VS i både rejekt og det forbehandlede affald til reaktoren. Sigtning på rullesigte og en hydraulisk presse producerer forskellig sammensætninger af forbehandlet affald til reaktor og rejekt til forbrænding. Forbehandlingen kan desuden afhænge af kildesorteringen, da affaldssammensætningen vil påvirke rejektandelen. Energibehovet til forbehandlingen skal indgå til den samlede energibalance.

Der foreligger på nuværende tidspunkt 2 forbehandlingsteknologier defineret i modellen: En rullesigte og en hydraulisk skruepresse. For de 2 teknologier er angivet effektforbrug per ton affald, se Tabel 1-10.

Tabel 1-10:
Tekniske specifikationer for forbehandling

Se her!

Næste trin i beregningerne er fordelingen af det kildesorteret dagrenovation i mellem forbehandlet kildesorteret dagrenovation til biogasanlægget og til rejekt til forbrænding. De to teknologier har forskellig resultat med hensyn til hvad der separeres fra. Ved at analysere det forbehandlede affald og rejekt er det muligt at beregne sig til fordelingen mellem rejekt og affald til bioforgasning for hver enkelt parameter i affaldet. Der er derfor udformet en matrix for hver forbehandlings-teknologi, som angiver for hver affaldssammensætning andelen, X, af hver parameter som føres som forbehandlet affald videre til biogasanlægget. Den resterende mængde af parameteren (1-X) føres således som rejekt til forbrænding. Herved findes den fordelingsnøgle i ark "Niv. 2.2, Forudsætninger" som er indtastet for netop den kombination af affaldstype og forbehandling, se

Tabel 1-11. Nøglen, som består af værdier mellem 0 og 1, refererer værdierne til den andel af den pågældende parameter, som føres videre til biogasanlægget. Denne hentes ind i ark "Ber.2.2, Forbehandling". Affaldssammensætningen for den samlede kildesorteret dagrenovation hentes og multipliceres med den hentede fordelingsnøgle. Herved fås mængder og sammensætning for forbehandlet kildesorteret affald til biogasanlægget og for rejekt til forbrænding, Tabel 1-12. Fordelingen er beregnet på den organiske del af det indsamlede affald og tager ikke hensyn til eventuelle plastposer, som er anvendt til indsamling. Der foreligger på nuværende tidspunkt ingen fordeling af affald indsamlet i Grindsted forbehandlet på rullesigte eller skruepresse, da der ikke er foretaget forsøg på denne kombination.

Tabel 1-11:
Fordeling af kildesorteret dagrenovation til forbehandlet kildesorteret dagrenovation og rejekt ved hydraulisk skruepresse og rullesigte (* markerer parametre som ikke anvendes til beregninger)

Rullesigte        

Forbehandling, Metode 1

Organisk fraktion, Kildesortering som i København, papirposer

Organisk fraktion, Kildesortering som i Kolding plasticposer

Organisk fraktion, Kildesortering som i Vejle plasitcposer

Organisk fraktion, Kildesortering som i Ålborg plasticposer

Tørstofindhold (TS)

0,63

0,54

0,63

0,55

H2O

0,73

0,66

0,76

0,82

Glødetab (VS)

0,624

0,531

0,622

0,542

 

 

 

 

 

COD *

0,612

0,641

0,508

0,576

Hovedbestanddele

 

 

 

 

C *

0,634

0,545

0,633

0,538

H *

0,64

0,545

0,634

0,536

N

0,667

0,561

0,665

0,532

S *

0,627

0,531

0,622

0,542

O *

0,62

0,46

0,56

0,42

Cl *

0,544

0,531

0,622

0,542

Protein *

0,656

0,531

0,622

0,542

Fedt *

0,656

0,531

0,622

0,542

Træstof *

0,565

0,531

0,622

0,542

EFOS *

0,635

0,531

0,622

0,542

P

0,677

0,662

0,696

0,662

K

0,647

0,575

0,65

0,562

Størrelsesfordeling

 

 

 

 

>1 cm *

-

-

-

-

>5 cm *

-

-

-

-

 

 

 

 

 

Hydraulisk skruepresse

 

 

 

Forbehandling, Metode 2

Organisk fraktion, Kildesortering som i København, papirposer

Organisk fraktion, Kildesortering som i Kolding plasticposer

Organisk fraktion, Kildesortering som i Vejle plasticposer

Organisk fraktion, Kildesortering som i Ålborg plasticposer

Tørstofindhold (TS)

0,53

0,54

0,46

0,52

H2O

0,57

0,68

0,63

0,7

Glødetab (VS)

0,538

0,549

0,477

0,528

 

 

 

 

 

COD *

0,579

0,329

0,343

0,596

Hovedbestanddele

 

 

 

 

C *

0,55

0,55

0,472

0,527

H *

0,557

0,557

0,476

0,535

N

0,575

0,583

0,488

0,541

S *

0,538

0,549

0,477

0,528

O *

0,538

0,549

0,477

0,528

Cl *

0,538

0,549

0,477

0,528

Protein *

0,538

0,549

0,477

0,528

Fedt *

0,538

0,549

0,477

0,528

Træstof *

0,538

0,549

0,477

0,528

EFOS *

0,538

0,549

0,477

0,528

P

0,392

0,483

0,37

0,433

K

0,553

0,612

0,538

0,594

Størrelsesfordeling

 

 

 

 

>1 cm *

-

-

-

-

>5 cm *

-

-

-

-


Tabel 1-12:

Beregning af affaldsparametre til rejekt og forbehandlet affald ud fra en given affaldssammensætning og forbehandlingsmetode (*parametre som ikke anvendes til beregninger)

Fordeling mellem rejekt og forbehandlet affald

Enhed

Affalds-sammensætning

til biogasreaktor

til rejekt

Tørstofindhold (TS)

kg

269,1

142,6

126,5

H2O

kg

630,9

359,6

271,3

Glødetab (VS)

kg

244,1

131,3

112,8

Brændværdi, tør askefri

MJ/kg VS

22,9

22,9

22,9

COD *

kg

4,2

2,4

1,8

biogaspotentiale

l/kg VS

450,0

450,0

450,0

Hovedbestanddele

 

 

 

 

C *

kg

130,8

72,0

58,9

H *

kg

16,4

9,1

7,2

N

kg

8,8

5,1

3,7

S *

kg

0,5

0,3

0,2

O *

kg

85,4

46,0

39,5

Cl *

kg

1,5

0,8

0,7

Protein *

kg

41,4

22,3

19,1

Fedt *

kg

36,6

19,7

16,9

Træstof *

kg

53,0

28,5

24,5

EFOS *

kg

255,4

137,4

118,0

P

kg

1,1

0,4

0,7

K

kg

2,7

1,5

1,2

Størrelsesfordeling

 

 

 

 

>1 cm *

kg

0,0

0,0

0,0

>5 cm *

kg

0,0

0,0

0,0

Total vægt

kg

900,0

502,2

397,8


1.3.6.3 Biogasanlæg

Biogasanlæg kan i kraft af forskellige processer og systemer have forskellige effektforbrug og forskellige effektivitet mht. nedbrydning af organisk materiale. Forskellene kan skyldes opholdstider, temperaturer, pumpningsbehov og efter-separeringsmetoder, som alle kan være forskellige fra anlæg til anlæg. Vigtige specifikationer ved et biogasanlæg i denne sammenhæng er først og fremmest nedbrydningseffektiviteten beskrevet ved andel af glødetab som omsættes i det pågældende biogasanlæg. Denne effektivitet inkluderer det bidrag, som opstår ved en efterlagring på selve biogasanlægget. Andre specifikationer er effektforbruget (inkl. effektforbruget til eventuel efterseparering), hvor forbruget af varme beregnes på baggrund af opvarmning af affaldet til en given temperatur, opholdstid samt et sikkerhedstillæg. Desuden defineres mængden af bundfald samt flydestof, som dannes i biogasanlægget.

Hvis der sker en efterseparering, defineres andelen af våd vægt til fiberfraktionen samt tørstofindholdet i samme. Modellen beregner således andelen til gødnings-væsken, både på våd vægt samt på tørstof basis.

Tabel 1-13:
Tekniske specifikationer for biogasanlæg (bemærk opholdstiden for affaldet i reaktoren anvendes ikke pt. til beregninger i modellen)

Se her!

Beregning af biogasproduktion og energi fra biogas findes i ark "Ber.2.4,Biogas", hvorfra der hentes teknologier for biogasanlægget fra ark "Niv. 2.3, Biogasanlægsdata" og for biogasmotoren fra ark " Niv. 2.4, Energianlæg". Mængden af bundfald og flydestof beregnes, og her antages at lige dele af substanserne føres fra anlægget.

Tabel 1-14:
Beregning af bundfald og flydestof fra biogasanlægget (parametre mærket med * anvendes ikke til beregninger)

Beregning af bundfald og flydestof

Input til biogasanlæg

 

Ind

 

Ud

 

Parametre

Enhed

Organisk fraktion

 

Bundfald, 0.5%

Flydestof mv., 0.5 %

Tørstofindhold (TS)

kg

142,62

 

0,71

0,71

H2O

kg

359,61

 

1,80

1,80

Glødetab (VS)

kg

131,31

 

0,66

0,66

 

 

 

 

 

 

COD *

kg

2,42

 

0,01

0,01

 

 

 

 

 

 

Hovedbestanddele

 

 

 

 

 

C *

kg

71,95

 

0,36

0,36

H *

kg

9,11

 

0,05

0,05

N

kg

5,05

 

0,03

0,03

S *

kg

0,26

 

0,00

0,00

O *

kg

45,96

 

0,23

0,23

Cl *

kg

0,79

 

0,00

0,00

Protein *

kg

22,30

 

0,11

0,11

Fedt *

kg

19,69

 

0,10

0,10

Træstof *

kg

28,52

 

0,14

0,14

EFOS *

kg

137,39

 

0,69

0,69

P

kg

0,43

 

0,00

0,00

K

kg

1,47

 

0,01

0,01

 

 

 

 

 

 

Størrelsesfordeling

 

 

 

 

 

>1 cm *

kg

0,00

 

0,00

0,00

>5 cm *

kg

0,00

 

0,00

0,00

Ialt

kg

502,24

 

2,51

2,51

  
Metanproduktionen beregnes ud fra glødetabet i affaldet (kg VS), den potentielle metandannelse defineret i ark Niv. 2.1, Affaldsdata, input (normal liter per kg VS) og nedbrydningsgraden af VS i % defineret i ark Tekniske specifikationer for biogasanlæg :

V CH4= mVS * PCH4 * eVS
  
hvor
   
VCH4 : Volumen af metan [l]
mVS : Mængden i kg VS i forbehandlet kildesorteret organisk dagrenovation [kg]
PCH4 : Potentialet for metandannelse per kg VS [l CH4/kg VS]
eVS: Nedbrydningsgraden af VS i biogasanlægget [-]

Tabel 1-15 viser strømmene ud fra biogasanlægget. Væsentlige strømme til videre beregninger er:
Uforbrændt metan fra motoren
Gasmængden til biogasmotoren
Tørstofmængden ud
Vand ud
Mængder og TS i gødningsvæske
Mængder og TS i en eventuel. fiberfraktion

Output fra biogasanlægget beregnes, først ved beregning af massen af den producerede biogas ud fra en antagelse om en metanprocent, hvorefter tørstof, vand og gødningsvæsken bliver beregnet.

Massen af biogassen beregnes vha. idealgasligningen, som indebærer, at ved 20 C og et atmosfæres tryk fylder et mol ideal gas 24 liter. Biogassen antages at bestå af metan (CH4) med en volumenprocent defineret i ark Niv. 2.4.2, Energianlæg og kuldioxid (CO2).

Mængden af uforbrændt metan beregnes på baggrund af volumen af metan produceret og andelen af metan som går uforbrændt gennem gasmotoren.

Massen af den producerede biogas beregnes vha. metanprocenten i gassen fra Tabel 1-16:

Tørstofmængden ud af biogasanlægget beregnes som differencen mellem tørstoftilførslen til biogasreaktoren og massen af biogas:

mTS-ud = mTS- cvind - mbiogas
hvor
VCH4 : Volumen af metan produceret [m3]
EuforbrændtCH4: Emission af uforbrændt metan [kg]
auforbrændtCH4: Andelen af uforbrændt metan [%]
MCH4: Molvægten af metan [0,016 kg/mol]
MCO2: Molvægten af CO2 [0,044 kg/mol]
Volgas: Volumen af 1 mol idealgas [m3/mol]
aCH4: Andelen af metan i biogas [-]

Forekommer efterseparering ikke føres den resterende mængde, som var tilført biogasreaktoren, til gødningsvæsken. Sker der derimod en efterseparering, hvor der dannes en relativ tør fiberfraktion og en flydende gødningsvæske, beregnes indholdet af TS i de to fraktioner ud fra brugerdefinerede værdier om masseandelen og tørstofindhold i fiberfraktionen, Tabel 1-13 . Det skal dog pointeres, at på nuværende tidspunkt er det uklart hvorledes næringssaltene fordeler sig mellem fiberfraktionen og gødningsvæsken, hvorfor gødningsværdien af disse fraktioner er usikker. På denne baggrund beregner modellen ikke på næringssaltene, hvis der er valgt en metode på biogasanlægget, som inkluderer en efterseparering af gødningsvæsken.

Tabel 1-15:
Udgående strømme fra biogasanlæg

Output beregninger fra biogas-anlæg

Enhed

Værdi

Metan emission

kg

0,88

Biogasmængde

kg

72,56

Tørstof ud

kg

68,64

Vand ud

kg

356,02

Sum ud

kg

424,65

 

 

 

Gødningsvæske, vv

kg

424,7

Fiberfraktion, vv

kg

0,0

Fiberfraktion, tør vægt

kg TS

0,0

Gødningsvæske, tør vægt

kg TS

68,6

TS i gødningsvæske

%

16,2

TS i Fiberfraktion

%

0,0


1.3.6.4 Biogasmotor (energianlæg)

Biogassen kan anvendes til elproduktion alene eller til kombineret el- og fjernvarmeproduktion. Typisk er energieffektiviteten højere ved en kombineret el- og fjernvarmeproduktion, men er biogasmotoren placeret evt. på biogasanlægget langt fra potentielle fjernvarmebrugere, udnyttes varmen ikke altid, eller måske kun til internt brug, hovedsageligt til hygiejnisering af affaldet. Der skal derfor defineres en samlet energivirkningsgrad i gasmotoren samt en elvirkningsgrad på samme. Modellen beregner deraf varmevirkningsgraden som forskellen på de 2 ovennævnte værdier. Desuden defineres udslippet af uforbrændt metan fra motoren, da dette metanudslip kan være et væsentlig bidrag til drivhuseffekten. Værdien er som udgangspunkt sat til 3 %, som er en ikke overvurderet værdi (de Wit m.fl., 1998). Desuden angives metanprocenten i biogassen til senere beregning af det vægttab , der forekommer ved den producerede biogas. Volumenprocenten er sat til 65 %, se Tabel 1-16.

Tabel 1-16:
Tekniske specifikationer for gasmotor

Biogasmotor

 

Default energi- anlæg

Grindsted, el

Herning, el+varme

Vaarst-Fjellerad, el+varme

 

Enhed

Metode, default

Energianlæg, Metode 1

Energianlæg, Metode 2

Energianlæg, Metode 3

Energivirknings- grad ved forbrænding

%

85

40

85

85

Elvirkningsgrad
(af indfyret)

%

38

40

38

38

Varmevirknings- grad (af indfyret)

%

47

0

47

47

Metanudslip fra motor

% af metan

3

3

3

3

Metanprocent i biogas

%

65

65

65

65


Energien i den producerede metan beregnes vha. brændværdien, hu.metan. På baggrund af denne værdi samt energi- og elvirkningsgraden for biogasmotoren beregnes den producerede mængde elektricitet og fjernvarme. De samlede energibetragtninger fra biogasanlægget ses i Tabel 1-17.

Eel-prod = VCH4 * hu.metan * eel - mfkd * Fel
  
hvor
  
Eel-prod : Netto elproduktion [MJ]
VCH4 : Volumen af metan produceret [Nm3]
hu.metan : Metans brændværdi [MJ/Nm3]
eel : Elvirkningsgrad i biogasmotor [%]
mfkd : Massen af forbehandlet kildesorteret dagrenovation [kg]
Fel: Egetforbrug af el på biogasanlægget [MJ/kg]

For varmeproduktionen:

Eel-varme = VCH4 * hu.metan * evarme mfkd * Fvarme
  
hvor
   
Eel-varme : Netto varmeproduktion [MJ]
evarme : Varmevirkningsgrad i biogasmotor [-]
Fvarme: Egetforbrug af varme på biogasanlægget [MJ/kg]


Tabel 1-17:

Energiberegninger ved biogasanlægget

Energiberegninger for systemet

Enhed

Værdi

Energi ind

MJ

1575

Energi ud, brutto

MJ

1339

El ud, brutto

MJ

599

Varme ud, brutto

MJ

740

 

 

 

El forbrug på anlæg

MJ

45

Varme forbrug på anlæg

MJ

108

 

 

 

Netto el ud

MJ

554

Netto varme ud

MJ

633


1.3.6.5 Lagringsmetoder til gødningsvæske

Efterlagring af gødningsvæske er en potentiel kilde til øget drivhuseffekt, da den biologiske nedbrydning meget sjældent er bragt til ende ved selve bioforgasning i biogasanlægget. Derfor er det væsentligt om der sker en opsamling af metan ved efterlagring eller om efterlagringen sker uden låg , således metan kan slippe frit ud til atmosfæren. Ved opsamling forventes ikke en udnyttelse af gassen, da denne efterlagring sker hos brugerne af gødningsvæsken, som typisk vil være de nærliggende landmænd. Dog må det forventes, at der sker en afbrænding af metanet, således den og andre flygtige organiske stoffer forbrændes. Der er 3 metodevalg til efterlagring af gødningsvæske indeholdt i modellen: Åben lagring, lagring med opsamling og afbrænding, samt et default alternativ, som kan justeres efter brugerens behov, Tabel 1-18.

Tabel 1-18:
Tekniske specifikationer for efterlagring af gødningsvæske (Bemærk, kun omsætningsgraden af potentiel produktion og om afbrænding af metan anvendes i de videre beregninger, areal af tank beregnes; * anvendes parametre ikke til beregninger)

Efterlagring af gødningsvæske

 

Åben lagring

Lagring med låg og opsamling og afbrænding af gasser

Default lagring af gødningsvæske

 

Enhed

Lagring, Metode 1

Lagring, Metode 2

Lagring, Default

Temperatur i tank *

°C

15

13

12

Volumen af tank *

m3

200

150

200

Højde af tank *

m

3,5

3

2,5

Areal af tank *

m2

57

50

80

 

 

 

 

 

Omsætningsgrad af

%

8

8

8

potentiel produktion

 

 

 

 

Opholdstid i tank *

dage

145

180

270

Afbrænding af metan *

-

nej

ja

ja


De to parametre som definerer emissionen af metan, er omsætningsgraden (%) af det tilbageværende glødetab i gødningsvæsken, samt om gassen fra efterlagring opsamles, og afbrændes eller om der er åben lagring med fri emission af metan.

Volumen af den potentielle metan dannelse ved efterlagring:

Vol.CH4pot-el = mVS-el * PCH4

Massen af den aktuelle metanproduktion:

m.CH4akt-el = Vol.CH4pot-el * eVS-el * MCH¤/Volgas
   
hvor
   
Vol.CH4pot-el: Metandannelsespotentialet ved efterlagring [m3 CH4]
mVS-el: Massen af glødetab til efterlagring [kg VS]
PCH4 : Potentialet for metandannelse per kg VS [m3 CH4/kg VS]
m.CH4akt-el: Massen af metan danne ved efterlagring [kg CH4]
eVS-el: Glødetab omsat under efterlagring [%]
MCH4: Molvægten af metan [0,016 kg/mol]
Volgas: Volumen af 1 mol idealgas [m3/mol]


Tabel 1-19:

Beregninger af metan emission og TS og VS indhold ved lagring af gødningsvæske ved en given lagring (bemærk kun "Glødetab omsat" har pt. indflydelse på metanemissionen ved efterlagring; * anvendesparametre ikke til beregninger)

Beregninger ved efterlagring af gødningsvæske

 

Åben lagring

Valgt metode:

Enhed

Lagring af gødningsvæske, Metode 1

temperatur i tank *

°C

15

store_temp

Volumen af tank *

m3

200

store_vol

Højde af tank *

m

3,5

store_height

Areal af tank *

m2

57

store_area

 

 

 

 

Glødetab omsat

%

50

store_prot_degr

Opholdstid i tank *

dage

145

store_hrt

Afbrænding af gas *

-

nej

store_burnCH4

 

 

 

 

Beregning af gas og massestrømme ved efterlagring

Gødningsvæske våd vægt

kg

502,3

 

Gødningsvæske tør vægt

kg

73,0

 

Tørstofindhold i gødningsvæske

-

14,5%

 

VS i gødningsvæske

kg VS

33,8

 

Potentiel metanproduktion

m3 CH4

15,2

 

Potentiel metanproduktion

kg CH4

10,9

 

Aktuel metangasemission

kg

5,5

åben lagring!

Aktuelt vægttab til biogas

kg biogas

9,7

 


1.3.6.6 Anvendelse af fiberfraktion

Hvis der under valg af biogasanlæg er valgt et anlæg med efterseparering er det vigtigt at definere hvorledes den faste fiberfraktion bliver anvendt. Den kan enten anvendes på landbrugsjorden, eller den kan forbrændes på et affalds-forbrændingsanlæg. Herved opnås energi, men næringssaltene bliver ikke recirkuleret. Der foreligger 3 metodevalg, der kan vælges blandt: anvendelse på mark, forbrænding og en brugerdefineret, Tabel 1-20. Er biogasanlægget valgt uden efterseparering, dannes ingen fiberfraktion og dette ark har ingen indflydelse.

Tabel 1-20:
Definition på anvendelser af fiberfraktion

Anvendelse af fiberfraktion

Anvendelse på mark

Forbrænding

Brugerdefineret udspredning på jord

 

Anvendelse af fiberfraktion, Metode 1

Anvendelse af fiberfraktion, Metode 2

Anvendelse af fiberfraktion, Metode brugerdefineret

Andel af fiberfraktion til markanvendelse

100%

0%

50 %


Derpå beregner modellen mængden af fiberfraktion, der går til anvendelse på mark eller til forbrænding. Foregår ingen efterseparering på biogasanlægget bliver alle værdier for fiberfraktion til mark og forbrænding lig 0 kg.

Tabel 1-21:
Beregning af fiberfraktion til mark og forbrænding (eks. 50 % til jordbrug og 50 % til forbrænding)

Beregninger af anvendelse af fiberfraktion:

 

Default udspredning på jord

Valgt metode:

Enhed

Anvendelse af fiberfraktion, Default

Anvendelse på mark

-

50 %

Fiberfraktion til mark

kg

73,8

Tørstof til mark

kg

36,9

VS til mark

kg

17,5

Fiberfraktion til forbrænding

kg

73,8

Tørstof til forbrænding

kg

36,9

VS til forbrænding

kg

17,5


1.3.6.7 Substitution af handelsgødning, N, P og K

Ved anvendelse af ikke eftersepareret afgasset affald tilføres struktur materiale samt næringsstoffer til landbrugsjorden. Det antages, at der ikke forekommer tab af næringssalte under bioforgasningsprocessen, og herved føres alle næringssaltene med undtagelse af næringssaltene i det frasorterede rejekt, flydestof og bundfald til markanvendelse. Der vil mistes kvælstof ved ammoniakfordampning efter udlægning og kun en andel af N (60 % (Tønning m.fl. 1997) defineret i Forudsætninger.niveau 3 ) vil optages af planterne. Ved substitutionen af NPK handelsgødning opstår en energibesparelse for produktion og transport af handelsgødning på hhv. 50 MJ, 16 MJ og 8 MJ per kg N, P og K, der er substitueret (Bundgaard, 1993).

1.3.6.8 Forbrændingsanlæg

Da der typisk foregår en forbehandling, og da der vil være nogle restprodukter, som ikke er velegnet til bioforgasning, skal disse behandles andetsteds. Deponering må ikke forekomme såfremt restprodukterne er forbrændingsegnede, og forbrænding er den typiske bortskaffelsesmetode i Danmark for rejekt og flydestof. Derfor indeholder modellen en delmodel til beregning af energiforbrug/produktion ved affaldsforbrænding. Det gør desuden modellen i stand til at sammenligne forbrændingsscenarier, hvor al organisk kildesorteret dagrenovation forbrændes, med bioforgasningsscenarier.

Der er valgt 3 teknologier af affaldsforbrænding: Kraftvarme, som både producerer el og fjernvarme, varmtvandsanlæg, som udelukkende producerer fjernvarme og en default teknologi. De tekniske specifikationer for hver forbrændingsteknologi har udelukkende med effektforbrugene og energivirkningsgraderne at gøre. Først defineres den totale energivirkningsgrad for anlægget, derefter anlæggets egetforbrug af både el og varme. El-virkningsgraden defineres hvorefter modellen kan udregne varmevirkningsgraden som forskellen mellem den totale energivirkningsgrad og el-virkningsgraden. Endelig defineres olieforbruget per indfyret ton affald til drift af anlægget, Tabel 1-22. Data hertil stammer fra grønne regnskab fra forbrændingsanlæg.

Tabel 1-22:
Tekniske specifikationer på forbrændingsanlæg

Forbrændings- anlæg

 

Kraftvarme anlæg

Varmtvands anlæg

Forbrænding- sanlæg Default

 

Enhed

Forbrænding- sanlæg, Metode 1

Forbrænding- sanlæg, Metode 2

Forbrænding- sanlæg, Default

Energivirkninggrad

%

87

80

85

Egetforbrug af el

kWh/ton

80

70

80

Egetforbrug af varme

GJ/ton

0

0

0

Elvirkningsgrad (af indfyret)

%

20

0

22

Varmevirkningsgrad (af indfyret, beregnet)

%

67

80

63

Olieforbrug per ton

l/ton

0

0

0


Emissioner af drivhusgasser ved forbrænding af kildesorteret organisk dagrenovation anses for at være neutral. Derfor er energiproduktionen og forbrug de væsentligste parametre ved forbrænding, som har indflydelse på det overordnede energi og CO2 regnskab. Energiproduktionen beregnes ud fra tørstofindholdet af det afbrændte affald (kg TS) samt brændværdien af tørstoffet (MJ/kg TS). El- og varmeproduktionen beregnes ud fra hhv. el- og varmevirkningsgrader (%) defineret i ark Niv.2.6, Forbrænding". El-, varme- og olieforbrug beregnes på baggrund af enhedsforbrug per ton vådt affald til forbrænding (MJ/ton og liter olie/ton), se Tabel 1-23. Herefter beregnes netto el- og varmeproduktion som forskellene mellem produktion og forbrug.

Eind = br.vTS * MTS 2,45 MJ/kg H2O * MH2O
Eud-brutto = Eind * einc
  
hvor
  
Eind: Energi indfyret [MJ]
br.vTS: Brændværdi per kg TS [MJ/kg TS]
MTS: Massen af tørstof [kg TS]
MH2O: Massen af vand [kg H2O]
Eud-brutto : Brutto energiudvinding [MJ]
einc: Virkningsgrad ved forbrændingsanlæg


Tabel 1-23:

Energiberegninger ved affaldsforbrænding

Energiberegninger ved affaldsforbrænding

Enhed

Værdi

Energi ind

MJ

3434

Energi ud, brutto

MJ

2919

El ud, brutto

MJ

756

Varme ud, brutto

MJ

2164

 

 

 

Elforbrug på forbrænding

MJ

143

Varmeforbrug på forbrænding

MJ

0

Olieforbrug på forbrænding

l

0,000

Netto el ud

MJ

612

Netto varme ud

MJ

2164


1.3.6.9 Transport af forbehandlet affald og rejekter

Transport af rejekt og evt. forbehandlet affald fra forbehandling til biogasfællesanlæg samt transport og udbringelse af gødningsfraktion beregnes udfra givne transportafstande og udfra mængder af gødning produceret i biogasfællesanlægget. Transport har et forbrug af dieselolie og derfor opstår et bidrag til emissionen af drivhusgasser. Transporter og afstande, der tages højde for i systemet, ses i Tabel 1-5. Brændselsforbruget beregnes vha. UMIP databasen for lastbiler af 2 forskellige størrelser, samt en middelværdi. Tabel 1-24 viser brændselsforbruget i liter diesel olie per kg affald transporteret per km.

Tabel 1-24:
Brændselsforbrug til transporter (UMIP; 1998, bemærk 40 % lastudnyttelse på lille lastbil og 70 % lastudnyttelse på stor lastbil)

Transport, dieselforbrug

 

2 ton/læs

16.5 ton/læs

Default transportmetode

 

enhed

lille lastbil
landevej

stor lastbil
landevej

Middel

Råolie, brændsel

l/kgkm

1,15E-04

2,43E-05

6,98E-05


Tabel 1-25 viser beregningerne, hvor mængderne der transporteres hentes ind og multipliceres med brændselsforbruget vist i Tabel 1-24.

Tabel 1-25:
Beregninger af brændselsforbrug til transport

Transporter

Transport
fra-til

Mængde
kg

Mængde
navn

Afstand
km

Afstand
navn

Olieforbrug
l olie

Fra forbehandling til biogasanlæg

B-C

590

C1

0

km_bc

0,00

Rejekt fra forbehandling til fobrænding

B-F

410

F2

25

km_bf

0,71

Flydestof mv. fra biogasanlæg til forbrænding

C-F

6

F3

25

km_cf

0,01

Afgasset fast stof til forbrænding

D-F

174

F1

25

km_df

0,30

Gødningsvæske fra efterseparering til jordbrug

D-G

324

G1

10

km_dg

0,23

Afgasset fast stof til jordbrug

D-I

 

I1

0

km_di

0,00

Bundfald til deponering

D-K

4

K1

0

km_dk

0,00

Total

1509

 

 

17987

 

1,26


1.3.6.10 Allokering af energi

Der kan i modellen vælges 3 typer af metoder for allokering mellem elproduktion og varmeproduktion. Energimetoden tager hensyn til energiindholdet (kvantiteten) og betragter således ikke kvaliteten. Dvs. el og varme vægtes lige. Exergimetoden er en kvalitetsbetragtning (exergi), hvor el betragtes som energi af højere kvalitet. Ved metoden varmevirkningsgrad tildeles hele fordelen ved samproduktion af el og varme til varmeproduktionen, idet der antages, at elektricitet skal produceres under alle omstændigheder, og varmen er således bare et biprodukt (Energi E2, 2000). Tabel 1-26 viser energibehovet og udvalgte emisioner ved produktion af en MJ energi i form hhv. el og varme.

Tabel 1-26:
Metoder til allokering af energiproduktion (Energi E2, 2000, Emissioner mærket med * anvendes ikke i beregninger)

Allokerings- metoder til energi

 

Energimetoden

Exergimetoden

Varmevirknings- grad

 

enhed

EL

EL

EL

Kul

g/MJ

27,5

35,6

41,7

Olie

g/MJ

1,4

1,7

1,9

Naturgas

g/MJ

7,8

10,0

11,7

Orimulsion

g/MJ

12,8

16,4

19,2

Biomasse

g/MJ

0,8

1,1

1,4

Affald

g/MJ

4,2

5,3

6,1

Energi ind total

MJ/MJ

1,4

1,8

2,1

Emissioner

 

 

 

 

CO2

g/MJ

119,7

147,5

177,8

SO2 *

g/MJ

0,3

0,3

0,4

NOX *

g/MJ

0,2

0,3

0,4

 

 

 

 

 

 

 

Energimetoden

Exergimetoden

Varmevirkningsgrad

 

 

VARME

VARME

VARME

Kul

g/MJ

27,5

17,2

9,2

Olie

g/MJ

1,4

0,8

0,6

Naturgas

g/MJ

7,8

4,7

2,5

Orimulsion

g/MJ

12,8

8,1

4,2

Biomasse

g/MJ

0,8

0,6

0,3

Affald

g/MJ

4,2

2,5

1,4

Energi ind total

MJ/MJ

1,4

0,9

0,5

Emissioner

 

 

 

 

CO2

g/MJ

119,7

71,7

32,2

SO2 *

g/MJ

0,3

0,2

0,0

NOX *

g/MJ

0,2

0,1

0,1


1.3.7 Resultater fra modelberegninger

1.3.7.1 Antagelser

I arket .Forudsætninger, niveau 2. opgøres de antagelser, der er gjort i det pågældende system. Arket har til formål at kontrollere og give overblik over det system, der system valgt. De antagelser, der kan kontrolleres er, Tabel 1-27:

Kildesorteringskriterier
Mængder til forbehandling og bioforgasning
Mængder direkte til forbrænding
Forbehandlingsmetode
Mængder til biogasanlæg samt teknologi
Energianlæg og produceret metan
Forbrændingsanlæg
Mængder og type efterlagring
Mængder og anvendelse af evt. fiberfraktion
Indsamlingsområde
Transportmetode
Energiallokeringsmetode

Tabel 1-27
System antagelser

Systembeskrivelse

Anvendte teknologier og deraf følgende massestrømme

Overført data

 

 

Procesbeskrivelser

Enhed

Værdi

Navn

Bemærkning, kilde

A: kildesortering

kg

1000

Kildesortering som i København, papirposer

Kildesortering, Metode 1

B: Forbehandling

kg

900

Hydraulisk skruepresse

Forbehandling, Metode 2

C: biogasanlæg

kg

513

Herning, termofil, ingen efterseparering

Biogasanlæg, Metode 2

E: Biogasenergianlæg

m3 CH4

45

Herning, el+varme

Energianlæg, Metode 2

F: Forbrændingsanlæg, direkte

kg

100

Kraftvarme anlæg

Forbrændingsanlæg, Metode 1

G: Lagring af gødningsvæske

kg

427

Lagring med låg og opsamling og

Lagring af gødningsvæske, Metode 2

H: Anvendelse af fiberfraktion

kg

0

Anvendelse på mark

Anvendelse af fiberfraktion, metode 1

S: Indsamlingsområde

-

 

Blandet bebyggelse

 

T: Transport

-

 

Default transpotrmetode

Transport, Default

U: Energiproduktion

-

 

Exergimetoden

Miljødeklaration, metode 2


1.3.7.2 Massestrømme

Massestrømme vises i arket under samme navn. Her er der mulighed for at se strømmene for affaldet igennem systemet både i tabelform og i grafisk form. I tabellen ( ) vises alle kemiske stoffer som er parameteriseret under affaldskarakterisering. Grafisk kan følgende parametre følges: våd vægt affald
TS
VS
H2O
N
P og
K

Figur 1-3 viser som eksempel massestrømmene i våd vægt, og heraf kan ses hvilke mængder der føres rundt i affaldssystemet. Figur 1-4 viser som eksempel massestrømmene for kvælstof, hvoraf det kan ses, hvor stor en mængde af den potentielle næringsværdi, der ender som gødning på landbrugsjorden.

Tabel 1-28:
Massestrømme for hver substans i de enkelte enhedsprocesser i affaldssystemet

Se her!
   

Se her!

Figur 1-3:
Eksempel på massestrømme, våd vægt, for 1000 kg kildesorteret organisk dagrenovation
   

Se her!

Figur 1-4:
Eksempel på massestrømme for kvælstof for 1000 kg kildesorteret organisk dagrenovation

1.3.7.3 Energistrømme

Produktion af el og varme bed behandling af organisk affald i et biogasanlæg (og forbrænding af restprodukter) erstatter el og varme produceret ved forbrænding af kul, naturgas mv. og indebærer derfor en besparelse i primære energikilder. Derfor angives det samlede resultat for driften af et biogassystem som negative værdier, dvs. negativt forbrug = besparelse af primære energikilder. Energistrømme bliver derfor beregnet i primære energikilder, dvs. el- og varmeforbrug og produktion bliver omregnet til energiindholdet i energikilderne, som kræves til indfyring ved et konventionelt kraftvarmeværk. Det betyder, at der tages højde for at el og varme har forskellig kvalitet , idet virkningsgraden på et konventionelt kraftvarmeværk er lavere for elproduktion end for fjernvarmeproduktion. Dette kræver dog, at man har valgt exergimetoden til allokering af energiproduktion. Vælges energimetoden , som vurderer kvantiteten af energi, skelnes der ikke mellem el og fjernvarme, og den primære energi til fremstilling af 1 MJ energi er ens for el og varme. Energistrømmene viser den energi, der bliver forbrugt og produceret under:
Forbehandling af organisk dagrenovation
Biogasanlægget inkl. energiproduktion fra biogasmotoren
Efterlagring (dog altid 0, da der ikke kræves nogen energi, og den opsamlede gas antages ikke at blive brugt til energiproduktion)
Energiforbrug sparet ved substitution af handelsgødning med gødningsvæske
Forbrænding af rejekt, flydestof og affald der direkte er ledt til forbrænding
Indsamling og transport af organisk dagrenovation, rejekter og andre restprodukter fra biogassystemet

Tabel 1-29:
Energibalance fra de involverede enhedsprocesser i affaldssystemet

Energi- forbrug og produktion

 

Forbe- hand- ling

Biogas anlæg

Lagring

Substi- tution af gød- ning

Forbræn- ding

Indsam- ling og tran- sport

I alt

El ind

MJ

35,64

45

0

0

143

0

 

Varme ind

MJ

0

108

0

0

0

0

0

Olie ind

l

0,00

0

0

0

0,00

10,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El ud

MJ

0

599

0

168,5

756

0

 

Varme ud

MJ

0

740

0

0

2164

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El netto ind

MJ

36

-554

0

-169

-612

0

 

Varme netto ind

MJ

0

-633

0

0

-2164

0

 

Primær energi resourcer ind

MJ

65

-1558

0

-305

-3006

366

-4439


1.3.7.4 CO2-strømme

CO2-strømmene viser opståede og undgåede emissioner af CO2-ækvivalenter, som hovedsagligt er knyttet til energiforbrug og -produktion samt emissioner af uforbrændt metan fra biogasmotoren og ved åben efterlagring af gødningsvæske.

Kuldioxidstrømmene viser udledningen af CO2-ækvivalenter fra:
Energiforbruget til forbehandling af organisk dagrenovation
Energiforbrug fra biogasanlægget inkl. energiproduktion fra biogasmotoren og udslip af uforbrændt metan
Metanemissionen ved efterlagring
Energiforbrug sparet ved substitution af handelsgødning med gødningsvæske
Energiproduktion/forbrug ved forbrænding af rejekt, flydestof og affald, der direkte er ledt til forbrænding
Indsamling og transport af organisk dagrenovation, rejekter og andre restprodukter fra biogassystemet

Tabel 1-30:
CO2 emissioner fra de involverede enhedsprocesser i affaldssystemet

Emission af drivhus- gasser

 

Forbe- hand- ling

Biogas anlæg

Lagring

Substi- tution af gød- ning

Forbræn- ding

Indsam- ling og trans- port

I alt

El netto ind

MJ

36

-554

0

-169

-612

0

 

Varme netto ind

MJ

0

-633

0

0

-2164

0

 

Olie ind

 

MJ

0,00

0,00

0,00

0,00

365,69

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CO2-udslip fra el

kg

5,26

-81,70

0,00

-24,86

-90,30

0,00

 

CO2-udslip fra varme

kg

0,00

-45,35

0,00

0,00

-155,06

0,00

 

CO2-udslip fra olieforbrug

kg

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

27,06

 

Metan udslip

kg

0,00

0,88

0,00

0,00

0,00

0,00

 

I alt CO2- ækviva- lenter

kg

5,3

-105

0,00

-24,9

-245

27,06

-343


1.3.7.5 Sammenligning af scenarier

I arket Resultat oversigt kan et sæt af scenarier sammenlignes. Ved klik på aktiveres en Microsoft Visual Basic makro ( Visresult ), og der udregnes energi og udslip af drivhusgasser for 4 typer kildesortering og 2 typer forbehandling samt resultatet for forbrænding af de 5 typer affald genereret fra kildesorteringskriterierne. Affald fra Grindsted er dog ikke forbehandlet på skruepresse eller rullesigte hvorfor fordelingen af affald ikke kendes. Appendix C viser koden for makroen Visresult . Tabel 1-31 og Tabel 1-32 viser resultaterne under de i Tabel 1-33 givne antagelser, som er ens for de beregnede scenarier.

Tabel 1-31:
Resultatoversigt for forbrug af energi for 5 typer affald, 2 typer forbehandling samt forbrænding

Se her!
    

Tabel 1-32:
Resultatoversigt for udslip af drivhusgasser for 5 typer affald, 2 typer forbehandling samt forbrænding

Se her!
   

Tabel 1-33:
Antagelser for scenarier som bliver sammenlignet i "Resultat oversigt"

Processbeskrivelser

Navn

C: biogasanlæg

Herning, termofil, ingen efterseparering

Biogasanlæg, Metode 2

E: Biogasenergianlæg

Herning, el+varme

Energianlæg, Metode 2

F: Forbrændingsanlæg

Kraftvarme anlæg

Forbrændingsanlæg, Metode 1

G: Lagring af gødningsvæske

Lagring med låg og opsamling og afbrænding af gasser

Lagring af gødningsvæske, Metode 2

H: Anvendelse af fiberfraktion

Default udspredning på jord

Anvendelse af fiberfraktion, default

S: Indsamling

Blandet bebyggelse

Indsamling, default

T: Transport

Default transpotrmetode

Transport, Default

U: Energiproduktion

Exergimetoden

Miljødeklaration, metode 2


Energiforbruget er opgjort i Tabel 1-31 i MJ primær energi, og resultatet kan derfor direkte omregnes til en råstofressource, evt. råolie. Tabel 1-34 beregner oliebesparelsen per person per år på scenarierne. =

Eolie E/(Mtot affald)* affald.pers/(Hu.olie* .olie)
  
hvor
   
Eolie: Energibesparelse opgjort i liter olie per person per år [l/pers/år]
E: Totale energiforbrug [MJ]
Mtot affald: Totale mængde kildesorteret organisk dagrenovation i scenarier [kg]
affald.pers: Mængden af kildesorteret organisk dagrenovation [kg/pers/år], Tabel 1-6
Hu.olie: Brændværdi for 1 kg olie [MJ/kg olie], Tabel 1-6
rolie: Vægtfylde for et kg olie [kg/l]


Tabel 1-34 viser som eksempel resultater for sparet energi opgjort i liter råolie per person per år som forbruges i affaldssystemet.

Tabel 1-34:
Sparet primær energi opgjort i liter råolie per person per år ved en given affaldsproduktion per person per år

System

Kilde- sortering

Forbe- handling

Energi, råressourcer liter olie per person

metode

metode

 

Hovedstaden_Rullesigte

hovedstad

rullesigte

5,1

Hovedstaden_Skrue- separator

hovedstad

hydr.presse

5,0

Hovedstaden_Forbræn- ding

hovedstad

forbrænding

5,0

Kolding_Rullesigte

Kolding

rullesigte

5,4

Kolding_Skrueseparator

Kolding

hydr.presse

5,5

Kolding_Forbrænding

Kolding

forbrænding

5,5

Vejle_Rullesigte

Vejle

rullesigte

5,5

Vejle_Skrueseparator

Vejle

hydr.presse

5,5

Vejle_Forbrænding

Vejle

forbrænding

5,5

Ålborg_Rullesigte

Ålborg

rullesigte

5,4

Ålborg_Skrueseparator

Ålborg

hydr.presse

5,3

Ålborg_Forbrænding

Ålborg

forbrænding

5,1

Grindsted_biogas

Grindsted

-

5,7

Grindsted_fobrænding

Grindsted

forbrænding

5,4