Passiv ventilation til fjernelse af PCE fra den umættede zone - Hovedrapport

6 Diskussion

6.1 Anlægskomponenter
6.1.1 Prototype-systemet
6.1.2 System med længere rørføringer før afkast
6.1.3 System med mini vakuum pumpe
6.2 Drift og monitering
6.2.1 Funktionskontrol af anlæg
6.2.2 Løbende måling af nøgleparametre
6.2.3 Eksempel på drifts- og moniteringsinstruks
6.3 Opnåede oprensningseffekter på de 4 lokaliteter
6.3.1 Poreluft-volumen afkastet
6.3.2 PCE-masse fjernet fra den umættede zone
6.3.3 Ændringer i poreluftforureningens styrke og udbredelse
6.3.4 Ændringer i grundvandskoncentrationer
6.3.5 Boringsafstande og realiserede luftflow i forhold til designet
6.3.6 Vurdering af influensradius og strømningsforhold generelt
6.4 Dimensionering af fremtidige anlæg til passiv ventilation
6.4.1 Hydrogeologiske forhold
6.4.2 Forureningstyper og begrænsninger
6.4.3 Vurdering af boringsantal og –afstand

6.1 Anlægskomponenter

De enkelte anlægskomponenter blev designet udfra specifikke krav til bl.a. funktion og driftssikkerhed. I det følgende vurderes udfra driftserfaringerne fra den 2-årige måleperiode, i hvilket omfang disse krav er blevet opfyldt.

6.1.1 Prototype-systemet

På de to lokaliteter i Allerød er prototype-systemet, beskrevet i afsnit 3.3 (se figur 3.1 og figur 4.2), implementeret. Det skal ved brug af dette design sikres, at selve dækslet på brønden hviler på en gummipakning, således at brønden er helt tæt. Der kan også med fordel monteres en lille vandnæse på undersiden af dækslet, således at den vanddamp, der i perioder kondenserer her, ledes ud i siden af brønden og ikke drypper ned på kulfiltret, hvor det kan forårsage en kraftig korrosion. Der har ikke været problemer med vand i disse brønde, hvorimod der i selve moniterings-brøndene, der består af 2 stablede betonkegler, har været problemer med vandindtrængning gennem utætte samlinger imellem ringene. Det har her været nødvendigt at installere en pumpesump med en fastmonteret drænpumpe (se figur 4.3). Der har ikke været problemer med øvrige komponenter (filterrør, blindrør, overgangsstykke til kulfilter, svanehals til afkast).

Til ensretning af luftflowet i boringen og for at opnå et minimalt tryktab, har der været anvendt en specialdesignet en-vejs-ventil, jf. afsnit 3 og bilag 1. En-vejs- ventilen har teknisk set fungeret efter hensigten, og det har ikke været nødvendigt at foretage udskiftninger eller ændringer i designet. Der har kunnet konstateres en smule korrosion på metaltrådene i ventilen, men dette har ingen betydning for funktionen, da trådene alene fungerer som stop for selve plasticklappen, jf. bilag 1.5. Ved enkelte moniteringsrunder, er der fundet et eller flere stykker af kulgranulatet fra GAC-enheden i selve ventilen. Få stykker kulgranulat vil ikke kunne forhindre ventilen i at fungere, men det kan overvejes at lave de indvendige huller i GAC-enheden en anelse mindre for at forhindre kulgranulat i at falde igennem hullerne. Der er kun foretaget måling af det samlede tryktab for luftens passage igennem hhv. en-vejs-ventilen og kulfiltret (Allerød), og en-vejs-ventil samt rørføring fra brønd og til afkast over tag (Askov). Det vurderes, at der i hele målerperioden har været et tryktab på under 0,5 mBar for luftflow op til 10-15 m3/t, og dette bekræfter således de tidligere gennemførte laboratorieforsøg, jf. bilag 1.5.

Til rensning af den udstrømmende poreluft før udledning til atmosfæren, har der været anvendt et specialdesignet kulfilter - i denne rapport også benævnt en GAC-enhed (GAC er en engelsk forkortelse for "Granular Activated Carbon"), jf. afsnit 3 og bilag 1. Filtrene har teknisk set fungeret som forventet, og det har ikke været nødvendigt at ændre designet. Som for metaldelene i en-vejs-ventilerne, har der på ydersiden af enkelte filtre været tegn på kraftig korrosion. I et enkelt tilfælde har dette medført, at der er opstået en 5-10 cm lang revne i kulfiltret. Ved dette filter kunne det samtidig konstateres, at kondensvand var løbet ned på ydersiden af filtret, og at der havde været gennembrud på filtret i en periode. Kombinationen af en meget høj PCE-koncentration i luften og en fugtig metaloverflade har givetvis medført et meget korrosivt miljø. Tryktabet igennem filtret alene vurderes i hele måleperioden at være negligeabelt, og bekræfter således de tidligere gennemførte laboratorieforsøg, jf. bilag 1.6. Der er således ikke noget, der indikerer, at modstanden i kulfiltret øges over tid som følge af kondens af vanddamp på kullenes overflade.

Kulfiltrenes evne til at tilbageholde den primære forureningskomponent, PCE, kan vurderes udfra de gennemførte analyser på stikprøver af kul udtaget fra i alt 12 filtre. Den gennemsnitlige mætningsgrad af chlorerede opløsningsmidler for filtre, hvor der er registreret et gennembrud er ca. 3% (w/w), svarende til at der er adsorberet ca. 450 g på de i alt ca. 13,6 kg kul i hvert filter. Kun et enkelt filter viste en mætningsgrad på 8% (w/w), svarende til at der er tilbageholdt lidt over 1 kg chlorerede opløsningsmidler i filtret. Generelt udgør PCE 95% af den totale masse af chlorerede opløsningsmidler opsamlet i filtrene. Den målte gennemsnitlige mætning på ca. 3% er noget lavere end den forventede på ca. 20% (w/w). I praksis betyder dette, at sorbtionskapaciteten for et filter er ca. 450 gram, hvilket er noget lavere end den forventede kapacitet på 1-2 kg. Årsagen til at sorbtionskapaciteten er noget lavere end forventet, er sandsynligvis den relativt høje luftfugtighed i poreluften (5-10 g vand/m3).

6.1.2 System med længere rørføringer før afkast

På lokaliteterne i Askov og Fakse er der fra hvert enkelt filter en rørføring på op til ca. 25 m, inden afkast direkte til atmosfæren (Askov) eller til et samlet manifold med et centralt kulfilter (Fakse), jf. afsnit 4.5.4 og 4.4.4. De forventede tryktab for de valgte 2" hhv. 3" rør over disse rørstrækninger vil hovedsageligt findes som enkelttab ved rørbøjninger, jf. bilag 1.3.

For lokaliteten i Askov er der under kortvarige perioder med relativt store flow på op til ca. 10 m3/t målt et samlet tryktab på ca. 1-2 mBar. Dette svarer til ca. 50% af det samtidigt målte differenstryk i referencefiltret. Den helt overvejende del af dette tryktab sker i selve rørføringerne, mens en-vejs-ventilens bidrag til det totale tryktab udgør under 30-50%. Som helhed vurderes systemet kun at reducere flowet marginalt, og kun i de relativt kortvarige perioder med meget store flow (>15-20 m3/t) vil tryktabet virke svagt dæmpende på flowet. Denne dæmpende effekt ved store flow vurderes også at være årsagen til, at det gennemsnitlige flow fra et meget langt filter (15 m) relativt til et standardfilter, der er filtersat over en kortere strækning (5 m), ikke er ca. 300% men kun ca. 200% større. På lokaliteter som denne med meget store flow og en meget tyk umættet zone, bør det derfor overvejes at anvende 3" eller 4" filtre, hvis der kun ønskes ét filter i hver boring.

For lokaliteten i Fakse, er det gennemsnitlige luftflow fra de enkelte filtre generelt meget lavere end i Askov, og tryktabet i de enkelte filtre og rørføringer frem til det fælles manifold er minimalt. Den største enkeltmodstand i det samlede system vurderes at være selve manifolden, hvor der vil forekomme en del turbulens under de største flow. Da det gennemsnitlige flow fra det samlede system (9 filtre) kun er ca. 1,6 m3/t, vil tryktabet dog være minimalt. Med de registrerede flow, vurderes det anvendte design at virke tilfredsstillende. På lokaliteter, hvor det naturlige flow er væsentligt højere, bør det overvejes evt. at opdele systemet i flere delsystemer med hvert sit kulfilter, eller alternativt at øge dimensioner på rør og manifold, således at et uønsket stort tryktab undgås.

6.1.3 System med mini vakuum pumpe

På lokaliteten i Fakse er der på en enkelt boring filtersat i kalken monteret en mini-vakuumpumpe drevet af strøm fra et 100W solcellepanel og en 285 W vindgenerator (mini-vindmølle). Fakse kommune har givet en midlertidig tilladelse til opstilling af den ca. 7 m høje mast, hvorpå solcellepanel og vindgenerator er monteret, se figur 4.5. Teknisk set har systemet kørt tilfredsstillende, og har kun været ude af drift i en kort periode på grund af en teknisk fejl i et laderelæ. Solcellerne har indladet ca. 80% af de totalt 6000Ah indladet på batterierne. Kun i de mørkeste vintermåneder indlader vindgeneratoren nogenlunde samme effekt som solcellerne. Vindgeneratoren har generelt indladet mindre effekt på batterierne end forventet, og årsagen hertil er sandsynligvis, at meget højere bygninger på nabogrunden medfører en vis læpåvirkning og øget turbulens. Der har været strøm nok på batterierne til at vakuumpumpen har været i drift ca. 50% af måleperioden, og den har i gennemsnit ydet ca. 1 m3/t i drift. Da det naturlige passive flow fra filtret er meget lavt (<0,1 m3/t), er det totale flow – og dermed også massefjernelsen fra dette filter - totalt domineret af ydelsen fra vakuumpumpen.

Ved fremtidige systemer i bebyggede områder bør der primært anvendes solcelle- paneler, idet de både er mere cost-effektive i forhold til vindgeneratoren, og samtidig er nemmere at placere, uden at de generer naboer visuelt. Med den anvendte type af pumpe med en maksimal ydelse på ca. 1 m3/t, vil det primært være interessant at anvende dem, hvor det naturlige passive flow er lavt og permeabiliteten høj. I sådanne situationer vil det være muligt at opretholde et lavt flow igennem en lang driftsperiode (>2 år), men til en relativt lav pris for både anlæg og drift. Siden implementeringen af systemet i Fakse, er der udviklet en speciel model af vakuumpumpen, der kan kobles direkte til et solcellepanel, hvorved der opnås en markant besparelse, da laderelæer mv. kan udelades. En sådan pumpe, inklusive 1 stk. 100W solcellepanel, vurderes at kunne købes for ca. kr. 20.000 (januar 2002 prisniveau og dollarkurs).

6.2 Drift og monitering

I det følgende vurderes de indhøstede driftserfaringer fra den 2-årige måleperiode, og der præsenteres et paradigma for, hvordan moniteringen af fremtidige anlæg kan udføres og dokumenteres.

6.2.1 Funktionskontrol af anlæg

For prototype-systemerne i Allerød har der været udført funktionskontrol i forbindelse med de enkelte monteringsrunder, dvs. 3-4 gange om året. Ved denne kontrol er kulfiltret demonteret og undersøgt for tæring og en-vejs-ventilen er taget ud af bunden af filtret og kontrolleret. Evt. vand i brønden er registreret, og årsagen hertil søgt klarlagt og fejlen udbedret. Endelig er den afkastede poreluft fra svanehalsen screenet for flygtige forbindelser, herunder PCE, ved hjælp af en PID-måler. Set i lyset af det aftagende luftflow, observeret hen igennem måleperioden, burde dybden til vandspejlet i boringerne have været målt manuelt noget hyppigere.

For systemet i Fakse, er der gennemført en kontrol som beskrevet for prototype systemerne i Allerød. Der er dog herudover, med 1-2 måneders interval, foretaget en kontrol af det aktive system. Denne kontrol har omfattet aflæsning af timetællere for indladet effekt fra solceller og vindgenerator, samt kontrol af laderegulator og anden elektronik. Endvidere er syreindholdet og batteriernes tilstand i øvrigt kontrolleret én gang årligt.

For systemet i Askov, hvor poreluften ikke renses inden afkast til atmosfæren, er der udført funktionskontrol i forbindelse med de enkelte monteringsrunder, dvs. 3-4 gange om året. Ved denne kontrol er en-vejs-ventilen kontrolleret. Evt. vand i brøndene er registreret, og årsagen hertil søgt klarlagt og fejlen udbedret. Ved den fortsatte drift bør det med mellemrum også kontrolleres, at der ikke sker en tilpropning af de rør, som er ført op over taget, fx ved at fugle bygger reder.

Sammenfattende vurderes det, at de anvendte anlægskomponenter til prototype-systemet er særdeles robuste og kun kræver minimal vedligeholdelse. Det vil således i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at gennemføre en funktionskontrol med 1-2 års mellemrum. I de tilfælde, hvor der kan forventes et gennembrud på kulfiltrene indenfor 1 års drift, kan frekvensen afpasses i forhold hertil. Der kan da evt. hyppigere udføres en begrænset kontrol alene for gennembrud på kulfiltrene.

For anlæg, hvor der indgår egentlige mekaniske komponenter og elektronik, vil der være behov for en hyppigere funktionskontrol for at sikre en kontinuert drift. Dette vil have en væsentlig betydning for driftsomkostningerne i forhold til de helt passive systemer uden elektronik mv.

6.2.2 Løbende måling af nøgleparametre

De primære nøgleparametre til vurdering af effekten af passiv ventilation er størrelsen af luftflow og differenstryk, samt koncentrationen i den afkastede poreluft. Herudover kan koncentrationen i underliggende grundvandsmagasiner være interessant at følge.

Da en udstrømningsperiode for en passivt ventilerende boring er afhængig af et fald i atmosfæretrykket af en vis størrelse og varighed, er det forbundet med en række problemer at planlægge en målekampagne. Oftest vil det være nødvendigt at tage stilling fra dag til dag, da vejrprognoserne for atmosfæretrykket ikke er pålidelige udover 12-24 t. I forbindelse med dette projekt har der været en del forgæves forsøg på at gennemføre målerunder, og dette har været specielt udtalt i sommerperioderne, hvor atmosfæretrykket ikke varierer nær så meget som i vinterhalvåret. Der er dog en del forskel på lokaliteterne på grund af de geologiske forhold, og det har i Askov ikke været nær så svært at gennemføre målerunderne som i Fakse, hvilket skyldes, at differenstrykket hurtigere udlignes (og derved forsvinder luftflowet) på grund af det tyndere dæklag i Fakse.

Koncentrationen af PCE, TCE og TCA i den udstrømmende poreluft har i dette projekt været gennemført ved hjælp af en Innova 1312A gasmåler, der har vist sig at være et robust og stabilt instrument. Det vil dog i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at anvende en PID-måler til kontrol af forureningsniveauet i poreluften under selve prøvetagningen. Dette kræver naturligvis, at der ved de indledende undersøgelser er skabt klarhed over forureningssammensætningen. En egentlig kvantitativ analyse udføres med det nuværende prisniveau for analyser, mest økonomisk ved at opsamle en luftprøve på kulrør, der herefter analyseres på et akkrediteret laboratorium.

Under en udstrømningsperiode for poreluft, kan størrelsen af luftflowet måles med et simpelt håndinstrument til måling af lufthastighed. I dette projekt har der været anvendt et instrument af fabrikatet TSI. Efter lufthastigheden er målt, afblændes boringen med en prop med en målestuds, hvortil der tilsluttes en differenstrykmåler. Efter at trykket har stabiliseret sig, hvilket oftest sker indenfor 1-20 sek., aflæses størrelsen af differenstrykket. På baggrund af disse to parametre kan boringens specifikke ydelse beregnes, og det kan vurderes, om der over en årrække sker en ændring. Dette er, som nævnt i afsnit 5.3 og 5.4, observeret i Allerød, og vil have betydning for effektiviteten af systemet, da et aftagende luftflow vil medføre en aftagende massefjernelse.

Som beskrevet i afsnit 2.3, er det muligt at beregne størrelsen af luftflowet fra en passivt ventilerende boring udfra en historisk tidsserie for atmosfæretrykket. Dette kræver dog, at der er gennemført et minimalt pilotforsøg, hvor både luftflow og differenstryk er målt over en kort periode, således at permeabiliteten af både dæklag og den umættede zone kendes. Da dette normalt vil være tilfældet, vurderes det at være tilstrækkeligt at beregne det årlige flow udfra en tidsserie for atmosfæretryk, der fx kan rekvireres fra DMI. Herved undgås det at skulle montere elektroniske flowmålere som anvendt i dette projekt, og omkostningerne til monitering kan reduceres væsentligt.

Alternativt til at måle, mens luften naturligt strømmer ud af boringen, kan der prøvetages ved at anvende en elektrisk vakuumpumpe, som kobles direkte til den ønskede boring. Det må anbefales at køre med et lavt flow på fx 1 m3/t, og kun pumpe i ca. 10-15 min. Under hele forløbet registreres PID-niveauet i poreluften, og efter ca.10 min., eller når PID-niveauet er stabilt, opsamles en prøve på kulrør. Ved at have udstyr med til at gennemføre denne procedure, kan en planlagt målekampagne altid gennemføres.

Til yderligere kontrol af den fjernede mængde forureningskomponenter, bør der udtages og analyseres blandeprøver af kulmaterialet fra de enkelte GAC-enheder, efterhånden som de udskiftes. Selvom der evt. har været gennembrud på filtret, kan der estimeres en minimumsmængde fjernet i perioden.

6.2.3 Eksempel på drifts- og moniteringsinstruks

Baseret på erfaringerne, opnået gennem dette projekt, er der udarbejdet en drifts- og moniteringsinstruks for lokaliteten i Allerød. Dette paradigma kan anvendes på andre lokaliteter, og indeholder de nødvendige skemaer til dokumentation af de relevante nøgleparametre, diskuteret i det tidligere afsnit. Ved udskiftning af GAC-enhederne er det erfaret, at det kan være nødvendigt med en trefod til at løfte enhederne ud af brøndene.

6.3 Opnåede oprensningseffekter på de 4 lokaliteter

I det følgende vurderes de indhøstede måleresultater fra den 2-årige måleperiode, og resultaterne fra de enkelte lokaliteter sammenlignes.

6.3.1 Poreluft-volumen afkastet

For de 4 lokaliteter er de vigtigste nøgletal for luftflowet anført i tabel 6.1. Der er ikke medtaget data fra kalken på Nygade i Fakse, da der her kun er to filtre, hvoraf luftflowet fra det ene er domineret af den aktive pumpe og således ikke repræsenterer det naturlige passive flow.

Tabel 6.1
Sammenfatning af boringernes ydelse og antallet af porevolumen udskiftninger på de enkelte lokaliteter.

 

Enhed

Møllevej 12

Askov

Nygade 37 1)

Fakse

Prins Valdemars Alle 14

Allerød

Amtsvej 2-4

Allerød

Tykkelse af umættet zone

(m)

20

3

2,5

2,5

Middel luftflow for enkelt filter

(m3/t)

2,2

0,2

0,42

0,49

Middelflow for samlet system

(m3/t)

23,7

1,6

2,1

2,95

Maksimalt flow for samlet system

(m3/t)

261

40

33,5

43,7

Maksimalt/minimalt differenstryk

(mBar)

+11/-10

6,4/-8,2

+11/-11

+11/-11

Samlet poreluft-volumen afkastet

(m3)

415.224

28.032

36.792

51.684

Antal porelvolumen udskiftninger på 2 år

(-)

23

58

58

107

1) Kun data for boringerne i sandlaget

Det gennemsnitlige luftflow fra et enkelt filter på Møllevej er ca. 5-10 gange større end for de øvrige lokaliteter, jf. tabel 6.1 Dette skyldes dels, at filtersætningen her er 5 m lang, mens den kun er 2-3 m lang på de øvrige lokaliteter, og dels at permeabiliteten og det genemsnitlige differenstryk er lidt større. På Møllevej er den umættede zone generelt filtersat i to dybdeintervaller med 5 m lange filtre, og det er således kun halvdelen af den samlede tykkelse af den umættede zone, der er filtersat. For de øvrige lokaliteter er den fulde umættede zone filtersat. For lokaliteten på Møllevej kunne der således opnås et væsentlige større flow, såfremt filtrene dækkede hele den umættede zones tykkelse. Årsagen til at dette ikke blev implementeret fra starten af var, at de højeste poreluftkoncentrationer blev påvist i de øverste 10 m af den umættede zone, og at en vis del af den udstrømmende poreluft også forventedes at komme fra den dybere zone, der ikke er filtersat.

Det maksimale øjeblikkelige luftflow fra de samlede systemer er op til ca. 260 m3/t på Møllevej, mens det er ca. 6-7 gange lavere på de øvrige lokaliteter, jf. tabel 6.1. Dette afspejler igen forskellen i permeabiliteten samt størrelsen af det maksimale differenstryk. Det samlede luftvolumen, afkastet i den 2-årige måleperiode (2000-2001), er størst på Møllevej med næsten 0,5 mill. m3 poreluft, mens det er ca. 8-15 gange lavere på de øvrige lokaliteter. Differenstrykket er positivt i ca. 50% af tiden, og udstrømning fra filtrene sker i ca. 40-50% af tiden. Når der ikke registreres udstrømning i 50% af tiden (svarende til positivt differenstryk), skyldes det dels, at de mindste flow ikke kan måles med de elektroniske flowmålere, samt at de korteste flowhændelser (<2t) er skåret væk af hensyn til databearbejdningen.

For at kunne forklare evt. forskelle i massefjernelse og reduktion af poreluftens koncentration af PCE, er det nødvendigt at beregne antallet af porevolumener, der er blevet udskiftet i måleperioden, jf. tabel 6.1 Til denne beregning er anvendt et forurenet poreluftvolumen, svarende til den fulde tykkelse af den umættede zone, og en horisontal afgrænsning, svarende til 1-15 mg PCE/m3 konturen for den oprindelige forureningsudbredelse. Antallet af poreluftudskiftninger varierer mellem 23 og 107, med den mindste værdi for Møllevej. På Møllevej, hvor kun den øverste halvdel (2x5 m) af den umættede zoner er filtersat, er der ved beregningen antaget, at den fulde umættede zone på 20 m ventileres. Anvendes alene poreluft-volumenet for de øverste 10 m, bliver antallet af poreluftudskiftninger ca. 50.

Da den horisontale lufthastighed i stigende afstand fra en passivt ventilerende boring tilnærmelsesvis aftager lineært med afstanden til boringen, betyder det, at området nær ved en boring bliver ventileret af en meget større mængde luft end et område beliggende fjernere fra boringen. For en cylinder med en radius på hhv. 1, 5 og 10 m omkring en boring med to filtre á 5 m på Møllevej og en højde svarende til hele den umættede zone på 20 m, kan antallet af poreluftudskiftninger beregnes til 4000, 165 og 40. Det er således generelt vanskeligt at finde et simpelt mål for, hvordan effektiviteten af ventilation (både aktiv og passivt) kan udtrykkes.

6.3.2 PCE-masse fjernet fra den umættede zone

For de 4 lokaliteter er de vigtigste nøgletal for PCE-fjernelsen anført i tabel 6.2. Der er ikke medtaget data fra kalken på Nygade i Fakse, idet der ikke foreligger tilstrækkelige data for denne zone til at der kan opstilles en massebalance for både stof (PCE) og vand.

Tabel 6.2
Sammenfatning af den samlede PCE-fjernelse og generel massebalance for de enkelte lokaliteter.

 

Enhed

Møllevej 12
   
   
Askov

Nygade 37 1)
 
    
Fakse

Prins Valdemars Alle 14
   
Allerød

Amtsvej 2-4
   
   
Allerød

PCE mængde fjernet

(kg)

50-60

2-3

5-6

8-9

Skønnet årlig fjernelsesrate efter 2-4 års drift

(kg/år)

1

0,1

1

1

Skønnet årlig tilførsel af PCE til umættet zone

(kg/år)

1

0,1

0,1-1

0,1-1

1) Kun data for boringerne i sandlaget

Den samlede mængde PCE, fjernet fra den umættede zone, varierer fra 2-3 kg på Nygade og op til 50-60 kg på Møllevej, jf. tabel 6.2. For alle lokaliteterne illustrerer dette, at der over tid kan akkumuleres væsentlige mængder PCE i den umættede zone, og at denne masse udgør en potentiel og langvarig kilde til forurening af det underliggende grundvand. Koncentrationen i poreluften er generelt reduceret på alle lokaliteterne efter 2 års drift, og dermed også massen af PCE i den umættede zone. Dette betyder, at fjernelsesraten i løbet af denne periode også er aftagende, og på baggrund af den observerede udvikling i de første 2 år er udviklingen i de næste par år skønnet, jf. tabel 6.2. Denne fjernelsesrate kan sammenlignes med den årlige tilførsel af stof fra den overliggende moræneler, der blev estimeret for de enkelte lokaliteter i afsnit 4. Som det fremgår af tallene, vurderes den fremtidige årlige fjernelsesrate at være i samme størrelsesorden som den årlige tilførsel til den umættede zone. For alle lokaliteter ligger begge størrelser mellem 0,1 og 1 kg PCE/år, og dette interval vurderes at være et godt estimat for kildestyrken.

For de to filtre placeret i kalken på Nygade, er der i alt opsamlet ca. 0,28 kg PCE, hvilket indikerer, at der er sket et vist gennembrud af PCE til kalken. På grund af kalkens specielle dobbelt-porøse karakter, er det vanskeligt ud fra de få data at vurdere forureningsspredningen i kalken yderligere. Det kan dog konstateres, at det også fra kalken er muligt at fjerne en vis stofmængde ved ventilation, selvom det største luftflow er genereret af den lille vakuumpumpe, der er drevet af solceller/vindmøllen.

6.3.3 Ændringer i poreluftforureningens styrke og udbredelse

For de 4 lokaliteter er de vigtigste nøgletal for reduktionen i koncentrationen af PCE i poreluften anført i tabel 6.3. Der henvises til afsnit 5 for nærmere diskussion vedrørende beregningen af gennemsnit mv. Da koncentrationsudviklingen i de enkelte filte generelt bedst beskrives ved et eksponentielt henfald, kan der beregnes en halveringstid for hvert filter. Denne tid udtrykker således, hvor mange måneders drift, der skal til for at halvere en givet udgangskoncentration. I tabel 6.3 er anført den gennemsnitlige halveringstid for de 4 lokaliteter. Der er i tabellen ikke medtaget data fra kalken på Nygade i Fakse, idet reduktionen her primært skyldes driften af den aktive vakuumpumpe, og således ikke repræsenterer det naturlige passive luftflow.

Tabel 6.3
Sammenfatning af den relative reduktion i koncentrationen og halveringstiden for PCE-koncentrationen i poreluften for de enkelte lokaliteter.

 

Enhed

Møllevej 12

Askov

Nygade 37 1)

Fakse

Prins Valde- mars Alle 14

Allerød

Amtsvej 2-4

Allerød

Største koncen-tration i et enkelt filter ved start

(mg-PCE/m3)

730

195

730

320

Start koncentration (gennemsnit)

(mg-PCE/m3)

230

83

338

242

Slut koncentration

(gennemsnit)

(mg-PCE/m3)

32

33

119

90

Reduktion i løbet af ca. 18 mdr.

(%)

84

58

74

63

Halveringstid for PCE koncentration

(mdr.)

7

17

28

17

1) Kun data for boringerne i sandlaget

Der er i enkelte filtre registreret startkoncentrationer på op til ca. 750 g PCE/m3 på to af lokaliteterne. Det gennemsnitlige koncentrationsniveau ved start ligger mellem ca. 80 og 340 mg/m3, og specielt på Nygade er koncentrationsniveauet generelt lavere end på de øvrige lokaliteter.

Betragtes den relative procentvise reduktion i PCE-koncentrationen, skiller Møllevej sig ud, idet den gennemsnitlige reduktion her er på 84%. Halveringstiden for koncentrationen er ca. 7 mdr., hvilket er den mindste halveringstid for de 4 lokaliteter. Den laveste relative reduktion ses på Nygade (58%), men her var startkoncentrationerne også relativt lave i forhold til de øvrige. Halveringstiden er her 17 mdr., og således væsentlig længere end for Møllevej. De to lokaliteter i Allerød udviser en relativ ensartet procentvis reduktion på 70% i PCE-koncentrationen, mens halveringstiden for koncentrationen varierer fra 17 til 28 mdr.

Intuitivt forventes det, at koncentrationen vil reduceres mere med et stigende antal porevolumenudskiftinger. Sammenholdes den gennemsnitlige procentvise reduktion (tabel 6.3) med antallet af porevolumener udskiftet (tabel 6.1), ses, at den største reduktion (85%) opnås på Møllevej, hvor der samtidig er udskiftet det laveste antal porelvolumener (27 porevolumener). Der er således ikke nogen simpel sammenhæng mellem de to parametre i de konkrete sager, og med den specifikke metode, hvorpå parametrene er beregnet.

Efter ca. 18 mdr., er det gennemsnitlige koncentrationsniveau reduceret til ca. 30 mg PCE/m3 på Møllevej og Nygade, mens koncentrationsniveauet på de to øvrige lokaliteter i Allerød (Prins Valdemars Alle og Amtsvej) kun er reduceret til ca. 100 mg PCE/m3. Årsagen til at niveauet på de to lokaliteter i Allerød ikke er reduceret i samme grad som på de to andre lokaliteter, vurderes primært at skyldes en ikke helt optimal placering af de passivt ventilerende boringer. Således ligger det egentlige hot-spot på Prins Valdemars Alle sandsynligvis under selve ejendommen, hvorved boringerne kun omkranser det kraftigt forurenede område, i stedet for at stå centralt i midten af det. Tilsvarende findes der sandsynligvis også et hot-spot område lige nord for boringerne på Amtsvej, men igen er adgangsforholdene vanskelige, idet der er en nedkørsel til en P-kælder.

Med de beregnede halveringstider, kan det gennemsnitlige koncentrationsniveau teoretisk reduceres til ca. 10 mg/m3 efter yderligere ca. 1 års drift på Møllevej, mens der vil gå ca. 2-3 år på Nygade. På lokaliteterne i Allerød vil der gå yderligere 4-6 år, såfremt grundvandsstanden igen aftager. Om dette reelt vil kunne opnås, er usikkert, og kræver, at kildestyrken på de 4 lokaliteter viser sig at være omkring det laveste estimat på ca. 0,1 kg-PCE/år eller mindre.

Udbredelsen af den oprindelige poreluftforurening er tydeligt påvirket af de passivt ventilerende boringer. I områderne med de meget høje start koncentrationer er der sket en kraftig reduktion i de maksimale koncentrationer, samtidig med at nogen af konturlinierne for de lavere koncentrationer er blevet trukket ind mod boringerne. I boringerne, placeret i udkanten af forureningen i den umættede zone og dermed med de laveste start koncentrationer, ses generelt ikke nogen signifikant ændring i koncentrationsniveauet. I enkelte boringer er der tegn på stigende koncentrationer som følge af, at de trækker forurenet poreluft til fra et kraftigere forurenet område, hvor der ikke er placeret filtre. Sammenfattende vurderes det, at der på alle lokaliteter nu er kontrol med den naturlige horisontalspredning ved diffusion, som oprindelig var årsag til den relativt store horisontale spredning. På sigt vil poreluftforureningen som helhed aftage yderligere i udbredelse og styrke, under forudsætning af at det naturlige flow kan opretholdes.

I filtrene lokaliseret i kalken på Nygade reduceres koncentrationsniveauet i gennemsnit fra ca. 22 til 12 mg PCE/m3. Det vurderes således at være muligt at reducere koncentrationsniveauet ved hjælp af passiv ventilation, men det er vanskeligt at forudsige den fremtidige koncentrationsudvikling på grund af kalkens dobbelt-porøse natur og de få målepunkter.

6.3.4 Ændringer i grundvandskoncentrationer

På tre af lokaliteterne er der udtaget grundvandsprøver fra filtre placeret i umiddelbar nærhed af, eller direkte under de passivt ventilerende boringer. Formålet har været at kunne påvise en evt. aftagende koncentration i vandfasen som følge af en reduktion i poreluftkoncentrationen, og dermed massefluksen til grundvandszonen.

På lokaliteten Møllevej er der observeret en aftagende trend i alle 3 filtre, men på grund af den naturlige variation i måling af grundvandskoncentrationer er det for tidligt på det nuværende tidspunkt at kunne konkludere noget med sikkerhed. Det vurderes dog overvejende sandsynligt, at de aftagende koncentrationer skyldes en reduktion i massefluksen til grundvandet, forårsaget at de passivt ventilerende boringer. Specielt i grundvandsfiltret i den passivt ventilerende boring PV1 ses en reduktion i PCE-indholdet fra ca. 300  µg/l til ca. 20 µg/l. Kun fortsat monitering over en årrække kan afgøre, hvor meget koncentrationen i grundvandet permanent kan reduceres.

På lokaliteten Prins Valdemars Alle observeres i et enkelt filter et markant fald i PCE-koncentrationen fra ca. 1000 til ca. 200 µg/l i løbet af de første 18 mdr. Denne effekt vurderes at være forårsaget af en reduktion i massefluksen som følge af de aftagende PCE-koncentrationer i poreluften. Koncentrationen stiger herefter igen til nær udgangsniveauet, hvilket er sammenfaldende med, at grundvandsstanden er steget ca. 1,5 m, hvorved den umættede zone stort set er væk, og luftflowet fra boringerne stærkt reduceret eller helt ophørt.

På lokaliteten Amtsvej er der i et enkelt filter konstateret et stigende indhold af PCE, men placeringen af filtret i forhold til den oprindelige grundvandsfane samt den generelt stigende grundvandstand og reduktion i luftflowet betyder, at det ikke er muligt at vurdere effekten af den passive ventilation separat.

6.3.5 Boringsafstande og realiserede luftflow i forhold til designet

I det oprindelige design var der alene specificeret en maksimal afstand, hvormed boringerne skulle søges placeret, givet de fysiske forhold på lokaliteterne. Denne afstand var endvidere skønnet udfra den forventede størrelse af det gennemsnitlige luftflow, bestemt udfra de indledende pilotforsøg. I tabel 6.4 er sammenfattet de under projektering forventede og de under udførelsen realiserede værdier for boringsafstand og gennemsnitligt luftflow for de enkelte lokaliteter.

Tabel 6.4
Sammenfatning af den forventede og realiserede boringsafstand samt gennemsnitligt luftflow for de enkelte lokaliteter.

 

Enhed

Møllevej 12

Askov

Nygade 37 1)

Fakse

Prins Valde- mars Alle 14

Allerød

Amtsvej 2-4

Allerød

Oprindelig skønnet nødvendig borings-afstand

(m)

10-15

10-15

10-15

10-15

Realiseret borings-afstand

(m)

14-20

7-10

12-18

12-14

 

 

 

 

 

 

Oprindeligt skønnet nødvendigt middel-flow pr. filter

(m3/t)

0,5-1

0,5-1

0,5-1

0,5-1

Realiseret middelflow pr. filter

(m3/t)

2,2

0,2

0,42

0,49

1) Kun data for boringerne i sandlaget

Den realiserede boringsafstand på Møllevej er generelt i den høje ende af, hvad der var forventet, mens det omvendte er tilfældet på Nygade. Til gengæld er de observerede middelflow større på Møllevej, mens de er mindre på Nygade. På de to sidste lokaliteter er de realiserede afstande og luftflow ikke væsentligt forskellige fra de forventede. Forskellen i de forventede og realiserede afstande vurderes at afspejle det forhold, at flere af lokaliteterne var bebyggede. I sådanne situationer viser det sig ofte under projekteringen, at der er uforudsete kabler og andre underjordiske installationer, som begrænser mulighederne for boringsplaceringer. De forventede luftflow kan på basis af metoderne, gennemgået tidligere, forudsiges mere præcist end oprindelig gjort her.

6.3.6 Vurdering af influensradius og strømningsforhold generelt

Begrebet "Influensradius" for en normal aktiv ventilationsboring med konstant flow er ikke nogen entydig størrelse, og er defineret på mange forskellige måder i litteraturen. For en passivt ventilerende boring med det karakteristiske pulserende luftflow kan de gængse definitioner ikke umiddelbart anvendes. Den oprindelige idé med at ventilere den umættede zone med et naturligt lavt og pulserende flow var, at der herved i perioder kunne fordampes og fjernes stof fra porevandet, inden dette ved advektion med porevandet nåede igennem den umættede zone til grundvandet. Som det fremgår af tabel 6.5, er der således registreret ca. 330-390 udstrømningsperioder over den to-årige måleperiode, med en gennemsnitlig varighed på mellem 13 og 25 timer. I gennemsnit sker der udstrømning af poreluft i ca. 40-50% af tiden.

Denne problemstilling er kompliceret at regne på, men i anden sammenhæng er det ved hjælp af en multifase model (A-T2VOC) og en geologisk og forurenings-mæssig situation samt luftflow som på Møllevej vist, at det er muligt ved passiv ventilation at reducere massefluxen af PCE gennem den umættede zone med flere størrelsesordener /ref. 21/. Modelberegningerne viste også, at poreluft-koncentrationen i den umættede zone meget hurtigt blev reduceret i både styrke og udbredelse. På projektlokaliteterne ses også samme trend, og sammen med den forsigtigt aftagende tendens for grundvandskoncentrationerne vurderes det, at massefluksen til grundvandet er blevet reduceret. Det er imidlertid ikke muligt at kvantificere denne reduktion direkte udfra målingerne.

Det oprindelige formål med metoden, som den er blevet anvendt i USA, har været at fjerne en vilkårlig stofmængde fra et system, som enten naturligt eller efter aktiv ventilation har lave koncentrationer og udviser en diffusions begrænset fjernelsesrate. Dette har også været formålet med metoden anvendt på de 4 projektlokaliteter, men de faktiske udgangskoncentrationer har været meget højere end hvad der har været prøvet i USA. Alligevel ser det ud til at det naturlige flow er i stand til også at fjerne de højeste koncentrationer, og det bliver interessant at se, hvilket niveau der kan nås ned på efter yderligere 1-5 års drift.

En måde at definere "influensradius" på kunne være den afstand, hvorfra en boring opsamler poreluft under en "gennemsnitlig" udstrømningshændelse. Som tidligere gennemgået i afsnit 5, kan der laves statistik på disse udstrømningshændelser, og i tabel 6.5 er der for hver lokalitet anført det gennemsnitlige og maksimale luftvolumen afkastet under hele måleperioden. Udfra dette volumen samt tykkelsen af den umættede zone kan afstanden, hvorfra luften indfanges beregnes.

Tabel 6.5
Sammenfatning af transportafstande hvorfra boringerne opsamler poreluft under forskellige scenarier for de enkelte lokaliteter.

 

Enhed

Møllevej 12

Askov

Nygade 37 1)

Fakse

Prins Valde- mars Alle 14

Allerød

Amtsvej 2-4

Allerød

Antal udstrømningsperioder over 2 år

-

382

399

333

333

Gennemsnitlig varighed af udstrømningsperiode

(timer)

16

13

25

25

Gennemsnitligt luftvolumen afkastet pr. udstrømningsperiode

(m3)

60

3,9

35

35

Horisontal afstand hvorfra luften strømmer til for et gennemsnits- luftvolumen afkastet

(m)

3,6

1

3,9

3,9

Maksimalt luftvolumen afkastet under en enkelt udstrømningsperiode

(m3)

594

25

249

249

Horisontal afstand hvorfra luften strømmer til for det maksimale luftvolumen afkastet

(m)

10

3

10

10

Maksimal horisontal transportafstand dokumenteret ved tracer-test

(m)

>12

>2

Ikke målt

Ikke målt

1) Kun data for boringerne i sandlaget

Det gennemsnitligt afkastede volumen er størst på Møllevej og mindst på Nygade. De tilhørende værdier for influensradius er 3-4 m for Møllevej og de to lokaliteter i Allerød, mens influensradius for Nygade kun er ca. 1 m. Den i praksis største værdi for influensradius ved denne beregningsmetode fås, hvis der anvendes det maksimale luftvolumenen registreret under en enkelt udstrømningsperiode. For alle lokaliteter er dette volumen ca. 4 gange så stort som det gennemsnitlige luftvolumen, og den beregnede influensradius bliver nu ca. 10 m for Møllevej og de to lokaliteter i Allerød, mens den for Nygade kun bliver ca. 3 m, jf. tabel 6.5

Resultatet af det gennemførte tracerforsøg på Møllevej indikerer, at poreluften under en konkret udstrømningshændelse bliver transporteret til en passivt ventilerende boring fra et injektionspunkt i ca. 12 m’s afstand, jf. tabel 6.5. Tilsvarende blev der på Nygade påvist transport af tracergas fra et injektionspunkt i en afstand af mere end 2 m fra den passivt ventilerende boring.

Estimaterne af influensradius kan sammenlignes med den faktiske halve afstand mellem boringerne (den halve afstand idet boringerne forudsættes at have ens luftlow, jf. tabel 6.4), for at vurdere, om den realiserede boringstæthed er tilstrækkelig. På alle lokaliteter er den realiserede boringsafstand ca. dobbelt så stor som den teoretiske influensradius, og lidt større eller sammenlignelig med den maksimale influensradius.

6.4 Dimensionering af fremtidige anlæg til passiv ventilation

6.4.1 Hydrogeologiske forhold

For at passiv ventilation kan implementeres, kræves det, at en række specifikke hydrogeologiske forhold er til stede. For det første skal der være et eller flere lavpermeable dæklag over den umættede lagserie, som man ønsker at ventilere. Det er dette lag, der skal dæmpe trykudbredelsens størrelse og hastighed så meget, at der i perioder kan opbygges en trykforskel mellem atmosfæren og den umættede lagserie. Dette dæklag vil ofte kunne udgøres af et moræneler eller en anden type lavpermeabelt materiale. Den nødvendige tykkelse af dette lag varierer med permeabiliteten af dæklaget, og vil for typisk moræneler være ca. 3-5 m, mens et lag på kun ca. 0,5 m af en fed smeltevandsler vil kunne have samme effekt. Sådanne dæklag findes over store dele af Danmark, og den forudsætning kan således opfyldes på en lang række forurenede lokaliteter over hele landet.

Udover dæklaget, skal der herunder findes en eller flere (som på Nygade) umættede zoner. Den effektive permeabilitet af disse zoner skal være så stor, at der ved de små differenstryk på under 15 mBar kan genereres et luftflow. Dette vil typisk kræve en umættet zone af fint sand eller grovere materialer, eller opsprækket kalk med en høj sprækkepermeabilitet.

Såfremt ovenstående forhold er opfyldt, er de nødvendige forudsætninger for at der kan måles et naturligt luftflow til stede. Hvis der findes boringer på lokaliteten eller i nærområdet, der er filtersat i den ønskede formation, kan forudsætningerne ofte verificeres ved at foretage simple indledende observationer af luftflow under et fald i atmosfæretrykket.

6.4.2 Forureningstyper og begrænsninger

Anvendelse af passiv ventilation som i dette projekt er begrænset til flygtige stoffer, hvilket omfatter gruppen af chlorerede opløsningsmidler samt den flygtigste fraktion af olie- og benzinprodukter. Også til det meget flygtige tilsætningsstof MTBE, som tilsættes benzin, kan metoden anvendes, se fx /22/.

Endelig kan methan og kuldioxyd fra lossepladser også bortventileres passivt under de rigtige hydrogeolgiske forhold.

I forhold til de meget høje indledende koncentrationsniveauer på enkelte af projektlokaliteterne (> 500 mg-PCE/m3), må det fremover anbefales at indlede med en kort periode med aktiv ventilation fra en eller flere boringer. Herved kan koncentrationsniveauet hurtigt bringes ned til et niveau, hvor det passive flow enten er i stand til at vedligeholde, eller nedbringe koncentrationen yderligere.

Ved at ensrette den naturlige luftsstrøm ned i jorden, kan der tilføres atmosfærisk luft til den umættede zone. Da atmosfærisk luft indeholder ilt, kan en aerob nedbrydning af fx oliekomponenter stimuleres in-situ ved denne metode. Denne variant af metoden har endnu ikke været afprøvet i Danmark, men burde have en række potentielle anvendelser over for mindre forureninger fra fx villa olietanke.

6.4.3 Vurdering af boringsantal og –afstand

Efter at der er gennemført et pilot-forsøg, som beskrevet i afsnit 2.2, er de nødvendige parametre fastlagt, og det forventede årlige luftflow kan beregnes som tidligere beskrevet. Antallet af boringer afhænger af størrelsen af det område, som skal dækkes, og som udgangspunkt skal boringerne kun placeres indenfor de kraftigst forurenede områder, da de også vil trække luft ind fra udkanten af poreluftforureningen.

Udfra erfaringerne fra projektlokaliteterne, kan der for en umættet zone med en tykkelse på op til ca. 5 m som tommelfingerregel regnes med en nødvendig boringsafstand på ca. 15 m, hvis det gennemsnitlige luftflow er stort, dvs. større end ca. 2 m3/t. For gennemsnitlige luftflow mellem 0,5 og 2 m3/t kan der anvendes en boringsafstand på ca. 10 m, mens der for gennemsnitlige luftf