Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2003

5 Projektforslag for 2003

5.1 Teknikker, der forventes afprøvet i 2003
5.2 Udredningsprojekter for 2003
   

Det overordnede formål med Teknologiprogrammet er at kunne foretage mere effektive (miljømæssige og økonomiske) oprydninger af forurenede lokaliteter samt at afprøve nye og nyere oprydningsteknologier.

I nærværende afsnit beskrives de projekter, der forventes igangsat i 2003. På grund af den væsentlige reduktion af bevillingen vil der blive igangsat væsentligt færre projekter end de tidligere år.

5.1 Teknikker, der forventes afprøvet i 2003

Formålet med feltprojekterne er, at afprøve og dokumentere metoderne og specielt at vurdere, om de opstillede forudsætninger bliver opfyldt.

Resultaterne af feltprojekterne skal, sammen med en litteraturgennemgang, munde ud i generelle udmeldinger (rapporter, vejledninger og lignende) om brugen af metoderne under danske forhold.

Projekterne bliver løbende præsenteret på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Antallet af projekter, der kan igangsættes, afhænger af omfanget af de enkelte projekter og hermed udgifterne til disse, men vil være væsentligt færre end de tidligere år. Ved afprøvning af teknologierne foretrækkes kortlagte lokaliteter.

Afværgeteknikker overfor olie-/benzinforureninger

Forsøg i USA viser, at nedbrydning af olie-/benzinforureninger kan forceres ved tilsætning af ilt. Der findes også andre produkter og detergenter på markedet, der menes at kunne forcere nedbrydningen af olie-/benzinforurening.

Stimuleret reduktiv deklorering af klorerede opløsningsmidler

Der er i 2002 givet tilskud til fase 1 i et projekt om stimuleret in-situ reduktive deklorering som mulig afværgeteknologi i forhold til forurening med klorerede opløsningsmidler i grundvand. I projektet sker der, via litteraturgennemgang og gennemgang af et større antal sager (10- 20), en vurdering af hvilke mikroorganismer, der er anvendt med succes i udlandet, og hvilke sager de evt. kan benyttes på i Danmark. Efter denne indledende gennemgang kan der være behov for at give tilskud til at afprøve forskellige mikroorganismer på forskellige lokaliteter.

Kemisk oxidation

Forskellige former for kemisk oxidation skal beskrives kemisk, og der skal indhentes erfaringer fra udlandet. Specielt skal risikoen ved at benytte kemisk oxidation som oprensningsmetode vurderes og beskrives, og det skal vurderes hvilke oprensningsniveauer, der kan forventes ved forskellige typer forureninger og jordarter. Der tages udgangspunkt i oprydningssager, der er ved at blive gennemført i Danmark.

Afprøvning af jordrensningsanlæg

Forskellige eksisterende Danske jordrensningsmetoder undersøges for forskellige forureningstyper, oprensningsniveauer, økonomi og miljøbelastninger.

Forureningsspredning i grundvand.

Der gennemføres et projekt til vurdering af redoxmetoden, total uorganisk kulstof metoden og opstilling af massebalance for benzinforureninger.

Jordforurening med tjære (benz(a)pyren)afprøvning

I udredningsprojektet "Kilder til jordforurening med tjære, herunder benz(a)pyren i Danmark", som udkom i efteråret 2002, er det påvist, at der mange steder i Danmark kan påvises tjærekoncentrationer i jord, som overstiger både jordkvalitetskriterier og afskæringskriterier. For at dokumentere baggrundsniveauet i forskellige områdetyper, skal der gennemføres et prøvetagnings- og analyseprogram med henblik på at etablere troværdige beskrivelse af baggrundskoncentrationer, der kan benyttes i administrationen af tjæreforurenet jord, herunder indgå i vurdering af behov for at ændre jordkvalitetskriterierne for totaltjære og benz(a)pyren.

Prøvetagnings- og analyseprojektet koordineres med projektet i Københavns Kommune vedr. metoder til kortlægning af diffus forurening.

5.2 Udredningsprojekter for 2003

Der planlægges iværksat følgende udredningsprojekter i 2003.

Udvikling af model for spredning i umættet zone

For at forbedre grundlaget for risikovurdering ønskes der udviklet en model til vurdering af spredning af forskellige forureningskomponenter i den umættede zone.

Opdatering af JAGG modellen

Der skal ske en løbende ajourføring af grundlaget for risikovurdering.

Erfaringer fra OM-sager med monitering/dokumentation af naturlig nedbrydning:

OM har igangsat eller projekteret en række projekter, hvor naturlig nedbrydning af grundvandsforurening primært er søgt dokumenteret ud fra en kortlægning af redoxafhængige parametre (ilt, jern, nitrat mm.). Projekterne gennemgås med henblik på en vurdering af anvendeligheden og usikkerheden ved dette redox-koncept.

Vurdering af undersøgelsesmetoder eller oprensningsteknikker, Cheminova

Hvis der er behov for vurdering af alternative undersøgelsesmetoder eller oprensningsteknikker i forbindelse med undersøgelse af Cheminova hullet, og hvis vurderingerne vil have generelle anvendelsesmuligheder, igangsættes et sådant projekt.

Risikovurdering af spisning og dyrkning af grøntsager og frugt fra haver forurenet med organiske stoffer.

I forlængelse af teknologiprojektet "Modellering af optagelse af organiske stoffer i grøntsager og frugt" forsøges fastlagt kritiske forureningsniveauer i forhold til grøntsager og frugt.

Katalog over metoder til fjernelse af forurenet jord under huse

Miljømyndighederne står ofte over for situationer med forureninger (typisk fyringsolie), som er udbredt under huse. Dette sker ofte i påbudssager om forurening fra villaolietanke. Som hjælp til myndighedernes sagsbehandling udarbejdes et katalog over de tekniske muligheder for fjernelse af forureningen.

Strategiske udredningsprojekter
Vurdering af nye problemstoffer
Nye analysemetoder som f.eks. brug af bakterier til at identificere og kvantificere forureningsniveau
Langsigtede betragtninger om grundvandsressourcernes udvikling i forhold til forurening fra punktkilder
Skøn over jordforureningens totale omfang, fremtidig indsats og forslag til finansiering
Kortlægning og jordflytning. Erfaringsopsamling og metodeudvikling.
Erfaringsudveksling og muligt fremtidigt samarbejde om potentielle mikrobiologiske nedbrydningskulturer.

Information/ vidensspredning
Udarbejdelse og offentliggørelse af rapporter
Udarbejdelse og offentliggørelse af artikler.
Trykning og kodning af rapporter og artikler.