Vurdering af udvaskning fra havnesedimenter under forskellige redox-forhold

Forord

Miljøstyrelsen har igangsat nærværende projekt som led i opfølgningen på Rådets direktiv 1999/31/EF om deponering af affald vedtaget i EU den 26. april 1999. Direktivet stiller krav om, at alle bestående deponeringsanlæg skal udarbejde en overgangsplan, som skal forelægges tilsynsmyndigheden. Miljøstyrelsen har i den forbindelse i 2002 udsendt "Vejledning om overgangsplaner. Udarbejdelse af overgangsplaner for bestående deponeringsanlæg. Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 5, 2002", der skal ses som en hjælp og inspiration til udarbejdelsen af overgangsplanerne. Ønskes et bestående deponeringsanlæg videreført med reducerede krav til membransystem og perkolatopsamling, skal overgangsplanen indeholde en beskrivelse af, hvorvidt anlægget lever op til kravene for dette.

I et tidligere projekt har Miljøstyrelsen fået foretaget en overslagsmæssig vurdering af forskellen i eksponering mellem deponering i henhold til bekendtgørelse nr. 650 af 29. juni 2001 om deponeringsanlæg (Deponeringsbekendtgørelsen) og deponering i et kystnært deponeringsanlæg, forudsat at en miljørisikovurdering godtgør, at dette er acceptabelt (Miljøstyrelsen, 2002). Et af dette projekts resultater var, at der ikke forelå tilstrækkeligt med relevante data til, at de ønskede vurderinger og modelberegninger af indvirkningen af deponeringsmetode på udvaskningen kunne udføres på et tilfredsstillende grundlag.

Nærværende projekt blev derfor igangsat bl.a. med henblik på at fremskaffe relevante data fra danske havne vedrørende fordelingen af en række forureningskomponenter mellem fast og vandig fase under forskellige redox-forhold1.

Det skal bemærkes, at der ikke i projektet er taget stilling til de forhold, der omgærer mulighederne for fremover at deponere havnesedimenter i spulefelter eller i deponeringsanlæg i henhold til deponeringsbekendtgørelsen. F.eks. stiller bekendtgørelsen krav om, at der ikke må deponeres flydende affald.

Projektet er udarbejdet af DHI - Institut for Vand & Miljø af Lizzi Andersen, Jesper Holm, Kim Broholm, Olaf W. Asmussen og Susanne Klem. Kemiske analyser er udført af SGAB/Analytica (Sverige) og Eurofins A/S (Danmark). Projektets resultater er beskrevet i nærværende rapport.

Under projektforløbet er modtaget værdifulde kommentarer og forslag til forbedringer fra en følgegruppe bestående af følgende medlemmer:

Jens Toft – Odense Havn (Sammenslutningen af Danske Havne)
Tom E. Hansen – Aalborg Havn (Sammenslutningen af Danske Havne)
Nete Herskind – Sammenslutningen af Danske Havne
Jørgen Vesth-Hansen – Københavns Havn
Flemming M. Mouritsen – Fyns Amt (Amtsrådsforeningen)
Lisbeth Lemke Rasmussen – Nordjyllands Amt (Amtsrådsforeningen)
Frank Lambert – Kommunernes Landsforening
Thorkild Lauritsen – Kommunernes Landsforening
Jørgen G. Hansen – Miljøstyrelsen, 19. kt. (Formand)
Kjeld Frank Jørgensen – Miljøstyrelsen, 16. kt.
Marianne Munch Jensen– Miljøstyrelsen, 19. kt.
Tonny Niilonen , Miljøstyrelsen, 16. kt.

1 redox = reduceret/oxideret; dækker over tilgængeligheden af elektronacceptorer (iltningsmidler); jo dårligere tilgang til elektronacceptorer jo mere reducerede er forholdene.