Datarapport om sammensætning og biogaspotentiale i organisk dagenovation

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport præsenterer alene rådata og enkle sammenstillinger af resultater fra projekterne Sammenhæng mellem sortering, forbehandling og kvalitet af biomasse og Basisdokumentation for biogaspotentiale i organisk dagrenovation. Den indeholder således kun kommentarer og konklusioner vedrørende spørgsmål direkte knyttet til dataindsamling. For bearbejdning, diskussion og konklusioner derudover henvises til hovedrapporterne for de to projekter.

Kapitel 1 indeholder en beskrivelse af baggrunden for projekterne og planen for indsamling af prøver af forbehandlet kildesorteret organisk dagrenovation.

Kapitel 2 præsenterer kort de undersøgte kildesorteringsordninger og forbehandlingsmetoder, der indgår i projekterne.

Kapitlet indeholder således en beskrivelse af fuldskala og forsøgsordninger for indsamling af kildesorteret organisk dagrenovation i Hovedstadsområdet, Grindsted, Kolding, Aalborg, Vejle og Malmö. For hvert geografiske område præsenteres omfang og karakter af de deltagende husstande, indsamlingssystem, sorteringsvejledning og den informationsindsats, der har været benyttet i forbindelse med etablering af den enkelte ordning.

Derudover beskrives de tre danske anlæg til forbehandling af det organiske affald der indgår i projektet: Neddeling og magnetseparation i Grindsted, rullesigte i Herning og skrueseparator i Vaarst-Fjellerad (Aalborg).

I projektet indgår også to forbehandlingsmetoder, der benyttes i en ny bydel -Vestra Hamnen i Malmö. Her benyttes køkkenkværne og bundfældningstank til separat opsamling af det kværnede affald i et lille område og en mobil stempelseparator i pilotskala til behandling af affaldet fra resten af området. Disse to forbehandlingsordninger beskrives kort i afsnit 3.1 om prøvetagningsprocedurer, da de ikke i den nuværende form vil indgå i den fremtidige behandling af det kildesorterede organiske dagrenovation.

Kapitel 3 indeholder en beskrivelse af alle de procedurer der har været benyttet i forbindelse med prøvetagning, oparbejdning og fysisk samt kemisk karakterisering af prøverne i forsøget.

I afsnit 3.1 beskrives procedurerne for prøvetagningen fra hver af de 5 forbehandlingssystemer, samt de oparbejdningsprocedurer der har været benyttet i laboratoriet inden prøverne kunne benyttes til specialundersøgelser og inden de kunne sendes til kemisk analyse.

I afsnit 3.2 gives en samlet oversigt over de forskellige forbehandlingssystemers effektivitet med hensyn til at separere det kildesorterede organiske dagrenovation i en organisk fraktion - biomasse til bioforgasning og i restaffald - rejekt til forbrænding.

I afsnit 3.3 præsenteres metoder og afsnit 3.4 resultater af to forskellige metoder til fysisk karakterisering af biomassen.

I afsnit 3.5 beskrives de metoder, der har været benyttet til kemisk karakterisering af biomasse og rejekt og i afsnit 3.6 præsenteres samtlige analyseresultater fra den kemiske karakterisering af biomasse og rejekt.

Afsnit 3.7 indeholder resultatet af en specialundersøgelse af prøvetagningsprocedurerne inklusiv en statistisk vurdering heraf. Den statistiske analyse viser at den variation, der er knyttet til undersøgelsesresultaterne ikke kan forventes at være forårsaget af enkelttrin i de benyttede procedurer; men i væsentlig grad er knyttet til variationer i sammensætningen af det forbehandlede kildesorterede organiske dagrenovation og til usikkerheden på de kemiske analyser. Herudover indeholder afsnittet en beregning af den analyseusikkerhed, der er knyttet til de kemiske analyser i kraft af at der til hver af undersøgelsens analyseomgange er medtaget den samme prøve, der i alt er analyseret 6 gange i løbet af projektet. Afsnittet er udformet som en engelsksproget artikel, Assessment of sampling, handling and analyses of source-separated household waste for evaluation of biogas-potential and potentials for recycling of nutrients. Artiklen er fremsendt til tidsskriftet Waste Management.

Kapitel 4 indeholder en beskrivelse af de metoder og resultater der er opnået med henblik på karakterisering af biogaspotentialet af forbehandlet kildesorteret organisk dagrenovation.

Afsnit 4.1 indeholder metodebeskrivelsen for den laboratoriemetode, der har været benyttet til at bestemme biogaspotentialet og afsnit 4.2 indeholder alle resultaterne. Metodebeskrivelsen er udformet som en engelsksproget teknisk note Measurement of Methane-Potentials of Solid Organic Waste, der forventes fremsendt til tidsskriftet Waste Management.

Afsnit 4.3 indeholder en beskrivelse af de pilotskala reaktorer, der har været benyttet til kontinuert bioforgasning/udrådning af udvalgte typer biomasse dækkende hele undersøgelsesspektret. Afsnit 4.4 indeholder resultaterne fra disse pilotskala forsøg. Forsøgene er gennemført på forsøgsstationen på Sjölundaverket i Malmö og beskrivelsen er på svensk.