Feltafprøvning af sporgasmetode til brug for måling af transport af forureninger mellem renserier og tilstødende lejligheder

Bilag VII:
Metodebeskrivelse

Titel

Diffusiv sporgasmetode til måling af transport af forureninger mellem renseri og tilstødende lejligheder

Anvendelsesområde

Metoden anvendes til beregning af transporten af rensevæsker mellem et renseri og en tilstødende lejlighed.

Metoden kan også anvendes til langtidsmåling af det gennemsnitlige luftskifte i et eller flere lokaler.

Måleområde

Metodens performance er undersøgt for måleperioder op til 14 dage. Ved hjælp af metoden beregnes en flux (m3/t) fra renseri til lejlighed.

Metodens nedre detektionsgrænse vil afhænge af måleperiodens længde og kildestyrken af de anvendte sporgaskilder. Med en måleperiode på 14 dage og en kildestyrke på 10 mg/time muliggør metoden påvisning af flux ned til 0,05 m3/t/m2 eller lavere.

Øvre måleområde afgøres af de anvendte sampleres kapacitet og koncentrationen af sporgas på målestedet. Forud for måling skal der foretages en vurdering af risiko for overbelastning af samplere på baggrund af kendskab til kildestyrke, rumstørrelser og forventede luftskifte på målestedet.

Princip

Metoden er baseret på kontinuert dosering af kendte sporgasser og samtidig måling for samme sporgasser i renseri og lejlighed. Langtidsmåling muliggøres ved anvendelse af diffusiv prøvetagningsmetodik.

Ud fra kendskab til kildestyrke og målte koncentrationer i renseri og lejlighed beregnes transporten (flux´en) af sporgasser mellem renseri og lejlighed. På baggrund målte koncentrationer af sporgasserne i renseri og lejlighed kan renseriets bidrag af rensevæskedampe til lejligheden beregnes ud fra renseriets gennemsnitlige rumkoncentration af rensevæskedampe.

 Litteraturreferencer

Bergsøe, Niels C., "Diffusiv sporgasmetode til ventilationssundersøgelser, Beskrivelse og analyse af PFT-metoden", SBI-Rapport 227, Statens Byggeforskningsinstitut, 1992.

Miljøstyrelsen, 2002a: Udvikling af sporgasmetode til brug for måling af transport af forurening mellem renserier og tilstødende lejligheder. Miljøprojekt nr. 698, 2002

Miljøstyrelsen (2003): Feltafprøvning af sporgasmetode til brug for måling af transport af forureninger mellem renserier og tilstødende lejligheder (in press).

Emballage, transport og lagring

De anvendte sporgasser og samplere skal på ethvert trin i forløbet opbevares og transporteres så kontaminering undgås. I praksis kan det f.eks. ske ved at opbevare og transportere materialerne tæt tillukket i tætsluttende emballager som er adskilt.

På analyselaboratoriet må samplere (eksponerede og ueksponerede) ikke opbevares sammen med sporgasserne.

Opsamlingsmedier og kemikalier

Som sporgasser anvendes følgende perflourcarboner:

Perflouromethylcyclohexan (CAS nr. 355-02-2)

Perflouro-1,3-dimethylcyclohexan (CAS nr. 335-27-3)

Perflouromethylcyclohexan benævnes PP2, mens perflouro-1,3-dimethylcyclohexan benævnes PP3.

Dosering sker fra diffusionsrør. Forud for måling bestemmes kildestyrken af kombinationen sporgas/diffusionsrør.

Som sampler anvendes diffusiv kulbaseret dosimeter af typen Radiello.

Fremgangsmåde

  1. Dag 1 opsættes sporgaskilder i renseri og lejlighed.
      
    I renseriet opsættes 3 sporgaskilder med PP2 jævnt fordelt i renseriet i en højde på ca. 1,7 m over gulv.
      
    I lejligheden opsættes kilder og samplere i 2 rum. I hvert rum placeres 3 kilder med PP3 jævnt fordelt i en højde på 1,7 meter over gulv.
       
  2. Dag 3 opsættes samplerne. I renseriet placeres i alt 4 samplere jævnt fordelt i en højde på 1,7 meter over gulv, mens lejligheden forsynes med 3 samplere i samme højde i hvert rum.
      
    Det er vigtigt, at samplerne placeres et stykke fra sporgaskilderne og således at luftstrømme på målestedet ikke påvirker målingen. Det sidste kan undersøges v.h.a. røg.
         
  3. Efter 14 dages indsamles sporgaskilder og samplere. Samplerne analyseres efterfølgende på et kvalificeret analyselaboratorium for PP2 og PP3 ved gaskromatografi med masse selektiv detektion i henhold til analysemetoden beskrevet i Udvikling af sporgasmetode til brug for måling af transport af forurening mellem renserier og tilstødende lejligheder. Miljøprojekt nr. 698, 2002
          
  4. Til beregning af rumkoncentrationer anvendes følgende up-take rates for PP2 og PP3 på Radiello sampler:
      
    PP2: 38 ml/min
    PP3: 34 ml/min
        
  5. De fundne koncentrationer af sporgasserne i hhv. lejlighed og renseri anvendes til beregning af transporten af sporgasser mellem renseri og lejlighed ud fra nedenstående udtryk. Til beregning anvendes gennemsnittet af de fundne rumkoncentrationer i hhv. renseri og lejlighed.

    hvor

q1-2 : luftoverføring fra renseri til lejlighed (m3/t)
c11 : koncentration af PP2 i renseri (mg/m3)
c12 : koncentration af PP2 i lejlighed (mg/m3)
c21 : koncentration af PP3 i renser (mg/m3)
c22 : koncentration af PP3 i lejlighed (mg/m3)
m2 : tilført sporgasmængde i lejlighed (mg/t)

På baggrund af kendskab til flux´ens størrelse, den gennemsnitlige koncentration af rensevæske dampe i renseriet samt oplysninger om lejligheden (grundplan og luftskifte) kan renseriets bidrag til koncentrationen af rensevæskedampe i lejligheden (Clejlighed) beregnes ud fra følgende udtryk:

Lejlighedens luftskifte kan beregnes udfra følgende udtryk:

hvor

n : luftskiftet i lejlighed (t-1)
m2 : tilført sporgasmængde i lejlighed (mg/t)
V1 : rumvolumen lejlighed (m3)
c22 : koncentration af PP3 i lejlighed (mg/m3)

Usikkerhed

Analyse af dobbeltbestemmelser har givet en relativ standardafvigelse på 8% for repeterbarheden på bestemmelse af koncentrationen af sporgas (c..).

Metodens præcision angivet som spredningen på eksperimentelt bestemte up-take rates for Radiello sampleren har vist en relativ standardafvigelse på 9 og 13 % for hhv. PP2 og PP3.

Den samlede usikkerhed på bestemmelse af luftoverføring fra renseri til lejlighed (q1-2) estimeres til 18%