Feltafprøvning af sporgasmetode til brug for måling af transport af forureninger mellem renserier og tilstødende lejligheder

Bilag X:
Beregning af usikkerhed for luftoverføring (flux)

Luftoverføringen fra renseri til lejlighed beregnes af udtrykket:

(1)


Metoden er baseret på bestemmelse af en luftkoncentration på baggrund af analyse af passive samplere. Koncentrationen fremkommer som mængde analyt påvist ved analysen divideret med den opsamlede luftmængde:

(2) c = A/V

c: koncentration
A: mængde analyt
v: opsamlet luftmængde

Den opsamlede luftmængde bestemmes som produktet af måleperiode og en eksperimentelt bestemt up-take rate

(3) v = t . U

t: måleperiode
U: Uptake-rate

Usikkerheden på bestemmelsen af mængden af analyt i forbindelse med feltmålinger udgøres af en sum af en lang række bidrag knyttet til såvel prøvetagning som analyse. De gennemførte forsøg (dobbeltbestemmelser) har påvist en repeterbarhed svarende til RSD = 8% for prøvetagning og analyse for PP2 og PP3. Denne størrelse anvendes fremover som mål for usikkerheden på koncentrationsbestemmelsen (uc)

Usikkerheden på tidsbestemmelsen vurderes at være ubetydelig, da der er tale om måling i minutter i forhold til en samlet måleperiode på 14 dage.

Uptake-rate er en konstant som anvendes ved alle udregninger og bidrager således ikke til usikkerheden på koncentrationen.

Kildestyrken m i ligning (1) bestemmes ved differensvejning af sporgaskilde før og efter måling divideret med tiden.

(5) m = (mfør – mefter)/tid

Usikkerheden for vejning angives som ± 2% af producenten. Standardusikkerheden for massebestemmelse beregnes som 2%/Ö 3 = 1,2%

Typiske vægttab i forbindelse med doseringen af sporgasserne har været mfør= 16 gram, mefter = 14,5 gram. Med en standardusikkerhed på 1,2% kan der beregnes en samlet usikkerhed på differensen (mængden af doseret sporgas) på 17%.

Det antages som tidligere, at der kan ses bort fra usikkerhed på periodens længde.

Usikkerheden for bestemmelse af luftoverføringen bestemmes ud fra følgende:

(6)  u2q1-2 = u2m + u2c21+ u2c11 + u2c22 + u2c21 + u2c12

eller uq1-2 = 25 %