Vurdering af bæredygtig spildevandshåndtering i kloakløse bebyggelser

Forord

Nærværende rapport sammenfatter resultaterne af projektet "Vurdering af bæredygtig spildevandshåndtering i kloakløse bebyggelser", der blev gennemført i perioden oktober 1998 - december 2001 under "Aktionsplanen til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning - tema 1: Økologisk håndtering af spildevand i det åbne land".

Projektets overordnede formål er at udvikle metoder til sammenlignende vurdering af løsninger til bæredygtig håndtering af spildevand i områder uden centrale kloaksystemer i traditionel forstand (kloakløse bebyggelser). Der tænkes hér på bl.a. ejendomme i det åbne land, sommerhus- og kolonihavebebyggelser samt moderne 'øko-byer', der er planlagt specifikt med henblik på at benytte alternative former for spildevandshåndtering. Som et led heri er der udarbejdet en række vejledninger og værktøjer til brug i forbindelse med vurdering af 'kloakløs' spildevandshåndtering, ligesom de udviklede metoder er afprøvet i en række casestudier, der er afrapporteret selvstændigt. Dette materiale stilles til rådighed gennem Internettet (www.er.dtu.dk/projects/kloaklose). Projektets resultater er desuden formidlet gennem en række danske og internationale publikationer.

Projektet er gennemført i samarbejde mellem Miljø & Ressourcer DTU (M&R) og BYG· DTU. Gruppen af medarbejdere, der har gennemført projektet, var før institutsammenlægningerne på DTU ved årsskiftet 2000/2001 tilknyttet hhv. Institut for Miljøteknologi (IMT) og Institut for Planlægning (IFP).

Arbejdsgruppen bestod af følgende personer fra de to institutter:

Peter Steen Mikkelsen (M&R)
Birgitte Hoffmann (BYG· DTU)
Morten Smith (M&R)
Ann Marie Eilersen (M&R)
Susanne Balslev Nielsen (BYG· DTU)
Søren Gabriel (M&R)
Mikkel Boye Hauger (M&R)
Morten Elle (BYG· DTU)
Mogens Henze (M&R)

Derudover har en række personer bidraget med inspiration og deltaget i væsentlige diskussioner, særligt i projektets start. Vi ønsker specielt at række en tak til Knud Christensen, Claus Refeld Moshøj og Sten Leleur fra det tidligere Institut for Planlægning, Anna Ledin, Wolfgang Rauch og Jens Christian Tjell fra det tidligere Institut for Miljøteknologi, Michael Hauschild fra Institut for Produktion og Ledelse og Simon Wrisberg fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Institut for Jordbrugsvidenskab. Sidstnævnte har været involveret i et projekt under Aktionsplanens tema 3, der har kørt parallelt og i delvist samarbejde med dette projekt. Jonas Honoré og Allan Frank skal også have tak for hjælp til at udarbejde projektets hjemmesider. Endvidere ønsker vi at takke vores mange samarbejdspartnere i forbindelse med projektets casearbejde.

Endelig har projektet været fulgt at en projektstyregruppe, der udover Morten Elle, Mogens Henze og Peter Steen Mikkelsen fra arbejdsgruppen havde følgende sammensætning, i alfabetisk rækkefølge:

Karsten Krogh Andersen, DHI Institut for Vand og Miljø
Arne Backlund, A&B Backlund Aps
Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Thorkild Boisen, Spildevandskomiteens udvalg for lokal håndtering af spildevand
Knud Christensen, BYG· DTU
Søren Dyck-Madsen, Det Økologiske Råd
Inge Faldager, Rørcentret, Teknologisk Institut
Michael Hauschild, Institut for Produktion og Ledelse, DTU
Jens Holck-Christiansen, Dansk Center for Byøkologi
Line Wilchen Hollesen, Miljøstyrelsen
Anette Holtze, Storstrøms amt
Mogens Kaasgaard, Miljøstyrelsen
Jacob Magid, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole
Martin Møller, Rørcentret, Teknologisk Institut
Inge Røpke, Institut for Produktion og Ledelse, DTU
Anne Smith, Miljøstyrelsen
Anneke E. Stubsgaard, DHI Institut for Vand og Miljø
Per Sulsbrück, Hillerød Kommune
Per Vagn-Hansen, Embedslægeinstitutionen for Storstrøms amt

Vi takker for de mange konstruktive bidrag fra projektstyregruppen og øvrige bidragsydere. Det understreges dog, at rapportens konklusioner står for arbejdsgruppens egen regning.

Kgs. Lyngby, maj 2002

 

Rapporten bedes citeret som følger:

Mikkelsen, P.S.; Hoffmann, B.; Smith, M.; Eilersen, A.M.; Nielsen, S.B.; Gabriel, S.; Hauger, M.B.; Elle, M. og Henze, M. (2002): Vurdering af bæredygtig spildevandshåndtering i kloakløse bebyggelser. Økologisk byfornyelse og spildevandsrensning, Miljøstyrelsen.