Betydningen af tørringen i renserier

Bilag 2: Informationsfolder

Gode råd til renseriejere

Rens rent

Sådan mindsker du kemikalieindholdet i rensede tekstiler


  

Når tekstiler renses i renserier, bliver en rest af rensevæske og tilsætnings stoffer tilbage i tekstilerne selv efter tørringen og fi nishbehandlingen.

For store restindhold af kemikalier i de rensede tekstiler kan være et miljø- og arbejdsmiljømæssigt problem.

Denne pjece fortæller, hvad du kan gøre for at mindske problemet i dit renseri.

Hvad nu, hvis tøjet lugter kemisk?

Hvis tøjet lugter, er restindholdet af kemikalier almindeligvis så højt, at det kan udgøre et miljø- og arbejdsmiljømæssigt problem. Det skal der gøres noget ved hurtigst muligt. De fleste rensemaskiner kan tørre tøjet, så det ikke lugter.

Og hvad så, hvis tøjet ikke lugter?

Kemikalieresterne fi ndes i tøjet, også selvom man ikke kan lugte det. Mængderne af kemikalier er bare mindre. Selvom man ikke kan lugte kemikalierne, kan resterne godt være et miljø-, arbejdsmiljø- eller sundhedsmæssigt problem. Også her bør man prøve at mindske restindholdet.

Hvad kan jeg gøre i mit renseri?

I et nyt projekt fra Miljøstyrelsen er en række metoder til at mindske restindholdet i renset tekstil diskuteret. I diskussionerne medvirkede renseribranchen, leverandører til renserier, myndigheder og rådgivere. Diskusionerne mundede ud i nogle anbefalinger til, hvordan du kan mindske restindholdet. Anbefalingerne er samlet i boksen på side 3 og beskrives nærmere på de følgende sider.

Lav registreringer af driftsforhold

Det er vigtigt, at maskinen fungerer optimalt og serviceres jævnligt. Der er en række driftsforhold, som kan vise, om maskinen fungerer optimalt, og om restindholdet dermed er lavest muligt. Registrerede driftsforhold kan også bruges til hurtigere og billigere at fi nde fejl ved maskinen.

De væsentligste driftsforhold er følgende:

Noter antallet af kilo tøj og chargetiden

Det er en god idé, at du ved hver rensning skriver ned, hvor mange kilo tøj der puttes i rensemaskinen. Hold dig inden for det antal kilo tøj, som er anbefalet til netop din maskine. Skriv også ned, hvor lang tid rensningen og tørringen tager samlet (chargetiden). Hvis chargetiden f.eks. bliver længere, kan det være, fordi centrifugeringen eller luftkølingen ikke fungerer.

Hold styr på kemikalieforbruget og affaldsmængden

Hvis maskinen bruger mere kemikalie eller affaldsmængden ændres, kan det skyldes utætheder, dårlig tørring eller mindre effektiv destillation.

Derfor anbefales det regelmæssigt at holde øje med, hvor mange liter af hver kemikalietype der er blevet brugt i renseriet. Det er også en god ide at holde øje med, hvor meget destillationsaffald og kontaktvand der fjernes fra maskinen. Ved at sammenligne affalds- og kemikaliemængderne med det antal kilo tøj som er renset, kan man se, om forholdet ændrer sig. Når du laver forbedringer, skal du også skrive det ned.

Hvad kan jeg gøre i mit renseri?

Lav registreringer af driftsforhold

antal kilo tøj pr. charge

chargetiden

kemikalieforbruget i forhold til tøjmængden

mængden af kontaktvand og mængden af destillationsaffald i forhold til tøjmængden

Gem registreringerne

Tilkald service, hvis forholdene ændrer sig uventet

Hold tykke tekstiler for sig

Lav finishbehandling på alle tekstiler

Spørg leverandøren og installatøren til råds om miljøforbedringer i dit renseri


Gem registreringerne

Hold styr på tallene og gem dem. Så har du lettere ved at skrive den driftsjournal, som den nye bekendtgørelse for renseribranchen stiller krav om, at du skal lave. Driftsjournalen er beskrevet i bilag 7 i bekendtgørelsen.

Vis din installatør dine registreringer. Så er det lettere og hurtigere for installatøren at fi nde fejl på rensemaskinen.

Hold tykke tekstiler for sig selv

Tykke tekstiler er normalt længere tid om at tørre end tynde tekstiler. Blander man tykke og tynde tekstiler sammen, kan det være svært at få tørret de tykke tekstiler tilstrækkeligt inden for det almindelige tørreprogram. Saml derfor om muligt en hel maskine med de tykke tekstiler som f.eks. overtøj. Rens dem for sig selv i stedet for at blande dem med de tynde tekstiler.

Din installatør kan hjælpe dig med at lave programmer, så rensningen og tørringen bliver så god som muligt.

Undgå kilorens

Undersøgelser viser, at finishbehandlingen kan fjerne en betydelig del af restindholdet. Det anbefales derfor, at alle tekstiler fi nishbehandles, inden de udleveres til kunden. Af hensyn til arbejdsmiljøet skal du sørge for, at der er en god luftudsugning i områder, hvor du finishbehandler.

Tal med leverandører og installatører

Din installatør kan vejlede dig om, hvordan du kan opnå et lavere restindhold. Det kunne f.eks. være ved forbedret centrifugering, forlænget tørretid, forhøjet tørretemperatur m.m. I værste fald kan der være tale om udskiftning af rensemaskinen, og her kan bekendtgørelsen hjælpe med at pege på den teknologi, som anses for mindst miljøbelastende.

Hvad er restindhold?

Restindhold er de små mængder af kemikalier, som sidder tilbage i tekstilerne selv efter tørringen og finishbehandlingen. Man kan ikke altid lugte, om restindholdet er så højt, at det kan give problemer for miljøet, arbejdsmiljøet eller sundheden.



Husk at få afklaret alle relevante spørgsmål med installatøren før du laver tekniske ændringer på maskinen eller på andre processer i renseriet.

Eksempelvis:

Hvad betyder den tekniske ændring for restindholdet i tekstilerne?
Vil sammensætningen og mængden af affald og luftemissioner ændre sig?
Hvad er omkostningerne til installation, drift og vedligehold?
Er der nogle arbejdsmiljømæssige påvirkninger, som jeg bør kende?

Leverandøren af kemikalieprodukterne kan rådgive dig om valg af kemikalier.

Eksempelvis kan leverandøren hjælpe dig med at vælge kemi kalier med så lavt indhold som muligt af stoffer, der er uønskede.

Hvorfor kan for høje restindhold være et problem?

Nogle kemikalier afgives efterhånden fra tekstilerne til luften. Den forurenede luft kan derved indåndes af medarbejdere i renserier. Generne kan være træthed og utilpashed, og ved for høje koncentrationer af kemikalier i luften kan det være sundhedsskadeligt.

Hvis vægge og lofter i renseriet er utætte, kan forureningerne sprede sig til og give gener i de omkringliggende rum og boliger.

Kemikalierne kan afgives til luften både i renseriet og hjemme hos kunden. Kunden kan blive påvirket af kemikalierne, som damper af tøjet, både når tøjet hænger i hjemmet, og når kunden bruger tøjet.

Nogle kemikalier kan optages gennem huden. Såvel medarbejdere i renseriet som kunder, der rører ved tekstilerne, kan blive påvirket af kemikalierne. Generne kan f.eks. være udslæt.