Miljø og sundhed hænger sammen

Ti-punktsplan
1.  Negative påvirkninger fra kemikalier skal reduceres, og farlige stoffer skal hurtigere erstattes med mindre farlige
2.  Forekomsten af allergi og luftvejslidelser skal reduceres
3.  Indsatsen over for hormonforstyrrende stoffer skal styrkes
4.  Støjgenerne skal reduceres
5.  De negative sundhedspåvirkninger fra forurening i udeluften og indeklimaet skal reduceres
6.  Fødevarerne skal være sikre og fri for forurening
7.  Grundvandet og drikkevandet skal beskyttes
8.  Der skal forskes mere i miljøfaktorers betydning for sundheden
9.  Samarbejdet mellem myndighederne skal styrkes
10.  Der skal fokus på miljøfaktorer og sundhed i det internationale samarbejde

Forord

Renere miljø, sundere danskere

Et sundt, langt og godt liv. Det er vel alle menneskers højeste ønske for dem selv, deres børn, familie og venner.

Miljøet påvirker i høj grad vores sundhed – både positivt og negativt. For eksempel gør farlige kemikalier, sygdomsfremkaldende bakterier og luftforurening os syge – og bekymrede. Og det går ud over vores livskvalitet.

Derfor fremlægger regeringen nu for første gang en strategi for miljøfaktorer og sundhed med udgangspunkt i det undersøgelses- og udredningsbillede, som er frembragt i tiden frem til 2002.

Den nye strategi skal sætte mål og initiativer for at forebygge og begrænse de negative miljøpåvirkninger af vores sundhed.

Alle danskere skal kunne leve et sundt liv. Vi skal trygt kunne drikke vandet i vandhanen, færdes på gaden, på arbejdspladsen og i vores hjem. Vi skal kunne bade og spise de fødevarer, der sælges i butikkerne og i øvrigt bruge de produkter, som vi omgiver os med – uden at være bange for miljøpåvirkningen. Det kan vi stort set også i dag. Men det kan på nogle områder blive endnu bedre.

Vi skal have et højt beskyttelsesniveau. Og vi skal især gøre en indsats for særligt følsomme grupper som for eksempel gravide, børn og ældre.

Strategien skal give os et overblik over, hvordan miljøet påvirker vores sundhed, og hvordan vi kommer de negative påvirkninger til livs.

Der skal være klare mål for indsatsen, så vi hele tiden sikrer fremskridt. Og vi skal sørge for, at myndighederne samarbejder i så høj grad som overhovedet muligt.

I forbindelse med fremlæggelsen af strategien vil der for 2003 og de kommende år blive taget stilling til det fremtidige miljøindsatsniveau, så det sikres, at det kommende arbejde kan gives høj prioritet.

Myndighederne kan dog ikke løse opgaven alene. Vi skal alle tage ansvar for at Danmark har et sundt miljø. Borgere, virksomheder og organisationer skal inddrages i arbejdet og have et medejerskab.

Målet er klart: Renere miljø og sundere danskere.

Hans Christian Schmidt, miljøminister