Rapport fra udvalget til vurdering af konsekvenserne af en nedsat pesticidanvendelse i gartneri og frugtavl

Indholdsfortegnelse

2 Udvalgets konklusioner og anbefalinger
   2.1 Baggrund og udvalgets overordnede konklusioner
   2.2 De miljø, arbejdsmiljø- og sundhedsmæssige konsekvenser af pesticidanvendelsen
      2.2.1 De miljømæssige konsekvenser af pesticidanvendelsen
      2.2.2 De arbejdsmiljømæssige konsekvenser af pesticidanvendelsen
      2.2.3 Sprøjtestrategier og restkoncentrationer af pesticider i frugt og grønt
   2.3 Regulering af betydning for pesticidanvendelsen
      2.3.1 Den produktrelaterede lovgivning
      2.3.2 Lovgivning der regulerer pesticidanvendelsen
      2.3.3 Frivillig regulering
   2.4 Alternative metoder til forebyggelse og bekæmpelse af skadevoldere
   2.5 Barrierer for nedsættelse af pesticidforbruget
   2.6 Muligheder for at fremme økologisk gartneri- og frugtproduktion
      2.6.1 Dyrkningsmæssige begrænsninger
      2.6.2 Administrative begrænsninger
      2.6.3 Rådgivning og undervisning af økologiske gartnere og frugtavlere
      2.6.4 Afsætning af økologiske varer
   2.7 Udvalgets anbefalinger
   2.8 Mindretalsudtalelse fra Det Økologiske Råd, Økologisk Landsforening, Danmarks Naturfredningsforening og Forbrugerrådet:

3 Indledning

4 Udvalgets sammensætning

5 Kommissorium for udvalgsarbejdet.
   5.1 Indholdet af konsekvensvurderingen
   5.2 De dyrkningsmæssige muligheder for at nedsætte pesticidanvendelsen
   5.3 De miljø, arbejdsmiljø- og sundhedsmæssige konsekvenser af en nedsat pesticidanvendelse
      5.3.1 Miljømæssige konsekvenser
      5.3.2 De arbejdsmiljømæssige konsekvenser
      5.3.3 De sundhedsmæssige konsekvenser
   5.4 Reguleringsmæssige forhold
   5.5 De tidsmæssige rammer

6 Udvalgets afgrænsning af arbejdet og rapportform

7 Beskrivelse af den nuværende produktion
   7.1 Produktionsomfang
      7.1.1 Frilandsgrønsager
      7.1.2 Frugt og bær
      7.1.3 Planteskoler
      7.1.4 Væksthusproduktionen
   7.2 Økonomi og beskæftigelse
   7.3 Regnskabsstatistik
   7.4 Pesticidanvendelsen
      7.4.1 Frilandsgrønsager
      7.4.2 Frugt og bær
      7.4.3 Planteskoler
      7.4.4 Væksthusproduktion
   7.5 Forskning, rådgivning og undervisning
      7.5.1 Forskning
      7.5.2 Rådgivning
      7.5.3 Uddannelse
   7.6 Miljøeffekter
      7.6.1 Frilandsgrønsager
      7.6.2 Frugt og bær
      7.6.3 Planteskoler
      7.6.4 Væksthusproduktion
   7.7 Arbejdsmiljøeffekter
      7.7.1 Pesticiders optagelsesveje og optagebetingelser
      7.7.2 Eksponering i gartneri og frugtavl
      7.7.3 Toksikologi af enkeltstoffer
      7.7.4 Helbredseffekter ved eksponering for pesticider for de beskæftigede
      7.7.5 Biologisk bekæmpelse
   7.8 Sprøjtepraksis og restkoncentrationer i fødevarer
      7.8.1 Nuværende vidensgrundlag
      7.8.2 Strategier til nedsættelse af restindholdet.
      7.8.3 Vidensbehov
   7.9 Klimatiske faktorers betydning
   7.10 Reguleringsmæssige aspekter
      7.10.1 Den produktrelaterede regulering

8 Alternative forebyggelses- og bekæmpelsesforanstaltninger
   8.1 Beskrivelse af generelle metoder
      8.1.1 Resistens
      8.1.2 Sprøjteteknik i frilandsafgrøder
      8.1.3 Beslutningsstøttesystemer
      8.1.4 Planteekstrakter og ikke syntetiske naturstoffer
   8.2 Beskrivelse af metoder indenfor de 4 erhvervsgrene
      8.2.1 Frilandsgrønsager
      8.2.2 Frugt og bær
      8.2.3 Planteskoler
      8.2.4 Væksthuse

9 Vurdering af mulighederne for at nedsætte pesticidanvendelsen
   9.1 Produktionsøkonomiske analyser
      9.1.1 Forudsætninger for de økonomiske analyser
      9.1.2 Udvalgte alternative metoder
      9.1.3 Resultater
      9.1.4 Perspektivering og vidensbehov
   9.2 Barrierer for anvendelse af alternative metoder
      9.2.1 Barrierer for anvendelse af specifikke alternative metoder
      9.2.2 Barrierer hos avlerne
      9.2.3 Barrierer i rådgivningstjenesten/hos konsulenterne
      9.2.4 Barrierer i uddannelsen af avlerne
      9.2.5 Andre barrierer
   9.3 Muligheder for at overvinde barriererne
      9.3.1 Indsats i relation til Frilandsgrønsager
      9.3.2 Indsats i relation til Frugt- og Bær
      9.3.3 Indsats i relation til planteskoler
      9.3.4 Indsats i relation til vækshusgartnerier
      9.3.5 Indsats i relation til avlerne
      9.3.6 Indsats i relation til konsulenterne
      9.3.7 Indsats i relation til uddannelse af avlere og medhjælpere

10 Økologisk gartneri og frugtproduktion
   10.1 Produktionsstatistik
      10.1.1 Areal og produktion
      10.1.2 Væksthuse
      10.1.3 Planteskoler
   10.2 Vigtigste dyrkningsmæssige begrænsninger
      10.2.1 Frilandsgrønsager
      10.2.2 Frugt og bær
      10.2.3 Planteskoleproduktion
      10.2.4 Væksthusproduktion
   10.3 Regler for økologisk produktion

11 Vurdering af mulighederne for at fremme økologisk produktion
   11.1 Perspektiver for økologisk dyrkning
      11.1.1 Perspektiverne for produktion af økologiske frilandsgrønsager
      11.1.2 Perspektiverne for økologisk produktion af frugt og bær
      11.1.3 Perspektiverne for økologisk planteskoleproduktion
      11.1.4 Perspektiverne for økologisk væksthusproduktion
   11.2 Administrative begrænsninger.
   11.3 Afsætningen af økologiske produkter
      11.3.1 Forbrugerne
      11.3.2 Detailhandlen
   11.4 Rådgivning samt undervisning af økologiske gartnere og frugtavlere
      11.4.1 Rådgivning
      11.4.2 Undervisning

Referencer