Kvantificering af sandsynligheder for fejl i regnvandsanlæg og gråvandsanlæg

Appendiks A

Beskrivelser af en leverandørs regnvandsanlæg

I dette appendiks følger en beskrivelse af 16 regnvandsanlæg, som alle er leveret af en bestemt leverandør, men installeret af flere forskellige fagfolk. Beskrivelserne er blevet anonymiseret.

Anlæg i Herlev
Anlægget har været i funktion et par år og har kørt upåklageligt i hele perioden. Der er en nedgravet 5 m3 tank med en indbygget dykpumpe. I løbet af anlæggets driftstid er der udnyttet ca. 80 m3 regnvand. Kun om sommeren har det været nødvendigt med påfyldning af drikkevand. På et tidspunkt har ejeren måtte skifte styreenheden ud, fordi nogle mosegrise havde bidt en slange over.

Der er installeret et frit luftgab under vasken ved siden af toilettet. Luftgabet overholdt ikke de gældende regler. Oprindeligt var luftgabet udført korrekt, men under spædevandstilførelsen sprøjtede det på gulvet. Dette bevirkede, at ejeren fik en lokal vvs-mand til at tilføje en lille stykke slange, som gik ned i røret. Når dette indgreb foretages mistes pointen med et frit luftgab. Det betyder, at der teoretisk set kan ske tilbagesugning. I dette tilfælde er sandsynligheden for dette meget lille, da luftgabet var placeret over terræn.

Rørene var ikke mærket, men det var alligevel ikke svært at skelne mellem regnvands- og drikkevandsledninger, fordi de var tydeligt adskilt.

Luftgab med påsat slange Manglende mærkning af ledning

Luftgab med påsat slange.

Manglende mærkning af ledning.

 Den automatiske styreenhed
Den automatiske styreenhed.

Brøndby Strand
Helt nyt anlæg installeret i nyt forsøgshus. Regnvandstanken er på 6 m3, og der benyttes regnvand til både toiletter og vaskemaskine. Anlægget er opbygget således, at tagvandet først går gennem et filter, hvor vandet kan ledes til både regnvandstank eller pumpebrønd (hvis filteret f.eks. er stoppet). Der er indbygget et overløb i regnvandstanken, som går til pumpebrønden - pumpebrønden pumper vandet over i en faskine.

Der er ikke etableret overløb i faskinen til kloak, sandsynligvis med den begrundelse, at man ikke vil risikere, at kloakvandet kan stuve op og komme ind i regnvandstanken.

Anlægget er opbygget med et såkaldt "modul", indeholdende pumpe, flyder og frit luftgab ved tilledning af drikkevand. Det er nærmest umuligt for brugeren at foretage fejlkoblinger, der kan skabe forbindelse til drikkevandsforsyningen på et sådant anlæg.  

Regnvandscisterne Overløb fra regnvandscisterne

Regnvandscisterne.

Overløb fra regnvandscisterne.

Filter Pumpebrønd

Filter.

Pumpebrønd.

Ringsted
Anlægget består af 3 m3 tank, som opsamler fra 180 m2 tagflade. Regnvandet benyttes til toilet og vask i en privat bolig.

Anlægget har ikke frit luftgab ved spædevandstilførslen.

Der har været problemer med hvirvelfilteret, fordi for meget vand ledes til nedsivning i stedet for til tank. Filteret er derfor blevet udskiftet og skal erstattes af et sandfilter.

Der er ingen mærkning af rør.

Det skal bemærkes, at anlægget er ikke helt færdigt, men fungerer dog allerede.

Overblik over anlægget - med pumpe, styreenhed og rør

Overblik over anlægget - med pumpe, styreenhed og rør.

De 2 blå rør går ned til regnvandstank - den ene leder drikkevand og den anden regnvand - der er intet luftgab.

De 2 blå rør går ned til regnvandstank - den ene leder drikkevand og den anden regnvand - der er intet luftgab.

Virum
Anlægget består af 3,5 m3 tank, som opsamler regnvand fra 100 m2 tagflade. Regnvandet benyttes til toilet og vask i en privat bolig. Der var en del startproblemer pga. for lille rør til regnvandstanken.

Der er monteret en udendørshane med mærkning om regnvand. Dette er ikke lovligt. Der er mulighed for omkobling til vandværksvand med slange.

Mærkningen er ikke god - rør og slanger i virvar, så det var svært at skelne mellem de forskellige typer rør. Hvirvelfilteret skal renses én gang om måneden pga. for mange blade. Normalt burde et filter kun skulle renses 3-4 gange om året. Det sidste halve år er der benyttet 25 m3 regnvand og 5 m3 vandværksvand.

Pumpe, styreenhed, frit luftgab placeret under vask

Pumpe, styreenhed, frit luftgab placeret under vask.

Pumpe og luftgab.

Pumpe og luftgab.

Allerød
Anlægget består af 5,5 m3 tank, som opsamler regnvand fra ca. 275 m2 tagflade. Regnvandet benyttes til toilet og vask i en privat bolig.

Der er monteret en udendørshane med mærkning af regnvand. Dette er ikke lovligt. Anlægget fungerer ikke og har ikke fungeret et år pga. en defekt pumpe. Derfor er der lavet en omkobling, så der benyttes vandværksvand i stedet. Der er ingen mærkning af rør. Filteret er placeret i stor brønd og skal renses hver 3 mdr. Der er fra tank og filter overløb til en faskine. Anlægget har kostet 80.000 kr. og ejeren har haft store problemer med at få anlægget til at køre. Kommunikationen mellem entreprenør og leverandøren af anlægget, har ikke været god, og derfor er der blevet lavet en del unødvendige ting ved anlægget. Anlægget funger, som skrevet tidligere, ikke på nuværende tidspunkt.

Frit luftgab

Frit luftgab.

Samlet overblik

Samlet overblik.

Brønd med filter (den sorte cylinder)

Brønd med filter (den sorte cylinder).

Albertslund 1
Anlægget har en tank på 6 m3. Det benyttes regnvand til 4 toiletter. Brugerne er ikke særlig tilfredse med anlægget - vandet lugter. Der er ingen mærkning af regnvandsrørene. Det er forholdsvis let at lave en omkobling til vandværksvand.

Luftgab.

Luftgab.

overblik over anlæg.

overblik over anlæg.

Albertslund 2
Anlægget består af 6 tanke placeret i kælder med et samlet volumen på ca. 6 m3. Regnvandet bliver brugt til toiletter i en børnehave. Anlægget var tidligere blevet lukket af embedslægen, eftersom der var mange alger i toilettet. Derefter blev anlægget ændret - flere tanke og nye filtre blev installeret og vandindtaget blev ændret til midt i tanken i stedet for i bunden, og dermed blev problemet løst, og det fungerer fint nu.

Pumpen larmer dog meget hver gang toilettet trækkes. Omkobling af anlæg er ikke umiddelbart mulig. Kommunens tekniske forvaltning står for drift af anlægget.

Pumpen.

Pumpen.

 

Luftgab.

Luftgab.

 

Tankene.

Tankene.

Hillerød
Anlægget består af en 4 tanke á 1 m3, som alle er placeret i kælderen. Regnvandet benyttes til 4 toiletter i en forretning. Tagfladen er på ca. 200 m2. Anlægget kører problemfrit, dog skal filteret renses oftere end forventet ca. hver 2. måned. Der er ikke muligt at omkoble anlægget til vandværksvand.

Tankene placeret i kælderen.

Tankene placeret i kælderen.

Luftgabet.

Luftgabet.

Roskilde
Anlægget består af 3 750 l tanke. Anlægget forsyner 9 toiletter i en bank. Der er en god mærkning af rørene. Anlægget er midlertidigt koblet fra, fordi det tager ca. 3 min. at fylde toiletcisternen. Der skal derfor installeres en større pumpe. Mens anlægget er koblet fra er der lavet en forbindelse mellem regnvandssystemet og det almindelige drikkevandssystem. Denne forbindelse vil blive fjernet, så snart anlægget tages i brug. På anlægget er der en studs på regnvandsledning og drikkevandsledningen, således at hvis f.eks. pumpen ikke fungerer, så kan der ved hjælp af en slange ledes vandværksvand til toiletterne. I øvrigt gav anlægget anledning til lugtgener. Det menes, at lugten kommer fra regnvandstanken op gennem det frie luftgab, og da husets ventilations system også befinder sig i rummet, kommer lugten rundt i alle lokaler.

Oversigt af anlægget.

Oversigt af anlægget.

Luftgabet.

Luftgabet.

 

Direkte forbindelse mellem drikkevands- og regnvand ssystem.

Direkte forbindelse mellem drikkevands- og regnvand ssystem.

Viser de 2 studser, hvor der kan laves en forbindelse, hvis regnvandsanlægget ikke fungerer.

Viser de 2 studser, hvor der kan laves en forbindelse, hvis regnvandsanlægget ikke fungerer.

Roskilde 2
Anlægget har en 5 m3 tank og er placeret i en privat bolig. Der opsamles regnvand fra 318 m2 tag. Regnvandet benyttes til 4 toiletter.

Det har kun været nødvendigt med tilførsel af drikkevand om sommeren. Ejeren mener, at han har sparet 190 m3 vandværksvand om året. Anlægget har kostet ham ca. 25.000 kr., men så har han også lavet det meste selv.

Øverst i billedet ses lugtgabet.

Øverst i billedet ses lugtgabet.

Oversigt over rørføringerne samt pumpen.

Oversigt over rørføringerne samt pumpen.

Ringsted 2
Anlægget har en tank på 3,4 m3 og er placeret i et privat hus. Regnvandet benyttes til både toilet og vask. Der er ikke frit luftgab ved tilledningen. Ellers er der ingen problemer med anlægget bortset fra, at filteret skal renses oftere end forventet.

Oversigt over rørføringerne samt pumpen.

Oversigt over rørføringerne samt pumpen.

Regnvandstanken.

Regnvandstanken.

Hvidovre
Anlægget består af 3,4 m3 tank. Etableringen blev iværksat i oktober 1998, men er stadig ikke i funktion. VVS-firmaet havde ingen erfaringer med installation af regnvandsanlæg og har derfor lavet en del fejl. Det har kostet ejeren indtil videre 66.000 kr.

Ejeren havde en defekt svømmer i sit toilet, hvilket forårsagede, at regnvandstanken blev tørlagt - selv i meget regnfulde perioder kom intet regnvand i tanken. Ejeren har derfor opsat en særlig alarm, der giver besked, hvis der løber meget vand ud et eller andet sted i systemet. Man havde heller ikke placeret tanken på grus, hvorfor man måtte hive tanken op igen og hælde grus i. For ejeren har oplevelsen med at installere regnvandsanlæg været et mareridt.

Rørføring, luftgab m.m..

Rørføring, luftgab m.m..

 

Hullet til tanken.

Hullet til tanken.

Frederiksberg
Anlægget består af en 2 m3 tank. Regnvandet bliver benyttet til toilet og til vandtrappe i et teater. Der er sket flere ændringer af anlægget undervejs, siden det blev installeret ultimo 1998. Tankene er blevet udskiftet, og pumpen er blevet udskiftet. Der fandtes ikke umiddelbart noget luftgab. Man mente dog, at det muligvis kunne være placeret ved regnvandstanken, der lå under parkeringspladsen.

Den automatiske styreenhed.

Den automatiske styreenhed.

Rørføringer samt pumpe.

Rørføringer samt pumpe.