Oprensning af klorerede opløsningsmidler ved stimuleret reduktiv deklorering

1 Indledning

1.1 Baggrund for oprensningen
1.2 Formål og strategi

1.1 Baggrund for oprensningen

Københavns Amt anmodede Hedeselskabet Miljø & Energi as (herefter HME), om at udarbejde en afværgestrategi overfor en forureningsfane i det sekundære grundvandsmagasin bestående af klorerede opløsningsmidler. Forureningen hidrører fra et tidligere renseri, beliggende på Jægersborg Allé 24 samt et nuværende renseri, beliggende på Trunnevangen 2 i Gentofte. Forureningen i kildeområdet oprenses p.t. ved airsparging/vakuumventilation, således at udvaskningen af PCE fra kildeområdet reduceres/stoppes.

I forbindelse med evaluering af lokaliteten var der nogle usikkerheder i forhold til, hvor effektivt reduktiv deklorering ville kunne stimuleres på lokaliteten. Den primære usikkerhed bestod i, at der ikke var konstateret en igangværende naturlig reduktiv deklorering af de klorerede opløsningsmidler i det sekundære grundvand på lokaliteten. Desuden var der ikke de rette anaerobe-/reducerede forhold, der favoriserer reduktiv deklorering. I forbindelse med skitseprojekteringen af afværgeforanstaltningerne (Københavns Amt, 1999b), var det foreslået at anvende stoffet HRCTM (Hydrogen Release Compound, et varemærke ejet af Regenesis, USA) til at stimulere en reduktiv deklorering af de klorerede opløsningsmidler i forureningsfanen. Pga. de ovennævnte usikkerheder blev det valgt at gennemføre et pilotforsøg med tilsætning af HRC og afvente resultatet af dette forud for en evt. fuldskala oprensning baseret på HRC.

På grund af vanskelige adgangsforhold var det forholdsvis begrænset, hvor pilotforsøget kunne udføres. Det blev valgt at anlægge testfeltet på en parkeringsplads bag Jægersborg Allé nr. 19, da der her var mulighed for etablering at et injektionsfelt samt moniteringsboringer.

På denne baggrund blev det besluttet at søge om supplerende midler til det planlagte pilotforsøg med aktiviteter finansieret fra Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening.

1.2 Formål og strategi

Formålet med aktiviteterne i projektet var at:

  • Belyse oprensningseffekten af HRC til stimulering af reduktiv deklorering.
  • Belyse spredning og skæbne af de tilsatte produkter (HRC og Primer) i den mættede zone.
  • Belyse effekten af stimuleret reduktiv deklorering på redoxforholdene i den mættede zone, gennem måling af udvalgte redoxparametre i et testfelt (nærfelt + fjernfelt) omkring injektionen af HRC.
  • Belyse spredning og skæbne af de klorerede opløsningsmidler og deres nedbrydningsprodukter i den mættede zone ved at analysere for stofferne i en række boringer nedstrøms injektionsfeltet (nærfelt + fjernfelt)
  • Belyse ændringer, som følge af injektionen af HRC, i strømnings- og nedsivningsforhold herunder tilklogningsfænomener samt af grundvandskvaliteten generelt.
  • Udarbejde en overordnet økonomisk vurdering af oprensning baseret på HRC.

Det overordnede formål med projektet er at lave en kvalitativ vurdering af HRC‘s evne til at initiere reduktiv deklorering. Populært sagt skal det vurderes, om der er en effekt af tilsætningen af HRC til grundvandssystemet. For at kunne lave en detaljeret kvantitativ vurdering kræves et andet og mere omfattende setup, med anvendelse af flere filtre, flere analyser, brug af tracer mv.