Oprensning af klorerede opløsningsmidler ved stimuleret reduktiv deklorering

5 Konklusioner

Der er gennemført et pilotprojekt ved Jægersborg Allé for at belyse stimuleringen af anaerob deklorering ved hjælp af HRC. På baggrund af det gennemførte pilotprojekt kan følgende konkluderes i forhold til formålet med projektet:

  • Overordnet set er det lykkedes at etablere et testfelt, hvor moniteringsboringerne har været opstillet optimalt i forhold injektionspunkterne.
  • Der er ikke konstateret fald i PCE koncentrationen eller stigning i koncentrationen af nedbrydningsprodukter, efter injektion af HRC/primer. Det er således ikke lykkedes at stimulere/initiere reduktiv deklorering af PCE.
  • Den primære årsag til dette vurderes at være manglende tilstedeværelse af de mikroorganismer, der forestår reduktiv deklorering. Dette understøttes af, at der ikke kunne konstateres tegn på naturlig reduktiv deklorering før injektionen af substrat.
  • Det er ikke lykkedes at skabe en jævn fordeling af substratet i grundvandsmagasinet. Dette skyldes sandsynligvis anvendelse af en injektionsmetode, der ikke er robust overfor forskelle i permeabilitet i sedimentet.
  • Substratet er primært tilført den nedre del af grundvandsmagasinet. I dette område er der konstateret en betydelig ændring i redoxforholdene. Omkring 5 måneder efter injektionen er der konstateret jern- og sulfatreducerende forhold i flere af de nedre filtre. 9 måneder efter injektionen ses begyndende metandannelse. 12 måneder efter injektionen er metandannelsen igen aftagende i de fleste filtre, sulfat- og jern(II)indholdet er på vej tilbage til forholdene før injektionen.
    Nitratindholdet er stadig lavt i forhold til situationen før injektionen.
  • Levetiden af substratet svarer godt overens med de anslåede 12 måneder.
  • Det har ikke været muligt at undersøge eventuelle tilklogningsfænomener pga. den ujævne fordeling af substrat.
  • De økonomiske beregninger har vist, at det afgørende for prisen af in-situ behandling af grundvand med HRC er de hydrauliske og redoxmæssige forhold. Indholdet af klorerede opløsningsmidler har stort set ingen effekt på behandlingsprisen, da der går en forsvindende del af substratet til omsætning af PCE i forhold til alle de konkurrerende elektronacceptorer. Det betyder at prisen pr. kg PCE bliver meget høj, hvis en forureningsfane med lave PCE koncentrationer behandles.

Regenesis har en række generelle kommentarer til ovenstående konklusioner (bilag M).