Vurdering af etablerede forsøg med opsamling, rensning og genanvendelse af gråvand til toiletskyl

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Rapportens opbygning

1.1 Baggrund

I 1997 indgik den daværende regering en 4årig aftale om at afsætte midler til en Aktionsplan for fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning. I 2000 blev ordningen forlænget i 4 år. I forbindelse med finanslov 2002 blev det besluttet at stoppe bevillingen af midler til gennemførelse af aktionsplanen.

”Aktionsplanen for byfornyelse og spildevandsrensning” blev oprindeligt inddelt i følgende temaer:

  • Tema 1: Økologisk håndtering af spildevand i det åbne land
  • Tema 2: Økologiske byggematerialer og konstruktioner
  • Tema 3: Næringsstoffer fra til land
  • Tema 4: Håndtering af sekundavand

Nærværende projekt er opstartet, før det blev besluttet at nedlægge ”Aktionsplanpuljen” og er gennemført som oprindeligt planlagt. Dog er analyseprogrammet reduceret væsentligt i omfang i forhold til det, der ville være optimalt for gennemførelse af en screeningsundersøgelse.

I perioden fra 1997 og frem til 2001 er der gennemført en række demonstrationsprojekter og fuldskalaforsøg for at afklare, hvordan anlæggene virker i praksis. I henhold til den sammenfattende beskrivelse på Miljøstyrelsens hjemmeside er der under tema 4 gennemført 10 projekter.

Nærværende projekt har bestået i en verificering af den nuværende status (nedlagt eller aktivt) af gråvandsanlæg, der blev identificeret i ”Identifikation af gråvandsanlæg” /3/ og i en supplerende kontakt til større kommuner og leverandører af gråvandsanlæg.

Der er fokuseret på anlæg, der har genbrug af gråvand til toiletskyl som det primære formål. Anlæg med genanvendelse af regnvand er ikke medtaget i projektet.

Der er foretaget en teknisk gennemgang af 7 aktive gråvandsanlæg med genanvendelse af gråvand til toiletskyl.

På en udvalgt lokalitet er der gennemført et reduceret prøveudtagnings- og analyseprogram i indløb og afløb fra gråvandsanlæggenes behandlingsdel til karakterisering af anlæggets renseeffektivitet.

1.2 Formål

Formålet med dette projekt har været at indsamle viden om og vurdere de forsøgsanlæg med genanvendelse af gråvand til toiletskyl, der findes i Danmark.

Resultaterne fra nærværende projekt skal indgå i en samlet vurdering af, om der vil være mulighed for at åbne op for andre anvendelser af gråvand end til toiletskyl.

1.3 Rapportens opbygning

Rapportens kapitel 2 indeholder en sammenstilling af de basisoplysninger, som er indsamlet på de forsøgsanlæg, der er etableret i Danmark.

Rapportens kapitel 3 sammenfatter resultaterne af den tekniske gennemgang, som er udført på 7 aktive anlæg med genanvendelse af gråvand til toiletskyl. Der er lagt vægt på en sammenfatning af nøgledata om anlæggenes kapaciteter, opbygning og drift. Der er derudover medtaget tidligere resultater fra to nedlagte anlæg.

Rapportens kapitel 4 sammenfatter resultaterne af en screeningsundersøgelse, som er gennemført på lokaliteten, Virklund Afd. 47 i Silkeborg. Screeningsundersøgelsen omfatter et prøveudtagnings- og analyseprogram på 6 prøver (3 indløbsanalyser og 3 afløbsanalyser).

Rapportens afsluttes i kapitel 5 med en konklusion baseret på nærværende undersøgelse. Baseret på videnindsamlingen gives der dernæst en række konkrete anbefalinger til, hvilke forhold man skal være opmærksom på ved anlæggelse og drift af gråvandsanlæg.

Afslutningsvist er der angivet en række forhold, som opmærksomheden skal henledes på, såfremt der skal udarbejdes regler for permanent etablering og drift af gråvandsanlæg.