Miljøvurdering af belysningsanlæg

Bilag A

Lyskilder
Referencer

Lyskilder

I nedenstående tabel 1 er egenskaberne for en række lyskilder summeret.
Klik på billedet for at se html-version af ‘‘Tabel 1‘‘
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 1".

Tabel 1: Forskellige lyskilders egenskaber (efter Lysteknisk Institut, udleveret af Martin Møhl, Jakobsson A/S) a HF; Højfrekvensdrift, dvs. der anvendes en elektronisk forkobling, som konverterer netspændingens frekvens på 50 Hz til en højere frekvens (25.000 – 40.000)

I tabel 1 er også levetid medtaget da dette er en væsentlig parameter såvel økonomisk som miljømæssigt.

Alle andre lyskilder end glødelamper skal anvende forkoblingsudstyr

Principperne for de forskellige lyskilder vil ikke her blive beskrevet nærmere. Det er dog væsentligt, at glødelamper og halogen-glødelamper fungerer ved at opvarme en glødetråd af wolfram, hvorved der udsendes lys. Disse typer lyskilder kan fungere direkte ved tilslutning til strømnettet. De øvrige typer af lyskilder fungerer via en elektrisk udladning og det er nødvendigt med såkaldte forkoblinger, der styrer strøm og spænding. Dette forkoblingsudstyr kan enten være jern/kobber spoler eller elektroniske. Det skal bemærkes, at der arbejdes på udvikling af lyskilder, hvor forkobling enten er integreret i lyskilden (som det f.eks. ses i de såkaldte sparepærer) eller hvor denne er unødvendig.

En livscyklusvurdering på lyskilder udført af den europæiske lysbranche (European Lighting Companies Federation) (ELC, 1997) viste, at 90% af miljøbelastningen fra lyskilder, skyldes energiforbruget i brugsfasen. Dette er vigtigt, at have med i overvejelserne vedrørende valg af lyskilde.

Referencer

ELC, 1997: Discharge lamps and the environment. 4th ed. European Lighting Companies Federation. Downloaded fra http://www.http://www.ljuskultur.se/artiklar/ELC.PDF