Anti-pæleorm

23 Ikke-destruktiv analyse

Formålet med denne del af projektet, er at klarlægge muligheder for ikke-destruktiv diagnosticering af træ og tømmer. I første omgang udelukkende for at kunne afgøre hvorvidt træet er angrebet eller ej. Alt afhængig af målemetode, tillige i hvilken grad, det vil sige en egentlig klassificering af angrebet.
Der er så vidt vides, ingen gængse metoder til enkelt og objektivt at vurdere skadedyrsangreb på træ(skibe). Nærmest man kommer dette, er subjektive vurderinger af træets overflade, samt målinger ved indstik af metal-syle. Første del af denne del af rapporten, omhandler billedbehandling generelt samt teoretiske beskrivelser af de forskellige scannings- og målemetoder i dag, typisk hentet fra den medicinske og arkæologiske verden. Herunder ved hvilke omstændigheder metoderne kan anvendes.
Den praktiske del beskriver, de for os, relevante metoder. Desuden redegøres for resultatet af de forsøg vi har udført på flere træemner, samt en vurdering af brugbarheden i al almindelighed. Herunder økonomi og tidsforbrug.