Bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 72, 2003

Værdisætning af pesticidanvendelsens natur- og miljøeffekter

Resumé
Miljøgoder handles for de flestes vedkommende ikke på et marked og forbindes derfor heller ikke med en pris. Alligevel har vi som forbrugere præferencer for miljøgoder som ren luft, biodiversitet mm. Værdisætningsstudier handler om at måle disse præferencer, så de kan sammenlignes med præferencerne for markedsomsatte goder. Udgangspunkter er, at præferencer er subjektive, men måling af præferencer er en samfundsvidenskabelig disciplin. I det tværfaglige projekt: "Værdisætning af pesticidanvendelsens miljø- og natureffekter", som er gennemført af samfunds- og naturvidenskabelige forskere i fællesskab, har vi set på mulighederne for at gennemføre værdisætningsstudier af pesticidanvendelsens effekter. Vi konkluderer, at det er muligt, men at der skal grundige overvejelser til, hvis resultaterne skal bruges i det politiske beslutningsgrundlag. Der kræves ikke en komplet beskrivelse af, hvorfor forskellige miljøeffekter opstår for at de kan værdisættes, men det vil ofte være en fordel. Til gengæld er der flere aspekter ved den konkrete gennemførsel af værdisætningsstudier, som der er brug for at arbejde videre med. Disse er bl.a. hvorledes befolkningens præferencer over for pesticider kan forstås, og design af de spørgeskemaer, som bruges i værdisætningsundersøgelser.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (185 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (235 Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.