Værdisætning af pesticidanvendelsens natur- og miljøeffekter. Bilagsrapport

Rangordning af forskellige former for landbrugsdrift

Ved ændret landbrugsdrift i kanten af kornmarkerne er det muligt at forbedre levevilkårene for vilde fugle og planter, men det vil også føre til omkostninger for det danske samfund. Omkostningerne kan f.eks. opgøres som en forøgelse af brødprisen. I skemaet er fire forskellige former for landbrugsdrift præsenteret. For hver type landbrugsdrift ses betydningen for vilde planter og agerhøns. Desuden er det vist, hvor meget prisen på brød skal stige, for at opveje omkostningerne ved mere miljøvenlig korndyrkning. Natureffekterne tænkes således betalt over husholdningsbudgettet.

Vi beder Dem således forestille Dem, at De betaler for natureffekterne gennem højere priser på brød. De skal nu rangordne de fire typer landbrugsdrift, således at nummer 1 er den landbrugsdrift, hvor De synes natureffekterne står bedst mål med prisstigningen, og nummer 4 er den landbrugsdrift, hvor De synes natureffekterne står dårligst mål med prisstigningen.

Skema 1
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Skema 1‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Skema 1‘‘

Ved de ændringer i landbrugsdriften, som vi har præsenteret Dem for, skyldes natureffekterne nedsat pesticidforbrug i markkanterne. Hvis man helt ophører med at anvende pesticider i korndyrkningen, vil man opnå omtrent de samme natureffekter som ved den sidste type landbrugsdrift (P7 i skemaet), men brødprisen vil stige yderligere med 18 procent. Er De villig til at betale en samlet merpris på brød på 52 procent for helt at undgå pesticider i kornproduktionen?

Ja...... Nej...... Ved ikke ......

Fandt De det svært at vælge mellem de forskellige typer landbrugsdrift

Ja...... Nej......

(Hvis respondenten har svaret "ved ikke" til skema 1 stilles følgende spørgsmål)

Angiv her, hvorfor har De ikke har foretaget rangordningen.
Jeg kan ikke forholde mig til valgmulighederne  .......
Jeg ønsker ikke udføre rangordningen  ......