Revision af EU's badevandsdirektiv

1 Revision af bakteriologiske kriterier

1.1 Indledning
1.2 Indikatororganismer, grænseværdier og analysemetoder
1.3 Test for kravsoverholdelse

1.1 Indledning

Revisionen af EU‘s Badevandsdirektiv er omfattende og kan medføre en række ændringer for den måde badevandet administreres i Danmark. I forhold til den hidtidige praksis i Danmark (Miljøministeriet, 1985) indebærer det nye forslag, at der skal analyseres for både E. coli og Enterokokker og at grænseværdierne sænkes (Kommissionen, 2002). Analyserne skal ske i henhold til to nye standarder, én til bestemmelse af E. coli (DS/EN ISO 9308-3/1999) og én til bestemmelse af Enterokokker i spildevand og overfladevand (DS/EN ISO 7899-1.1999).

Langt de fleste danske strande har en god hygiejnisk kvalitet, og for disse vil de foreslåede ændringer ikke få betydning for vurderingen af badevandskvaliteten. For de få stationer, som i dag ikke lever op til kvalitetskravene, vil de foreslåede ændringer formentlig heller ikke have betydning for klassifikationen, da kvalitetskravene ser ud til at blive strammet. Derimod kan det tænkes, at de strande, der i dag har tvivlsomt badevand med en kvalitet omkring den nuværende grænseværdi, fremover ikke vil kunne opfylde kvalitetskravene.

Direktivforslaget beskriver 3 klasser af badestrande: Udmærket, God og Ringe, hvor de to første er acceptable, mens Ringe kræver foranstaltninger til forbedring af kvaliteten. Kravet til bakteriologisk kontrol afhænger af, hvilken klasse badestranden tilhører. Kvaliteten vurderes hvert år på basis af de sidste tre års resultater.

Formålet med dette projekt har været at:

  • vurdere mini-MPN analysemetoder i forhold til de gældende metoder
  • undersøge hvilken betydning det vil få for vurderingen af 10 danske strande, at Enterokokkerne inddrages i den generelle overvågning af badevand med en grænseværdi på 200 pr. 100 ml
  • vurdere betydningen af at grænseværdien for E. coli i badevand sættes ned, og at der sættes grænseværdi for intestinale Enterokokker

Undersøgelsen er gennemført på 10 strande, hvor kvaliteten var tvivlsom i 2000, hvorfor der er formodning om, at de nye krav vil betyde, at strandene bliver klassificeret som ringe.

1.2 Indikatororganismer, grænseværdier og analysemetoder

For at sikre et højt beskyttelses niveau foreslår Kommissionen (2002) nedenstående hygiejniske indikatorer og grænseværdier (tabel 1.1). Til sammenligning er den gældende danske grænseværdi 1000 E. coli/100 ml.

Tabel 1.1: Foreslåede værdier for hygiejniske grænseværdier angivet i kimtal/100 ml (Kommissionen, 2002)
Tabel 1.1: Foreslåede værdier for hygiejniske grænseværdier angivet i kimtal/100 ml (Kommissionen, 2002)

De foreslåede grænseværdier for ’god kvalitet’ svarer til en risiko på 5% for mave-/tarminfektion og 2,5% for at få en akut åndedrætsinfektion og feber (AFRI), hvis man gentagne gange udsættes for så høje koncentrationer, som angivet i tabellen.

Da direktivforslaget foreskriver anvendelse af DS/EN ISO 9308-1 og DS/EN ISO 7899, er der ikke taget stilling til, om der skal anvendes membranfiltrering eller mini-MPN.

1.3 Test for kravsoverholdelse

Både den gældende danske og de foreslåede grænseværdier skal vurderes i forhold til 95-percentilen. 95-percentilen beregnes ved:  

95-percentil = antilog ((µ)+1,65 • δ )

hvor værdierne

µ er den aritmetiske gennemsnitsværdi af log10-

δ er standardafvigelsen af log10-værdierne

Badevand, hvor 95-percentilerne baseret på data indsamlet gennem de foregående 3 år er ringere end værdien for ’god kvalitet’ for de mikrobiologiske værdier klassificeres som værende af ’ringe kvalitet’. Badevand, hvor 95-percentilerne er bedre end værdien for ’god kvalitet’, klassificeres som værende af ’god kvalitet’. Såfremt 95-percentilerne er bedre end værdien for ’udmærket kvalitet’ OG badesæsonens længde samt forvaltningsforanstaltningerne afspejler andre fritidsaktiviteter, der udøves i det pågældende badevand, kan badevandet klassificeres som værende af ’udmærket kvalitet’.

Som diskuteret i en tidligere rapport (VKI 1992) udgør forskelle i detektionsgrænser (DL) et problem, når overholdelsen af krav testes ved hjælp af 95-percentilen, idet ændringer af detektionsgrænsen fører til et andet estimat af parametrene µ og δ . I denne rapport anvendes værdien DL/2 i beregningerne, når et analyseresultat er under DL.