Bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 75, 2003

Ferskvandsinvertebraters bevægelsesadfærd som biomarkør for pesticideksponering og effekt

Resumé
Sprøjtemidler, der anvendes på dyrkede arealer, føres blandt andet med vinden eller regnvandet til nærtliggende vandløb. I danske vandløb er der i perioden 1989-1996 påvist 32 forskellige sprøjtemidler. De potentielle skadevirkninger af sprøjtemidlerne i vandløb er ufuldstændigt klarlagte. I feltundersøgelser har forurening af vandløb med insektbekæmpelsesmidler påvirket forekomsten af mange arter af smådyr, da dyrene som følge af sprøjtemidlerne ændrer adfærd og driver bort med strømmen. Smådyrene er imidlertid af central betydning for omsætningen af dødt plantemateriale og er samtidig vigtig føde for fisk. Dette projekt beskriver laboratoriemetoder til at studere ændringer i bevægelsesadfærd og dokumenterer, at visse insektbekæmpelsesmidler påvirker vandløbenes smådyr.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (123 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (997 Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.