Afprøvning af In-Well Aerator på lavtydende magasin

Forord

I de senere år er det erfaret, at der findes mange grunde, der er forurenet med chlorerede opløsningsmidler. Forureninger med chlorerede opløsningsmidler medfører hyppigt grundvandsproblemer. Derfor er der ofte behov for afværgepumpning eller rensning af grundvandet. Traditionelle teknikker er erfaringsvis dyre, besværlige og tilsynskrævende. Derfor er der behov for afprøvning af nye teknikker, som kan supplere de kendte teknikker.

Denne rapport beskriver afprøvningen af en modificeret stripningsmetode, der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med forureningsfjernelse ved stripning på lavt ydende magasiner.

Herunder indeholder rapporten en vurdering af metoden m.h.t. rensningseffekt og økonomi.

Metoden indebærer, at grundvandet oppumpes og renses ved indblæsning af luft i en afværgeboring.

Metoden er udviklet i USA og er gennem flere år anvendt på University of Californial Davis til at afskære en forureningsfane med chlorerede opløsningsmidler i grundvandet. I denne rapport beskrives de foreløbige resultater af en afprøvning af metoden under danske forhold på en lokalitet i Aabenraa, Sønderjylland.

Afprøvningen er foretaget under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening i et samarbejde mellem Sønderjyllands Amt, Adept Tecnologies A/S og Carl Bro as.

Rapporten er et supplement til Miljøprojekt nr. 642, 2001 ”Afprøvning af In well Aerator, Teknologiudviklingsprogrammet for jord og grundvandsforurening”.