Miljøledelse - fra en organisatorisk vinkel

Indledning

Nordisk Simplex, Coloplast og Mærsk Container Industri har som mange andre virksomheder erfaret, at indførelse af miljøledelse ikke alene handler om miljø, men i høj grad også om intern organisering.

Der er en række faktorer, der er med til at afgøre, hvordan virksomheden organiserer miljøledelsesarbejdet. Blandt andet har det betydning, hvordan idéen til at indføre miljøledelse opstår, hvilke ledelsessystemer virksomheden har i forvejen, hvem der påtager sig ansvaret for opgaverne og så videre.

Faktorer, der tilsammen har stor indflydelse på, hvordan miljøledelsessystemet forankres i virksomheden. Og processen er langt fra så rationel og struktureret som elementerne i miljøledelsescyklussen.

figur

Nordisk Simplex, Coloplast og Mærsk Container Industri er alle miljøcertificeret i dag. Men selvom virksomhederne umiddelbart har nået det samme resultatet, har de haft meget forskellige erfaringer med at indføre miljøledelse. Dette kan skyldes, at de tre virksomheder har haft meget forskellige bevæggrunde til at indføre miljøledelse, at de har haft forskellige forudsætninger, herunder om de har haft mulighed for at trække på andre virksomheders erfaringer med miljøledelse, eller generelt har organiseret miljøledelsesarbejdet forskelligt.

Ud fra de tre virksomheders erfaringer kan man dog opstille en række punkter, der har betydning for, hvordan miljøledelsessystemet forankres i virksomheden. Disse faktorer i figuren på forrige side er knyttet til de forskellig faser i implementeringen og driften af miljøledelse og formuleret som gode råd og idéer – forhåbentlig til gavn for andre virksomheder, der skal til eller allerede har indført miljøledelse.

I det følgende er Nordisk Simplex', Coloplasts og Mærsk Container Industris erfaringer med organisering og beslutningsprocesser ved indførelse af miljøledelse videregivet samt navne på personer i de tre virksomheder, der kan kontaktes for yderligere information.

Pjecen er udarbejdet af KPMG med støtte fra Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.