Lokal afledning af regnvand - effekten af et detaljeret projektforslag på Tingbjerg

1 Indledning

1.1 Baggrund

Mange sø- og vandløbssystemer er i dag belastet af overløb fra fælleskloakerede oplande. Den traditionelle metode til at reducere denne belastning er etablering af betonbassiner, som kan opmagasinere regnvandet indtil der igen er plads i afløbssystemet, hvorefter det kan ledes til renseanlægget. Denne metode har imidlertid bl.a. den ulempe, at den hydrauliske belastning på renseanlæggene forbliver høj i lang tid efter regnens ophør, hvilket kan betyde dårligere rensning og slamflugt fra anlæggene. Samtidig lider mange søer og vandløb af vandmangel, specielt i byområder, da den naturlige tilstrømning af regnvand er begrænset på grund af de store befæstede arealer og den udbredte kloakering.

Hvis regnvand nedsives lokalt, vil der være mulighed for at øge den naturlige tilstrømning til byernes søer og vandløb, ligesom grundvandsdannelsen kan blive påvirket positivt – samtidig med at belastningen på afløbssystemer og renseanlæg reduceres. Der er imidlertid mangel på detaljerede undersøgelser af, hvor betydningsfuld den øgede grundvandsdannelse er, om den øgede infiltration fører til problemer med stigende grundvandsspejl i byområder, og om nedsivning overhovedet har den ønskede effekt, når der er omfangsdræn i nærheden af nedsivningsanlæggene.

Nedsivning og infiltration optager meget areal og kan nemt komme i konflikt med andre hensyn og interesser i de grønne områder – specielt hvis resultatet skal have en målelig effekt på afløbssystemet og de omkringliggende søer og vandløb. Indtil nu har de fleste kendte nedsivningsanlæg nærmere karakter af demonstrationsanlæg med en vis signalværdi. Projektet sigter mod at vurdere effekten i praksis af, at der satses systematisk på lokal afledning af regnvand under anvendelse af nedsivning, forsinkelse og fordampning via beplantning.

1.2 Formål

Projektets primære formål har været på et detaljeret niveau for et konkret boligområde at demonstrere, hvordan anlæg til lokal afledning af regnvand kan udformes, så de er effektive og kan indgå som smukke og funktionelle friarealer i et boligområde. Samtidig har det været en del af det primære formål at vurdere, hvordan vandbalancen forandres i praksis ved en systematisk satsning på lokal afledning af regnvand. Der tænkes hér specielt på effekter som (i) ændringer i afstrømningen til afløbssystemet fra befæstede flader og dræn, (ii) reduktion af overløb og dermed påvirkningen af recipienter med forurenet vand, (iii) tilskud af rent vand til lokale grundvandssystemer og (iv) lokal forøgelse af vandtilstrømningen til lokale vådområder.

Projektets sekundære formål har været at demonstrere, hvordan moderne modelværktøjer kan anvendes i konkrete planlægningssituationer, hvor komplicerede systemer til lokal afledning af regnvand inddrages. Det gælder såvel deres betydning for vandbalancen som muligheden for at inddrage vand i den landskabsarkitektoniske løsning i form af synlige vandoverflader og plantesamfund, der er afhængige af våde vækstforhold.

Oprindelig indeholdt projektansøgningen vurderinger af, hvordan forurenings af jord, grundvand og overfladevand påvirkes ved nedsivning af regnvand, samt hvordan beboere og boligforeninger oplyses, inddrages og motiveres i projekter om lokal afledning af regnvand. Disse elementer blev sammen med økonomiske vurderinger udskudt til et evt. efterfølgende projekt, efter det oprindeligt ansøgte projektbeløb blev reduceret.

1.3 Målgruppe

Projektets resultater kan primært udnyttes af kommuner og disses rådgivere.

1.4 Fremgangsmåde

Et boligområde på Tingbjerg i København er valgt som case område, og for en af boligområdets gårde er et projektforslag med maksimal synliggørelse, forsinkelse og nedsivning af regnvand udarbejdet. En væsentlig del af arbejdet har bestået i at integrere anvendelsen af tre uafhængige modelværktøjer til simulering af vandbalancer for systemer til lokal afledning af regnvand, grundvandssystemer og afløbssystemer. Efterfølgende er der udført simuleringer af effekten på det samlede overløb fra afløbssystemet på Tingbjerg samt effekten på vandudvekslingen i den nærliggende Utterslev Mose, svarende til en udbredelse af tilsvarende tiltag på hele Tingbjerg.

Arbejdsmetoden i projektet har været iterativ, idet det har vist sig nødvendigt med et tæt samspil for at få de landskabsarkitektoniske løsninger og edb–modellerne for afstrømning og infiltration til at spille sammen.

Følgende hovedopgaver har været en del af processen:

  • Indsamling af data
  • Udvælgelse af gård til detailbehandling
  • Jordbundsundersøgelser, borearbejde og grundvandspejlinger
  • Skitseprojekteringer af landskabsarkitektoniske løsninger
  • Udvælgelse af edb-modelværktøjer
  • Integration af beregninger med de 3 modelværktøjer: STORM, MIKE SHE og MOUSE
  • Afrapportering.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.