Lokal afledning af regnvand - effekten af et detaljeret projektforslag på Tingbjerg

10 Konklusion og anbefalinger

Projektets primære formål har været på et detaljeret niveau for et konkret boligområde at vurdere, hvordan vandbalancen forandres ved lokal afledning af regnvand, herunder hvordan grundvandsdannelsen, afstrømningen til afløbssystemet fra befæstede flader og dræn samt overløb til recipienter påvirkes. Samtidig har det været et sekundært mål at demonstrere, hvordan moderne modelværktøjer kan anvendes i konkrete planlægningssituationer til at vurdere funktionen af komplicerede systemer til lokal afledning af regnvand og deres betydning for vandbalancen. Endelig har det været formålet at demonstrere, hvordan lokal afledning af regnvand kan indpasses som et positivt bidrag i forhold til andre hensyn og interesser i grønne områder mellem bygninger.

Et boligområde på Tingbjerg i København blev valgt som case område med en detailbehandling af en af boligområdets gårde, hvor et projektforslag med forsinkelse og nedsivning af regnvand blev udarbejdet. Projektforslaget bygger på idéen om et blødt formet terræn, hvor man kan færdes overalt, og hvor regnvandet i maksimalt omfang samles og synliggøres ved nedsivning gennem centralt beliggende beplantede fordybninger og bassiner, der er forbundet med underjordiske faskiner og kun giver anledning til overløb til afløbssystemet under kraftig regn. Projektforslaget vurderes at være realistisk, forstået på den måde at løsninger med tilsvarende effekt ville kunne etableres på Tingbjerg som helhed, selvom ikke alle delområder åbner samme planlægningsmæssige muligheder.

For det konkrete projektforslag med forbundne LAR-komponenter i et delområde af Tingbjerg blev en model opstillet ved hjælp af simuleringsprogrammet STORM. Tilsvarende blev en model for infiltration, omfangsdræn ved bygninger og grundvandsdannelse opstillet ved hjælp af simuleringsprogrammet MIKE SHE, og nedsivning beregnet som output fra STORM blev derefter benyttet som input til MIKE SHE. Endelig blev en model for det samlede afløbssystem på Tingbjerg opstillet i simuleringsprogrammet MOUSE, ved at opskalere resultaterne fra detailbehandlingen af et enkelt delområde.

De detaljerede beregninger viser, at grundvandsspejlet i våde perioder stiger så højt, at nedsivningen fra terræn og faskiner begrænses, samtidig med at afstrømningen via bygningsdræn øges. Effekten heraf på afløbssystemet er dog begrænset, idet afstrømningen via bygningsdræn foregår langsomt og dermed ikke resulterer i overløb til recipienter i samme grad som ved direkte tilledning under regn.

Den samlede vandbalance for Tingbjerg, udarbejdet ved at kombinere modelberegningerne med kvalificerede skøn, viser at:

  • Nedbørsdata anvendt ved beregningerne angiver en bruttonedbør over Tingbjerg på 676 mm i 1995. Bruttonedbøren fordeles som udgangspunkt på fordampning (32%), kloakafstrømning inkl. dræn (42%) og grundvandsdannelse (26%).
     
  • Etablering af lokal afledning af regnvand svarende til projektforslaget på hele Tingbjerg vil forøge fordampningen til 41% af årsnedbøren, hvilket er en forøgelse på knap 30%. Årsagen er omdannelse af befæstede arealer til grønne arealer, tilstedeværelsen af frie vandoverflader i terrænet samt generelt mere fugtig jord, der øger den aktuelle fordampning.
     
  • Samtidig vil kloakafstrømningen blive reduceret til 25% af årsnedbøren, hvilket er en formindskelse på ca. 40% i forhold til udgangspunktet. Dette dækker over, at overfladeafstrømningen reduceres med hele 58%, fordi en del af de befæstede overflader tilsluttes LAR-anlæg, men at effekten begrænses noget, fordi afløbssystemet indirekte tilføres vand pga. overløb fra LAR-anlæggene under kraftig regn og midlertidigt højtliggende grundvandsspejl om vinteren, der begrænser infiltrationen og øger drænafstrømningen.
     
  • Som konsekvens af ovenstående forøges grundvandsdannelsen til 33% af årsnedbøren svarende til en forøgelse på godt 25% i forhold til udgangspunktet.

Beregningerne for afløbssystemet på Tingjerg viser, at etablering af LAR på hele Tingbjerg svarende til projektforslaget reducerer hyppigheden af overløb fra Tingbjergs to overløbsbygværker med 75-85%, mens den årlige overløbsmængde reduceres med 80-90%.

Beregninger med en regional grundvandsmodel har desuden vist, at trykniveauet i det dybtliggende grundvandsmagasin under Tingbjerg stiger med 20-25 cm. Under Utterslev Mose stiger det tilsvarende med 5-15 cm, hvilket bevirker, at infiltrationen fra mosen falder med ca. 3 mm/år, svarende til mindre end 2,5 promille af den samlede vandudveksling i mosen. Effekten af at etablere LAR i alle områder omkring Utterslev mose er ikke vurderet som led i projektet.

Projektet peger på, at det er muligt ved hjælp af moderne simuleringsværktøjer at vurdere de hydrologiske effekter af LAR-projekter på et realistisk detaljeret niveau. Der er dog vanskeligheder forbundet med integration af modeller for LAR, grundvand og afløbssystemer, da modellerne opererer på forskellige skalaer i både sted og tid. Samtidig er modelberegningerne behæftet med usikkerheder, som er vanskelige at kvantificere uden detaljerede feltmålinger, men som dog betyder mindre i forbindelse med relative vurderinger af effekten af LAR-tiltag i forhold til udgangspunktet uden LAR. Realistiske projekter, der udnytter mulighederne til fulde under behørig hensyntagen til de lokale hydrogeologiske forudsætninger kræver desuden samarbejde og informationsudveksling mellem mange fagdiscipliner. Integration af plangrundlag og simuleringsmodeller i et fælles GIS-interface vil utvivlsomt gøre det mere realistisk at planlægge og gennemføre ambitiøse LAR-projekter, der indebærer mere end blot en demonstrationseffekt.

Sammenfattende kan det konkluderes, at lokal afledning af regnvand kan være en effektiv metode til at genskabe det hydrologiske kredsløb i byområder og nedsætte miljøbelastningen fra afløbssystemer. Det er imidlertid en række forhold, der bremser en udvikling i denne retning. Projektet har ikke omfattet vurderinger af, hvordan jord, grundvand og overfladevand påvirkes af forurening ved nedsivning af regnvand, hvor økonomisk attraktive løsninger baseret på LAR er samt hvordan beboere og boligforeninger oplyses, inddrages og motiveres i projekter om lokal afledning af regnvand. Disse elementer blev udskudt til et evt. efterfølgende projekt, efter det oprindeligt ansøgte projektbeløb blev reduceret, og der er således fortsat behov for syntese af viden og afklaring på området.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.