Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2004

5 Projektforslag for 2004

Det overordnede formål med Teknologiprogrammet er at kunne foretage mere effektive (miljømæssige og økonomiske) oprydninger af forurenede lokaliteter samt at afprøve nye og nyere oprydningsteknologier.

I nærværende afsnit indeholder en beskrivelse af en række projekter, der overvejes igangsat i 2004. På grund af den væsentlige reduktion af bevillingen inden for de seneste år, vil ikke alle projekter kunne igangsættes.

5.1 Teknikker, der overvejes afprøvet i 2004

Formålet med feltprojekterne er at afprøve og dokumentere metoderne og specielt at vurdere, om de opstillede forudsætninger bliver opfyldt.

Resultaterne af feltprojekterne skal, sammen med en litteraturgennemgang, munde ud i generelle udmeldinger (rapporter, vejledninger og lignende) om brugen af metoderne under danske forhold.

Projekterne bliver løbende præsenteret på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Antallet af projekter, der kan igangsættes, afhænger af omfanget af de enkelte projekter og hermed udgifterne til disse, men vil være væsentligt færre end de tidligere år. Ved afprøvning af teknologierne foretrækkes kortlagte lokaliteter.

Stimuleret reduktiv deklorering af klorerede opløsningsmidler
Der er i 2002 givet tilskud til fase 1 i et projekt om stimuleret in-situ reduktive deklorering som mulig afværgeteknologi i forhold til forurening med klorerede opløsningsmidler i grundvand. I projektet sker der, via litteraturgennemgang og gennemgang af et større antal sager (10- 20), en vurdering af hvilke mikroorganismer, der er anvendt med succes i udlandet, og hvilke sager de evt. kan benyttes på i Danmark. Efter denne indledende gennemgang kan der være behov for at give tilskud til at afprøve forskellige mikroorganismer på forskellige lokaliteter.

Kemisk oxidation
Der er allerede igangsat flere teknologiprojekter, hvor kemisk oxidation afprøves i Danmark. Der ønskes i denne forbindelse foretaget en bearbejdning og opdatering af et notat fra Fyns Amt vedr. miljømæssige risici og beskrivelse af muligt beredskab ved brug af permanganat.

Kemisk oxidation som efterbehandling af lokalitet behandlet ved airsparging
Påbegyndt airsparging-behandling af konkret sag vurderes at have uventet lang oprensningstid. Der gives tilskud til dokumentation af effekten af ændret oprensningsmetode bestående af kemisk oxidation med permanganat. Der redegøres desuden for forskel i effektivitet og økonomi for de to metoder

Forureningsspredning i grundvand.
Projektet omfatter vurdering af kulbrinter samt evt. additiver i grundvandet som følge af en forurening fra en benzinstation. Projektet har til formål af beskrive forureningen samt en evt. nedbrydning af de relevante stoffer ud fra forskellige metoder bl.a. JAGG, redoxmetoden og total kulstofmetoden.

Oprensningsteknikker, Cheminova-forureningen, Harboøre Tange.
Der bliver i løbet af 2004 etableret en spunsvæg omkring den væsentligste del af forureningen ved Harboøre Tange. Inden for spunsvæggen skal der igangsættes projekter med henblik på at finde oprydningsmetoder, der permanent kan løse forureningsproblemet, og som er teknisk og økonomisk realistiske at gennemføre.

Jordrensning.
Forskellige eksisterende danske jordrensningsmetoder/anlæg undersøges for forskellige forureningstyper, oprensningsniveuaer, økonomi og miljøbelastninger.

5.2 Udredningsprojekter for 2004

Følgende udredningsprojekter overvejes igangsat i 2004.

Pesticider
Udvikling af strategi mv. for hvorledes truslen mod grundvandet fra pesticidpunktkilder håndteres.

Udvikling af model for spredning i umættet zone
I forlængelse af JAGG, MODI og GEOPROC planlægges der udviklet en model for forureningsspredningen i den umættede zone for flygtige stoffer. Projektet forventes at kunne beskrive spredningen i dampform i den umættede zone, samt processer som genopløsning i infiltrerende vand.

Opdatering af JAGG modellen
Der bør tilføres moduler til JAGG, som muliggør opstilling af massebalancer for hhv. risikovurderinger udført i forhold til grundvandet, inde- og udluft samt lossepladsgas. Endvidere bør enkelte estimeringsformler forbedres.

Erfaringer fra OM-sager med monitering/dokumentation af naturlig nedbrydning:
OM har igangsat eller projekteret en række projekter, hvor naturlig nedbrydning af grundvandsforurening primært er søgt dokumenteret ud fra en kortlægning af redoxafhængige parametre (ilt, jern, nitrat mm.). Projekterne gennemgås med henblik på en vurdering af anvendeligheden og usikkerheden ved dette redox-koncept.

Risikovurdering af spisning og dyrkning af grøntsager og frugt fra haver forurenet med organiske stoffer.
I forlængelse af teknologiprojektet ”Modellering af optagelse af organiske stoffer i grøntsager og frugt” forsøges fastlagt kritiske forureningsniveauer i forhold til grøntsager og frugt.

Katalog over metoder til fjernelse af forurenet jord under huse
Miljømyndighederne står ofte over for situationer med forureninger (typisk fyringsolie), som er udbredt under huse. Dette sker ofte i påbudssager om forurening fra villaolietanke. Som hjælp til myndighedernes sagsbehandling udarbejdes et katalog over de tekniske muligheder for fjernelse af forureningen.

Kriterier for olie/benzin-forureninger
Der er under teknologiprogrammet udviklet en analysemetode for olie/benzin, der dækker intervallet C6-C40 og i tilknytning hertil udviklet en metode til at skelne mellem biogene og petrogene kulbrinter. Der skal foretages en vurdering af kriterierne for olie/benzin inden den nye analysemetode tages i brug.

Eksponeringsbegrænsende metoder
Der skal foretages en opfølgende undersøgelse, af hvorvidt effekten af de eksponeringsbegrænsende foranstaltninger, der anbefales i Miljøstyrelsens Vejledning nr. 7, 2000 ”Rådgivning af beboere i lettere forurenede områder”, er langtidsholdbare.

Strategiske udredningsprojekter

  • Kortlægning og jordflytning, herunder kriterier. Erfaringsopsamling og metodeudvikling.
  • Vurderinger af hvornår forureninger er så ubetydelige, at kortlægning er unødvendig.
  • Værditab på ejendomme med og uden restforurening
  • Langsigtede betragtninger om grundvandsressourcernes udvikling i forhold til forurening fra punktkilder
  • Erfaringsudveksling og muligt fremtidigt samarbejde om potentielle mikrobiologiske nedbrydningskulturer.
  • Vurdering af tekniske foranstaltninger i forbindelse med byggeri på forurenede arealer.

Information/ vidensspredning

  • Udarbejdelse og offentliggørelse af rapporter
  • Udarbejdelse og offentliggørelse af artikler.
  • Trykning og kodning af rapporter og artikler.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.