Demonstrationsprojekt med genanvendelse af gråt spildevand fra en større gråvandsproducent

1 Indledning

Baggrunden for projektet var et ønske om at reducere forbruget af drikkevand og dermed reducere belastningen af grundvandsressourcerne. I større byer, hvor grundvandsforbruget ofte overstiger den naturlige grundvandsdannelse, er vandbesparelser og herunder muligheden for at udnytte gråt spildevand særlig interessant.

Figur 1.1: Indgang til Vestbadet

Figur 1.1: Indgang til Vestbadet

Formålet med dette projekt var at gennemføre et demonstrationsprojekt med behandling af gråt spildevand fra en større producent af gråt spildevand, som i dette tilfælde var Vestbadet I/S. Projektet bestod i etablering af et anlæg til opsamling, behandling og opbevaring af gråt spildevand til anvendelse i forbindelse med toiletskyl og maskinvask af personaletøj. Endvidere skulle der gennem udtagning af vandprøver bestemmes en karakteristik af ubehandlet gråt spildevand, samt kvaliteten af det behandlede grå spildevand. Med udgangspunkt i kvaliteten af det grå spildevand skulle der overvejes andre muligheder for anvendelse af vandet, herunder anvendelse af gråt spildevand til toiletskyl og maskinvask af tøj i en stor beboelsesejendom, som ligger tæt på Vestbadet.

Anlægget blev etableret i det offentlige svømmebad, Vestbadet I/S, Nykær 26, 2605 Brøndby, der årligt besøges af ca. 300.000 personer – www.vestbad.dk. Vestbadet har i dag et 50 m indendørs bassin, et varmtvands babybassin, et 25 m friluftsbassin samt et udendørs soppe-/legebassin. Derudover findes der motionscenter og en række andre publikumsfaciliteter. Alle disse aktiviteter er meget vandforbrugende, og da Vestbadet ligger i et område, hvor den samlede belastning af grundvandsressourcerne er meget stor, er det oplagt at arbejde med vandbesparende foranstaltninger. Personalet ved Vestbadet har derfor gennem flere år arbejdet med vandbesparende tiltag.

Der var ringe erfaring med behandlingsanlæg for gråt spildevand blandt de større danske leverandører af vandbehandlingsanlæg. HOH Vand & Miljø besluttede med deres kompetence og erfaring at gå ind i projektet for at udvikle et hensigtsmæssigt og driftssikkert anlæg. Behandlingsanlægget skulle som udgangspunkt have været et flotationsanlæg, men dette blev senere ændret til et sandfilteranlæg pga. nogle anlægs- og driftstekniske fordele. Et kendskab til sammensætningen af gråt spildevand er en forudsætning for at kunne vurdere hvilke behandlingsformer og anvendelsesmuligheder, der er bedst egnede for en given vandtype.

Ved projektets start forelå begrænset viden om sundheds- og hygiejnemæssige risici ved anvendelse af gråt spildevand. Desuden forelå der kun få danske og udenlandske undersøgelser af sådanne aspekter, ligesom viden om den mikrobiologiske og kemiske sammensætning af forskellige typer gråt spildevand var begrænset.

Miljøstyrelsen havde igangsat et lignende projekt om opsamling og behandling af gråt spildevand i en boligbebyggelse, Nordhavnsgården /2/. Erfaringer og resultater fra Nordhavnsgården er blevet anvendt i dette projekt.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.