Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter - handlingsplan

Sammenfatning og konklusioner

Betonprodukter er udpeget som et særligt indsatsområde fra Miljøstyrelsens side. Miljøstyrelsen ønsker at fokusere på mulighederne for at nedsætte miljøbelastningen fra byggeriet ved løsning af nogle af de væsentligste miljømæssige problemer for beton.

Nærværende rapport er første fase i projektet "Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter" og er et forslag til handlingsplan for projektets videre forløb.

Handlingsplanen er udarbejdet af Teknologisk Institut i samarbejde med Betonindustriens Fællesråd og Aalborg Portland A/S i perioden januar-september 2003.

Udarbejdelsen af handlingsplanen har fulgt principperne i LFA (Logical Framework Approach) og har givet følgende resultater:

Interessentanalyse

Alle interessenter i et betonprodukts livsforløb er blevet identificeret og inddraget aktivt i udarbejdelsen af handlingsplanen. De involverede parter er vist i nedenstående oversigt.

Fremstilling af råvarer Fremstilling af beton Opførelse D&V og reparation Nedrivning og bortskaffelse
Aalborg Portland
E-mineral
Fosroc
Foreningen af Sten- og Grusindustrier
Foreningen af Danske Ral- og Sandsugere
Skov- og Naturstyrelsen
Optiroc
Fabriksbeton-foreningen – Teknisk udvalg
Betonelement-foreningen – Teknisk udvalg
Fabriksbeton-foreningen
- Teknisk udvalg

 

Dansk Byggeri
Foreningen af rådgivende ingeniører F.R.I.
Entreprenører (NCC)
Vejdirektoratet
Bygherreforeningen
RGS 90
Concrete Plant Technology
Dansk Byggeris Nedbrydersektion
Dansk Byggeri - Miljøsektionen

Problemanalyse

Alle faser i et betonprodukts livscyklus er blevet gennemgået og vurderet. De væsentligste miljøpåvirkninger kommer fra:

  • Anvendelse af legeret stål til armering
  • Betydeligt energiforbrug til fremstilling af klinker og armeringsjern samt nedbrydning og genanvendelse af materialer
  • Betydeligt energiforbrug til udtørring og opvarmning i byggefasen
  • Udvaskning af kulbrinter fra beton og betonslam og tungmetaller stammende fra restprodukter
  • Indeklima og arbejdsmiljømæssige forhold ved anvendelse og nedbrydning
  • Sundheds- og miljømæssige forhold ved overfladebehandlingsprodukter

Prioritering

De opstillede forslag er dels blevet bearbejdet i projektets arbejdsgruppe, dels blevet diskuteret på en workshop, hvor interessentgruppe og følgegruppe var tilstede.

Blandt de udpegede områder i problemanalysen er det valgt at se bort fra:

  • Forhold omkring armering, da legeret stål anvendes i begrænset udstrækning, og da reduktion af miljøpåvirkninger ved produktion af armering ligger uden for dette projekts regi
  • Forhold omkring cementproduktion, da dette ligger uden for dette projekts regi
  • Arbejdsmiljømæssige forhold ved nedknusning, da der her fokuseres på miljømæssige forhold.

Generelt er det valgt at lægge vægt på formidling af produktområdeprojektets resultater til en bred kreds indenfor branchen.

Et område der har været højt prioriteret er projektet vedrørende kulbrinter i betonslam. Der er allerede igangsat en første fase vedrørende dette emne, der har til formål at identificere, hvor kulbrinterne stammer fra, og hvordan mængden af kulbrinter reduceres.

De højest prioriterede projekter er:

  • Kulbrinteprojekt (fase 2), hvis mål er at klarlægge udvaskning og foreslå grænseværdier. Projektet har et budget på 440 tkr. og kan gennemføres over 9 måneder.
  • Nedknust beton som tilslag, hvis mål er at spare stenmaterialer og give producenterne mulighed for at anvende eget affald. Projektet har et budget på 600 tkr. og kan gennemføres over 10 måneder.
  • Beton og indeklima, hvis mål er at afklare både de negative og positive indeklimapåvirkninger fra beton i byggeri. Projektet har et budget på 600 tkr. og kan gennemføres over 12 måneder.
  • Brochure, hvis formål er at formidle facts om beton og miljø. Projektets budget er på 200 tkr. og kan gennemføres over 3 måneder.:
  • Udtørring af beton, hvis mål er at opnå en 50% besparelse på energi anvendt til udtørring i byggefasen. Projektet har et budget på ca. 1 mio kr. og kan gennemføres i løbet af 1½ år.
  • Udvaskning af tungmetaller, hvis formål er at afklare omfanget og belastningen af udvaskning af tungmetaller fra flyveaske og andre restprodukter, der kan anvendes i beton. Projektet har et budget på 500 tkr. og kan gennemføres på 10 måneder.

På længere sigt er der et ønske i branchen om at gennemføre en indsats omkring anvendelsen af sundhedsmæssigt belastende stoffer i materialer, der anvendes til overfladebehandling af beton. Der blev fremsat ønske dels om værktøjer til at vælge de mindst belastende produkter i forbindelse med brug og bortskaffelse, dels tiltag der kan fremme design, hvor overfladebehandling minimeres.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.