Produkt, funktionel enhed og referencestrømme i LCA

1 Sammendrag

Emne og formål

Emnet for denne vejledning er nogle af de første elementer i en livscyklusvurdering, efter at man har defineret undersøgelsens mål (se også Figur 2), nemlig:

  • fastlæggelsen af relevante produktfunktioner og produktalternativer

    (dvs. undersøgelsesobjektet),

  • definition af funktionel enhed, og
  • fastlæggelse af referencestrømme.

Disse elementer kan ofte være afgørende for resultatet af en konkret livscyklusvurdering. Derfor er det vigtigt at disse elementer udføres med omhu.

Formålet med denne vejledning er at tilvejebringe en entydig procedure for disse elementer i en livscyklusvurdering.

De omtalte elementer tjener tre formål:

  1. At fastlægge undersøgelsesobjektet, og dermed foretage en første afgrænsning af de produktsystemer, der skal undersøges. Eksempel: Kunstig udendørs-belysning med dagslys-spektrum til eksisterende eur opæiske armaturer.
  2. At tilvejebringe en kvantificeret referenceenhed (funktionel enhed) for alle andre analysedata. Eksempel: Belysning af 10 kvadratmeter med 3000 lux i 50000 timer med dagslys-spektrum ved 5600 K.
  3. At fastlægge de referencestrømme, der i en sammenlignende analyse skaber ækvivalens mellem de alternative produktsystemer. Eksempel: 15 dagslyspærer á 10000 lux med en levetid på 10000 timer sammenlignet med 6 dagslyspærer á 10000 lux med en levetid på 25000 timer.

En livscyklusvurdering undersøger miljøpåvirkningerne ved en mulig produktsubstitution, dvs. et valg af ét produkt frem for et andet, eller et valg af et bestemt produkt i forhold til et fravalg af dette produkt.

Den funktionelle enhed beskriver og kvantificerer de egenskaber ved produktet, der skal være til stede, for at den undersøgte substitution kan finde sted. Disse egenskaber (funktionalitet, udseende, stabilitet, holdbarhed, osv.) bestemmes igen af kravene på det marked, hvor produktet skal sælges.

Referencestrømmene omsætter den abstrakte funktionelle enhed til konkrete produktstrømme for hvert af de systemer der sammenlignes, således at produktalternativerne sammenlignes på et ækvivalent grundlag, der afspejler de faktiske konsekvenser af den mulige produktsubstitution. Referencestrømmene er udgangspunkt for at opbygge de nødvendige modeller af produktsystemerne.

Med dette udgangspunkt beskrives en trinvis procedure for disse elementer i en livscyklusvurdering:

5-trins procedure

Proceduren er inddelt i fem trin: Trin 1: Beskriv produktet ved dets egenskaber.
Trin 2: Fastlæg det relevante markedssegment.
Trin 3: Fastlæg de relevante produktalternativer.
Trin 4: Definer og kvantificer den funktionelle enhed, i kraft af de pligtegenskaber, der kræves af produkterne i det relevante markedssegment.
Trin 5: Fastlæg referencestrømmene for hvert af produktsystemerne.

Tabel 1 giver en oversigt over relationerne mellem procedurens tre formål og fem trin, og Figur 1 giver en samlet grafisk fremstilling af informationsstrømmen mellem trinene.

Tabel 1. Procedurens tre formål og fem trin

Formål Trin i proceduren Beskreveti afsnit
I. Fastlæg objektet 1. Produktegenskaber 3.1.1
for undersøgelsen 2. Markedssegment 3.1.2
  3. Produktalternativer 3.1.3
II. Tilvejebring    
kvantificeret reference 4. Funktionel enhed 3.2
III. Tilvejebring ækvivalens    
mellem produktsystemer 5. Referencestrømme 3.3

Hele proceduren er sammenfattet i checkliste-form i afsnit 3.4, især beregnet på den læser, der ikke har behov for de detaljerede begrundelser og eksempler, f.eks. hvis man tidligere har læst hele vejledningen, og blot har behov for en genopfriskning i forbindelse med den praktiske anvendelse af proceduren.

Figur 1. Informationsstrøm mellem procedurens fem trin

Figur 1. Informationsstrøm mellem procedurens fem trin

Forskelle i proceduren for forskellige anvendelsesområder

Generelt er proceduren uafhængig af anvendelsesområderne. Dog er den detaljerede procedure hovedsagelig relevant når de produkter der sammenlignes, har forskellige egenskaber (f.eks. funktionalitet, udseende, stabilitet, holdbarhed). Proceduren kan dog følges mindre strengt hvis den undersøgte produktsubstitution kun omfatter produkter med identiske egenskaber, f.eks. hvis forskellen mellem produkterne kun består i at visse fremstillingsprocesser er modificeret, uden at dette påvirker selve produktets egenskaber. Det samme er tilfældet hvis man kun ser på ét bestemt produkt i forhold til fravalg af dette produkt.

Selv om proceduren er beskrevet som fem på hinanden følgende trin, skal det bemærkes, at det tit kan være relevant at gennemføre trinene sideløbende eller i flere omgange. De produktegenskaber, der beskrives under trin 1, kan fastlægges samtidig med eller endda ud fra data om markedssegmenterne (trin 2). Produktet eller produktalternativerne (trin 3) kan være givet på forhånd, og kan dermed indgå ved fastlæggelsen af relevante produktegenskaber (trin 1). Endelig kan den funktionelle enhed (trin 4) fastlægges, uden at man først har fastlagt det relevante produkt eller produktalternativerne (trin 3).

Opstår der tvivl eller usikkerhed om det korrekte resultat af et eller flere af procedurens trin (og særligt hvis dette er tilfældet for markedssegmenteringen i trin 2), bør der arbejdes med flere scenarier for at afspejle grænserne for den tilgængelige viden. Hvor langt man skal gå med sådanne alternative scenarier afhænger af behovet hos målgruppen for undersøgelsen.

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.