Arbejdsmiljø i LCA

Bilag A: Databasen

På de følgende sider findes det datagrundlag (den database), der er udviklet i delprojekt 3 i Miljøstyrelsens projekt “LCA-metodeforbedring, metodeudvikling og konsensusskabelse”. En elektronisk version kan downloades fra LCA Center (www.lca-center.dk/cms/site.asp?p=2215)

Som beskrevet i den nærværende vejledning og i den bagved liggende tekniske rapport på engelsk, er størstedelen af databasen etableret gennem anvendelse af danske statistikker vedrørende anmeldelse af arbejdsulykker og arbejdsbetingede lidelser, henholdsvis dansk vareproduktion. De dele af databasen, der er blevet udviklet ved brug af den beskrevne metode, er forsynet med en seks-cifret DB93-kode i den anden søjle i databsen. DB93 er en dansk nomenklatur for brancher, hvor hovedprincippet er en klassificering af økonomiske aktiviteter. De første fire cifre er identiske med cifrene i dent tilsvarende klassificeringssystem indenfor EU, NACE Rev. 1. De to sidste cifre er danske underopdelinger, der giver mulighed for et større detaljerings-niveau. Disse to cifre kan i enkelte tilfælde variere fra et land til et andet.

For enkelte af enhedsprocesserne er der anvendt virksomhedsspecifikke oplysninger. De dele af databasen, hvor denne fremgangsmåde er anvendt, er ikke forsynet med en DB93-kode. Repræsentativiteten af disse oplysninger kendes ikke, og livscyklusvurderinger, hvor disse processer spiller en væsentlig rolle, skal fortolkes med varsomhed.

Med hensyn til databasens oplysninger om belastninger ved transport anbefales det at bruge de tal, der er fremhævet med fed skrift. Disse tal udgør den samlede belastning for de tre transportmåder. For eksempel er lastbiltransport sammensat af belastningerne ved både behandling af gods på godsterminaler og selve transporten. På samme måde er skibstransport sammensat af godsbehandling på landbaserede terminaler og belastninger ombord på skibe.

Databasen, der omfatter cirka 80 enhedsprocesser, kan på nuværende tidspunkt ikke genfindes i det PC-værktøj, der er udviklet til vurderinger efter UMIP97-metoden, eller andre PC-værktøjer. Det skønnes, at det vil være forholdsvis simpelt at integrere oplysningerne i den generelle database, idet dataformatet i al væsentlighed svarer til det, der findes for andre effektkategorier.

Indtil databasen er integreret i et PC-værktøj, henvises den enkelte LCA-praktiker til at udarbejde et regneark, hvor der kan laves en arbejdsmiljøvurdering parallelt med den øvrige vurdering. Detaljeringsniveauet - eller rettere analysemulighederne - i et regneark er ikke så gode som i et specialdesignet EDB-værktøj. Det er dog projektgruppens vurdering, at det på få dage er muligt at gennemføre en vurdering, der giver mulighed for at inddrage arbejdsmiljøet på linie med andre effektkategorier.

Klik her for at se tabeller

 



Version 1.0 December 2004, © Miljøstyrelsen.