Adskillelse af effekter af herbicider og kvælstof på vegetation og leddyr i hegn og græslandsvegetation

Forord

Denne rapport er et resultat af et projekt under Miljøstyrelsens Pesticidforskningsprogram med titlen Adskillelse af effekter af herbicider og ammoniakafdrift på fødekæder i læhegn og engvegetation, som er gennemført i perioden 2001-2004. Projektet blev ansøgt på baggrund af resultater fra andre arbejder under Pesticidforskningprogrammet, pesticidmoniteringsprogram udført af DMU og projekter under Forskningscenter for Økologisk Jordbrug (FØJO).

Projektet har været fulgt af en følgegruppe bestående af Kristian Kristensen, DJF, Søren E. Larsen (DMU, indtil 2002), Chr. Kjær, Morten T. Strandberg, Peter Odderskær (fra 2003) DMU, Mogens Erlandsen (Århus Universitet, fra 2003) Niels Lindemark, Dansk Planteværn, Jan Kjær Madsen og Heidi Buur Holbech, Landbrugets Rådgivningscenter, Ditte Olrik, FSL (indtil 2002) , Carsten Suhr Jacobsen, GEUS (2002-03), Allan Prang, GEUS (fra 2003), Peter Esbjerg, KVL (fra 2003), Claus Hansen, MST og Jørn Kirkegaard (Formand), MST. Følgegruppen takkes for engagerede bidrag til rapporten.

Projektet har været udført i et meget tæt samarbejde mellem DMU, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet ved Knud Tybirk (projektleder), Erik Aude, Annie Laursen og studentermedhjælpere og Afd. for Terrestrisk Økologi i Silkeborg ved Marianne Bruus Pedersen og en laborantstab ledet af Inger Møller.

Endvidere har der været videnskabeligt samarbejde med Botanisk Institut, KU (Anders Michelsen). Danmarks Jordbrugsforskning, Foulum, har udført kornstørrelsesanalyser. Tak til Landbrugets Rådgivningstjeneste for lån af sprøjteudstyr og til en anonym gårdejer for venlig udlejning af mark til forsøgsareal. Hegnsdelen af projektet har været udført i et samarbejde med Hedeselskabet og Landsforeningen De Danske Plantningforeninger samt en række landmænd, som har stillet deres hegn og viden til rådighed. Disse partnere takkes alle for væsentlige bidrag til rapportens grundlag.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.