Optimering af materialegenvinding af procesmaterialer af plast

4 Ideer til kontaktforum

4.1 Indledning

Spørgeskemaundersøgelsen har vist, at der er en stor interesse blandt de forespurgte plastvirksomheder for oprettelsen af et kontaktforum på PDs hjemmeside.

Det har vist sig at en række virksomheder af forskellige årsager ikke kan genanvende procesmaterialer i egen produktion og derfor gerne vil tilbyde dem til andre plastvirksomheder der uden problemer kan lade materialet indgå i deres produktion. En af årsagerne til at man ikke kan genanvende procesmateriale i egen produktion, kan være krav om levnedsmiddelgodkendt kvalitet eller særlige krav til medicinske utensilier. Der kan også være særligt høje krav til mekaniske egenskaber der gør at man ikke umiddelbart tør anvende procesmaterialet i egen produktion, ligesom der kan være krav om levetider på produkterne på 25-50 år inden for byggesektoren.

Det har også vist sig at en af problemstillingerne for virksomheder der fremstiller produkter i genbrugsplast er at de har problemer med at få tilstrækkelig forsyningssikkerhed for genbrugsmateriale.

Det betyder at der er interesser knyttet begge veje i relation til kontaktforum. Der er virksomheder der gerne vil afhænde deres procesmaterialer, og der er virksomheder der gerne vil modtage det.

4.2 Eksisterende Internetbaserede kontaktfora for plast

Teknologisk Institut har set på eksisterende internetbaserede kontaktfora for udveksling af plastmaterialer mellem virksomheder der ønsker at sælge eller købe genbrugsplast af hinanden. En af de adresser der har været besøgt, er "Recyclers World" på adressen www.recycle.net/plastic. På denne har man foretaget følgende opdeling på plasttyper:

  • PET
  • HDPE
  • Vinyl (PVC, PVB, EVA)
  • LDPE
  • PP
  • PS (GPPS, HIPS, EPS)
  • Andre typer (Polycarbonat, Acryl, ABS, blandet plast)
  • Polyester
  • Nylon
  • PUR-skum

På siden er der endvidere oversigter over virksomheder der handler med genanvendelsesplast, oparbejdere, udstyrsleverandører, brancheorganisationer for plastgenvinding, publikationer der omhandler genanvendelse af plast, samt anden information der omhandler genanvendelse af plast, herunder udveksling af plastmaterialer mellem udbydere og købere.

Mens dette forum er amerikansk forankret, findes der et tilsvarende europæisk forum på adressen www.euro.recycle.net. Denne netadresse tilbyder gratis udveksling af købs- og salgstilbud inden for genanvendelse af plast og andre materialetyper eller produkter. Der er igen en katalogisering efter plasttype. Der er ligeledes lokaliseret en fransk varebørs på www.dechet.com. Her drejer det sig om en betalingsservice.

Endelig har ERNET-European Recycling Network været besøgt på adressen www.ernetprojekt.com. Det er hjemmesiden for et projekt om genanvendelse, der har været støttet af EU.

Det generelle indtryk fra besøgene på de ovennævnte hjemmesider er at de forekommer ganske ambitiøse, men at det er svært at overskue logistikken i dem med hensyn til køb og salg af plast til genanvendelse. De nævnte fora omfatter alle former for genanvendelse af materialer og produkter, ikke kun plast. Der skelnes ikke mellem internt og eksternt genanvendt materiale, og det er vanskeligt at få et overblik over forsyningssikkerheden.

Det fremgår af nogle af de forespørgsler som Teknologisk Institut har set på, at man i nogle tilfælde anmoder om billeddokumentation for plastens renhed. Denne idé kunne evt. være nyttig i et dansk kontaktforum.

4.3 Dansk/nordisk kontaktforum

Med baggrund i besøgene på de ovenfor beskrevne internetadresser og resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen skal det anbefales at et kontaktforum opbygges så simpelt og overskueligt som muligt. Det skal være let at komme i kontakt med hinanden på PD's hjemmeside for udbyder og efterspørger af produktionsspild. Det er desuden vigtigt at man hurtigt får et overblik omkring logistikken i relation til transportafstand og mængde. Med hensyn til kategorisering af procesmaterialer fra plastproduktion kunne man tage udgangspunkt i den gennemførte spørgeskemaundersøgelse (afsnit 1.2) der både omfatter plasttype og procestype.

Det bør overvejes om det ikke er en god idé at man undersøger mulighederne for et fælles nordisk kontaktforum i samarbejde med plastindustrierne.

 



Version 1.0 Juni 2004, © Miljøstyrelsen.