Fordele og ulemper ved liberalisering af affaldsforbrænding og deponering

5 Indledning

5.1 Baggrund
5.2 Formål
5.3 Undersøgelse, arbejdsgruppe og sparringsgruppe
5.4 Disposition

5.1 Baggrund

Miljøministeren har nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger om affaldssektorens fremtidige organisering. Et af de meget centrale emner er organiseringen af forbrændings- og deponeringsområdet. Det er derfor valgt at gennemføre en nærmere undersøgelse af fordele og ulemper ved to forskellige former for liberalisering af forbrændings- og deponeringsområdet i Danmark.

I forprojektet er beskrevet grundlaget for - og metoder til - at vurdere konsekvenserne af en eventuel åbning af markedet for affaldsbehandling i Danmark. Der skal bl.a. tages særligt hensyn til affaldsproducenternes sikkerhed for at kunne bortskaffe affald på en økonomisk og miljømæssigt forsvarlig måde.

5.2 Formål

Formålet med undersøgelsen er at kortlægge fordele og ulemper ved liberalisering af affaldsforbrænding og deponering i Danmark. Der er benyttet to scenarier for at undersøge liberalisering:

  • ”Udlicitering”, hvor drift/vedligehold udliciteres, men hvor ejerskabet og anvisning til både behandlingsform og behandlingssted fastholdes som i dag.
  • ”Fuldkommen konkurrence”, hvor alene anvisning til behandlingsform opretholdes, og hvor affaldsstrømmene for henholdsvis forbrænding og deponering således gives frit.

Terminologien ”fuldkommen konkurrence” er en økonomisk term for et marked, der fungerer med mindst mulig indgriben uanset ejerskab, og hvor priserne bestemmes af udbud og efterspørgsel i konkurrence.

For hvert af disse scenarier er fordele og ulemper undersøgt ved at besvare følgende spørgsmål:

  • Kan der opstå reel konkurrence på markedet?
  • Hvordan opretholdes forsyningssikkerheden for affaldsforbrænding og deponering?
  • Hvilke effekter er der på miljøet?
  • Hvad er de økonomiske effekter?

5.3 Undersøgelse, arbejdsgruppe og sparringsgruppe

Undersøgelsen er gennemført i ”Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren”'s regi.

Langt hovedparten af arbejdsgruppens medlemmer er blevet interviewet om deres forventninger til konsekvensen af liberalisering som indledning til undersøgelsen. Arbejdsgruppen er løbende blevet orienteret om undersøgelsens fremdrift og del-resultater, blandt andet bilagene til rapporten. Herudover har der været afholdt to workshops med arbejdsgruppen. I den første blev undersøgelsens scenarieforudsætninger diskuteret på basis af udarbejdede cases. I den anden blev et rapportudkast præsenteret og diskuteret.

Der har også været en sparringsgruppe knyttet til undersøgelsen med repræsentanter for udvalgte organisationer og anlæg. Sparringsgruppen bestod dels af de personer, der var udvalgt som teknisk sagkyndige af arbejdsgruppen, suppleret med følgende personer:

  • Claus Nyrop-Larsen, Marius Pedersen
  • Peter Pagh, Københavns Universitet
  • Ole Jes Olsen, Roskilde Universitetscenter
  • Karsten Greve, Københavns Universitet
  • Peter Kjær Madsen, Skibstrup Losseplads

Sparringsgruppens medlemmer har på forskellig vis og niveau bidraget til diskussion af forskellige problemstillinger og notatudkast.

Undersøgelsen er gennemført af AKF og COWI A/S.

5.4 Disposition

Efter de indledende kapitler, beskrives i det følgende kapitel 0 den overordnede tilgang og metode, der er anvendt til at analysere og fordele og ulemper ved de to undersøgte former for liberalisering. I kapitel 0 beskrives resultaterne af videnindsamlingen: de teoretiske overvejelser, erfaringerne fra el-sektoren og de internationale erfaringer.

I kapitel og 0 redegøres for resultaterne af henholdsvis forbrændings- og deponeringsanalysen. Hvert af de respektive kapitler indledes med et resumé af resultaterne, hvorefter de detaljerede resultater følger.

Endelig er der udarbejdet en bilagsrapport, der indeholder:

Bilag A: Begrebskatalog
Bilag B: Teorinotat
Bilag C: Erfaringer fra el-sektoren
Bilag D: Internationale erfaringer
Bilag E: Swahilimodellen og scenarieforudsætninger
Bilag F: Eksterne omkostninger fra transport

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.