VPC-anlæg - Naturlige kølemidler i mindre supermarkeder

1 Indledning

Projektet blev påbegyndt som arbejdsidé i 2000 efter den tidligere regering havde fremsat lovforslag om udfasning af HFC'ere med forbud mod anvendelse efter 1/1 2006.

På det tidspunkt havde Tempcold A/S langt fra komponenter til at dække behovet til naturlige kølemidler og heller ikke den nødvendige viden for anvendelsen af dem.

Vi vurderede på det tidspunkt, at selvom lovforslaget ikke var vedtaget, så blæste de miljøpolitiske vinde i retning af at begrænse anvendelsen af HFC kølemidler, hvilket også gjaldt i det øvrige Europa.

Vi ønskede derfor at gå aktivt ind i processen for at undersøge, om det var muligt at udvikle et koncept udelukkende med naturlige kølemidler, til afløsning af det nuværende koncept med R404A parallelanlæg til små og mellemstore supermarkeder.

Inspireret af tidligere projekter støttet af Miljøstyrelsen, specielt Daglig Brugsen i Odense, blev nærværende projekt-idé formuleret, kaldet VPC Projekt.

Den bærende ide er modulopbyggede enheder, med Væskekølet Propylen kølekredsløb med CO2 som sekundært kølemiddel.

Da vi fandt at en opgave af denne art ligger noget udenfor kølegrossistens normale arbejdsområde, ansøgte vi om tilskud til projektet under Miljøstyrelsens Program for renere produkter.

Tilskuddet blev bevilliget ultimo 2000, og Projekt VPC blev derefter sat i gang primo 2001.

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.