VPC-anlæg - Naturlige kølemidler i mindre supermarkeder

3 Udvikling

Kort efter projektets start blev lovforslaget om afgifter på kølemidler fremsat og som bekendt senere vedtaget. Dette var med til i et helt uventet omfang at sætte turbo på behovet for at udvikle anlæg med mindre eller afgiftsmæssigt billigere fyldninger af HFC.

Anvendelsen af CO2 som kølemiddel blev højaktuel. To forskellige løsninger med kaskadeanlæg markerer sig som de aktuelle bud.

I det ene bruges der R404A i højtemperatur trinnet, direkte ekspansion af CO2 på frostdelen og pumpecirkuleret CO2 på køledelen. Denne løsning egner sig særlig godt til store anlæg, hvor besparelsen i afgift på R404A på grund af den meget mindre fyldning kan dække en del af omkostningerne til pumper og kaskadeveksler med mere.

I den anden løsning anvendes også direkte ekspansion af CO2 på frostdelen, men direkte ekspansion af R134a i køledelen og i kaskadeveksleren. Sidstnævnte løsning egner sig til mindre anlæg, selvom anlægget er dyrere, opvejes dette af den lavere afgift på R134a i forhold til R404A, og der spares de meget dyre CO2 pumper.

I kraft af VPC projektet var vi stand til at deltage i udviklingen af først nævnte anlægstype især på fordampersiden og på CO2 rørsystemet. De fleste af de praktiske erfaringer stammer således herfra.

Vedtagelsen af det reviderede udfasningsforslag med ikrafttrædelse 1/1 2007, der indeholder tilladelse til anvendelsen af fyldninger op til 10 kg HFC, giver flere muligheder med hensyn til udformningen af køleanlæg.

Det vil være muligt at opdele kaskadedelen af køleanlægget i flere sektioner med mindre end 10 kg i hver. Det er ikke i dag muligt at sige noget entydigt om, hvor det vil være en fordel at anvende brændbare kølemidler eller hvor grænsen går.

Det eneste, der er helt entydigt, er, at CO2 som kølemiddel er kommet tilbage på markedet for at blive.

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.