Evaluering af grønne lokale og regionale netværk med deltagelse af myndigheder og virksomheder

1 Indledning

1.1 Baggrund og formål

En række lokale og regionale, grønne netværk er iværksat med henblik på at igangsætte lokale og regionale aktiviteter med udgangspunkt i et udvidet samarbejde mellem virksomheder og miljømyndigheder. Fokus i netværkene har været på opbygning af miljøkompetence, forbedring af miljøforhold, dokumentering af miljøforhold m.m.

Under Program for renere produkter er der i maj 2002 iværksat en evaluering af regionale miljønetværk med offentligt og privat samspil, for at belyse mulighederne for samspil med Den Produktorienterede Miljøstrategi (POMS) og en eventuel kommende strategi for grøn markedsudvikling i Danmark. Formålet med evalueringen er at tilvejebringe systematisk og dokumenteret viden om danske netværk og deres funktion, herunder at:

  • kortlægge eksisterende netværk
  • beskrive modeller for grønne netværk
  • vurdere effekter af hidtidige netværk
  • afdække kritiske succesfaktorer for netværk
  • vurdere, hvordan netværk kan udvikles
  • vurdere muligheder og begrænsninger for disse netværk som et instrument til at fremme Den Produktorienterede Miljøstrategi og en eventuel kommende strategi for Grøn Markedsudvikling.

Fokus i analysen af netværkenes samspil med grøn markedsudvikling er konkretiseret som samspillet med strategien for Grøn markedsøkonomi.

1.2 Evalueringsdesign og metode

Evalueringen er opbygget omkring en række delaktiviteter. Delaktiviteternes formål har været for det første at formulere relevante evalueringstemaer, der skulle besvares i evalueringen, og for det andet at tilvejebringe et tilstrækkeligt datagrundlag for analysen af netværkene. Delaktiviteterne i evalueringen er:

  1. Workshop for centrale interessenter med det formål at fastlægge evalueringstemaer.
  2. Udarbejdelse af et katalog over de eksisterende grønne netværk, hvor de enkelte netværk kort beskrives med hensyn til historie, formål, aktører, aktiviteter, struktur og resultater.
  3. Uddybende interviewundersøgelse af aktører, der ikke er deltagere i grønne netværk.
  4. Udarbejdelse af 7 cases om grønne netværk på basis af uddybende undersøgelse og gennemførelse af fokusgruppeinterview af udvalgte netværk.
  5. Analyse og afrapportering.

Nærværende rapport er afrapportering af aktivitet 5. Delaktivitet 2-4 er afrapporteret selvstændigt i delrapporterne 1-3.

1.2.1 Evalueringens hovedspørgsmål

Evalueringen er gennemført som en bruger- og interessentevaluering forstået på den måde, at det fra start har været planlagt, at brugere (netværkene) og interessenter (Miljøstyrelsen, Økonomi- og Erhvervsministeriet, organisationer m.fl.) skulle involveres i fastlæggelsen af de endelige evalueringstemaer. Workshop og interviewundersøgelse af interessenter har bidraget til at udvikle de evalueringstemaer, der er lagt til grund for tilrettelæggelsen af casestudierne og den afsluttende analyse af de grønne netværk.

Evalueringens hovedspørgsmål er gennem denne proces blevet præciseret til at være:

  1. Hvilke former for netværk findes?
  2. Hvad er anledningen til etablering af lokale/regionale miljønetværk?
  3. Hvilken effekt har netværkene? Hvordan er sammenhængen mellem indsats og effekt?
  4. Hvad er netværkenes betydning for de deltagende virksomheders miljømæssige, økonomiske og konkurrencemæssige forhold?
  5. Hvordan er samspillet mellem virksomhederne i netværkene? Hvordan er virksomheder i et lokalområde/region i stand til at bruge hinanden?
  6. Hvilke typer virksomheder deltager i netværkene? Er det kun miljøpositive virksomheder?
  7. Kan netværkene blive så ambitiøse, at de udelukker nogle virksomheder?
  8. Har netværkene en særlig betydning for små og mellemstore virksomheder?
  9. Hvordan tilvejebringer netværkene de nødvendige ressourcer?
  10. Hvilken betydning har netværkene for miljøtilsynet med virksomheder?
  11. Hvordan er netværkenes samspil med de samfundsmæssige miljøstrategier? I hvor høj grad er netværkene afhængige af lovgivning til at understøtte deres aktiviteter? Hvordan er de deltagende myndigheders miljøstrategiske niveau?
  12. Hvad er netværkenes kritiske succesfaktorer? Hvordan kan netværkene udvikle sig til at være større og mere levedygtige?
  13. Hvordan er netværkenes samspil med eksterne aktører?
  14. Hvordan er netværkenes samspil med Den Produktorienterede Miljøstrategi, herunder kompetenceopbygning i relation til nationale miljømål og LCA-metoder og produktkædestyring, grønne indkøb og substitution af kemikalier?
  15. Hvordan er netværkenes samspil med Grøn Markedsøkonomi, herunder betydningen for virksomhedernes opfattelse af miljø som et strategisk område, samspil med leverandører og kunder om miljø, adgang til miljøteknologiske innovationer, metoder m.m., kendskab til økonomiske virkemidler på miljøområdet?

1.2.2 Evalueringens delaktiviteter

Som introduktion til analysen i denne rapport beskrives delaktiviteterne 1-4 i det følgende, og der redegøres kort for deres bidrag til nærværende analyse. For uddybende læsning af delaktiviteternes gennemførelse og resultater henvises til delrapporterne 1-3.

1.2.2.1 Workshop

Der er blevet afholdt en workshop med deltagelse af repræsentanter fra ministerier og organisationer og repræsentanter fra netværkene. Formålet med workshoppen var at involvere centrale interessenter i formuleringen af centrale hoved- og delspørgsmål for evalueringen, for derved at gøre evalueringen mere nærværende og anvendelig. Der var stor interesse for, at evalueringen afdækkede faktuelle forhold vedrørende netværkene. Deltagerne i workshoppen var:

Dorthe Bramsen Clausen, Miljøforum Danmark og Green Network
Charlotte Bak Jensen, LO
Lene Britt Jensen, www.bst.dk og HolbækRegionens Miljøforum
Søren Tegen Pedersen, Økonomi- og Erhvervsministeriet
Tina Sternest, Dansk Industri
Gert Hansen, Miljøstyrelsen
Lise Fogh Pedersen, Miljøstyrelsen
Marianne Forman, Marianne Forman ApS
Michael Søgaard Jørgensen, DTU
Jørn Ulrick Moos, Teknologisk Institut.

1.2.2.2 Udarbejdelse af katalog over grønne netværk med deltagelse af virksomheder og myndigheder

Der er blevet udarbejdet et katalog over eksisterende lokale/regionale, grønne netværk i Danmark med deltagelse af virksomheder og myndigheder (Delrapport 1). Formålet med kataloget er:

  • At give et overblik over eksisterende lokale og regionale, grønne netværk med deltagelse af virksomheder og myndigheder.
  • At beskrive forskelle og variationer mellem netværkene.

I kataloget er hvert enkelt netværk beskrevet med hensyn til formål, aktører, aktiviteter, strukturer og ressourcer samt resultater.

Kataloget er blevet udarbejdet på baggrund af en screening i Danmark, hvor udgangspunktet var:

  1. Medlemmer hos Miljøforum Danmark
  2. Dogme 2000
  3. Amter
  4. Lokale miljø-, energi- naturvejledere
  5. Bedriftssundhedstjenesten
  6. TIC
  7. Private, rådgivende konsulentfirmaer.

Netværkene, der blev identificeret i forbindelse med screeningen, blev alle kontaktet, og på baggrund af telefoninterview med nøglepersoner fra netværkene, skriftligt materiale og hjemmesider er de enkelte netværk blevet beskrevet. Alle beskrivelser er derefter blevet godkendt af netværkene, og de har alle suppleret beskrivelserne med en selvevaluering med hensyn til resultater og fremtidsperspektiver.

Centrale resultater af screeningen er:

  • at der blev identificeret 21 lokale/regionale, grønne netværk med deltagelse af myndigheder og virksomheder fordelt over hele Danmark.
  • at der er variation mellem netværkene med hensyn til deres formål, aktiviteter, aktører, strukturer og resultater.
  • at der er stor variation mellem netværkene med hensyn til formaliseringsgrad og ambition.

Screeningen har dannet grundlag for udvælgelse af netværk, der skulle indgå i den uddybende case undersøgelse af 7 netværk . Beskrivelserne af de enkelte netværk er endvidere indgået i den samlede analyse af netværkene, herunder i opbygningen af fire netværksmodeller.

1.2.2.3 Uddybende interviewundersøgelse af aktører, der ikke er deltagere i grønne netværk

Der er blevet gennemført en interviewundersøgelse af aktører, der ikke deltager i grønne netværk. Interviewundersøgelsen er selvstændigt afrapporteret (Delrapport 2). Formålet med interviewundersøgelsen var at afdække erfaringer og viden om grønne netværks funktion og potentielle muligheder og begrænsninger i forhold til at understøtte Den Produktorienterede Miljøstrategi og Grøn Markedsøkonomi hos aktører, der har viden og erfaring inden for disse områder, men som ikke er deltagere i et grønt netværk. Interviewpersonerne i undersøgelsen er:

  • Dorthe Bramsen Clausen, Miljøforum Danmark
  • Thomas Færgeman, Danmarks Naturfredningsforening
  • Helle Juhler, Dansk Industri
  • Kåre Jacobsen, Kommunernes Landsforening
  • Per Ponsaing, COWI
  • Ole Lützen, Carl Bro
  • Bent Søndergaard, RUC
  • Mette Kaae Hansen, Økonomi- og Erhvervsministeriet
  • Maj Munch Andersen, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

Interviewpersonerne er i alt 9 personer bestående af forskere og konsulenter inden for miljø- og teknologiudvikling, offentlige myndigheder, der har netværk som del af deres arbejdsområde, og repræsentanter fra forskellige interesseorganisationer. Amtsrådsforeningen blev også kontaktet, men ønskede ikke at indgå i undersøgelsen.

Interviewene er primært blevet gennemført som telefoninterview af ½ til 1½ times varighed. Før interviewet blev interviewpersonerne kontaktet, og det blev aftalt, hvornår interviewet skulle finde sted. Interviewpersonerne fik alle tilsendt baggrundsmateriale om evalueringen og en spørgeramme for interviewet.

Interviewene har i store træk fulgt spørgerammen, hvor temaerne er:

  • Baggrund
  • Kendskab til netværk
  • Lokale/regionale netværks betydning lokalt/regionalt
  • Forhold der er afgørende for lokale/regionale miljønetværks udvikling og betydning
  • Fordele og ulemper for lokale/regionale netværk sammenlignet med andre netværk f.eks. branchenetværk og miljøkoordinatornetværk
  • Lokale/regionale netværks betydning for den produktorienterede miljøstrategi
  • Lokale netværks betydning for Grøn markedsøkonomi
  • Lokale/regionale netværk i fremtiden.

Materialet fra interviewene har indgået i tilrettelæggelsen af evalueringens case studier og i den strategiske analyse af netværkenes muligheder og begrænsninger.

Gennem interviewene blev rejst en række problemstillinger relaterede til netværkenes funktion og muligheder for at understøtte POMS og Grøn markedsøkonomi. Problemstillinger er blevet inddraget i fastlæggelsen af evalueringens temaer.

1.2.2.4 Uddybende case undersøgelse

Der er blevet gennemført uddybende undersøgelser af 7 netværk, og for hvert er der udarbejdet en case. De 7 netværk er blevet udvalgt blandt de 21, der blev identificeret i forbindelse med udarbejdelsen af kataloget over grønne, lokale/regionale netværk i Danmark med deltagelse af myndigheder og virksomheder.

Udvælgelsen af de 7 netværk er foretaget ud fra et ønske om variation mellem netværkene, for på den måde at indsamle flest mulige erfaringer om grønne netværks funktion. Fokus i udvælgelsen har været på spredning med hensyn til netværkenes institutionelle forankring, formål, deltagende aktører, aktiviteter, modenhed med hensyn til hvor netværkene var i deres udviklingsforløb og geografi.

Nedenstående skema viser en oversigt over de udvalgte netværk og de specielle karakteristika, der knytter sig til det enkelte netværk.

Netværk Karakteristika
Green Network Amt, udbygget og forpligtende samarbejde mellem myndigheder og virksomheder, udbygget sekretariat til at varetage planlægning og drift, fokus på miljøredegørelser, Vejle.
Green City Denmark Region, udbygget og forpligtende samarbejde mellem sekretariat og private og offentlige virksomheder, udbygget sekretariat til at varetage planlægning og drift, fokus på markedsføring, Midtjylland.
HolbækRegionens Miljøforum Amt, andre aktører end myndigheder er tovholdere (BST og det lokale erhvervsråd), mindre forpligtende samarbejde, fokus på erfaringsudveksling, Midtsjælland.
Udviklingsforum for Grenaas Erhvervsliv Kommune, information og erfaringsudveksling, Grenaa.
Industriens Miljøklub Fyn Amt, udbygget og forpligtende samarbejde mellem myndigheder og virksomheder, udbygget sekretariat til at varetage planlægning og drift, fokus på miljøredegørelser, virksomhedsinitiativ, Fyn.
Grønt Netværk Sønderjylland Amt, netværk under etablering, forpligtende samarbejde, sekretariat, fokus på miljøredegørelser, Sønderjyllands Amt.
Hvidovre Kommune Kommune, netværk, der har haft udvikling og afvikling, forstået således, at netværket fra at være et formelt forum er blevet et uformelt forum, Hvidovre.

Tabel: Oversigt over netværk, der er udvalgt til uddybende caseundersøgelser og deres karakteristika

Alle beskrivelserne af netværkene på nær beskrivelsen af Hvidovre Miljøforum er udarbejdet på grundlag af:

  • Et fokusgruppeinterview med centrale repræsentanter fra netværket. I det enkelte fokusgruppeinterview har deltaget ca. 6-7 personer. Deltagere var repræsentanter fra miljømyndigheder, herunder en godkendende myndighed, repræsentanter fra virksomheder, repræsentanter fra sekretariatsfunktionen, politiske repræsentanter og personer, der deltager i udarbejdelse af den lokale/regionale erhvervspolitik. Fokusgruppeinterviewene har varet ca. 2½ time og blev gennemført som en åben dialog, men med udgangspunkt i temaer, der på forhånd var sendt til deltagerne.
  • Personinterview med repræsentanter fra 5 virksomheder og 2 lokale miljøforvaltninger. Personinterviewene blev gennemført som telefoninterview. Interviewene har varet fra 20 til 45 minutter. Til at strukturere interviewene blev anvendt to forskellige spørgeguider - en til virksomhederne og en til de lokale miljøforvaltninger.

Både deltagerne i fokusgruppen og interviewpersonerne har efter udarbejdelsen af de enkelte beskrivelser haft disse til kommentering.

Beskrivelsen af Hvidovre Miljøforum er udarbejdet på grundlag af telefoninterview.

Casebeskrivelserne er afrapporter selvstændigt i delrapport 3. Resultatet fra case beskrivelserne udgør sammen med kataloget grundlaget for analysen af netværkenes funktion og deres muligheder for at understøtte POMS og Grøn markedsøkonomi.

1.2.2.5 Analyse og afrapportering

Nærværende rapport er den afsluttende analyse og afrapportering af evalueringen. Formålet med rapporten er at besvare både de evalueringsspørgsmål, der var fastlagt som del af evalueringsgrundlaget, og de evalueringstemaer, der er blevet bragt op af brugere og interessenter i processen med evalueringen.

Rapporten indledes med at sætte fokus på netværkenes funktion, hvor der udvikles fire netværksmodeller. Derefter sættes fokus på netværkenes muligheder for at understøtte POMS og Grøn markedsøkonomi.

Beskrivelserne af de identificerede 21 netværk og case beskrivelserne af 7 netværk har dannet grundlag for udvikling af fire netværksmodeller, der afspejler forskelle i netværkenes formål, organisering og deltagere. De fire modeller kaldes:

  • Miljøtilsyn og miljøledelse
  • Lokal dialog om miljø
  • Regional, bæredygtig erhvervsudvikling
  • Kommercialisering af miljøviden.

I rapporten redegøres for de særlige karakteristika ved modellerne, og på grundlag af modellerne:

  • vurderes effekterne af de hidtidige netværk
  • afdækkes kritiske succesfaktorer for netværk
  • vurderes hvordan netværk kan udvikles.

Set i et historisk perspektiv er en del grønne, lokale/regionale netværk opstået før både POMS og Grøn Markedsøkonomi, og de har derfor ikke haft POMS og Grøn markedsøkonomi som grobund for deres udvikling. Der er dog også erfaringer med lokale/regionale, grønne netværk, der har inddraget aspekter fra POMS og Grøn Markedsøkonomi i deres aktiviteter.

Disse forhold har i evalueringen givet anledning til at belyse netværkenes muligheder og begrænsninger som instrument for at fremme POMS og Grøn Markedsøkonomi gennem to perspektiver:

For det første er der sat fokus på netværkenes hidtil konkrete erfaringer med aktiviteter, der rummer aspekter vedrørende POMS og Grøn Markedsøkonomi.

For det andet er der sat fokus på netværkenes hidtidige erfaringer med at udvikle, implementere og sprede miljøaktiviteter. Centralt for dette perspektiv er, at netværkene anskues som organisatoriske enheder, og fokus er på netværkenes ressourcer for at udvikle netværkene til at håndtere problemstillinger i POMS og Grøn Markedsøkonomi.

Udgangspunktet for analysen af netværkenes muligheder for at understøtte POMS og Grøn Markedsøkonomi er både de enkelte netværk og de udviklede modeller.

1.3 Læsevejledning for hovedrapporten

Nærværende rapport kan læses på flere måder. For en hurtig introduktion til evalueringen og evalueringens resultater henvises til "Sammenfatning og konklusioner. Ønskes en mere uddybende indsigt i analysen af netværkenes funktion og netværkenes muligheder for at understøtte de samfundsmæssige miljøstrategier - Den Produktorienterede Miljøstrategi og Grøn Markedsøkonomi - henvises til kapitlerne 2 og 3. I kapitel 2 introduceres først til den netværksforståelse, der er anvendt i evalueringen, derefter præsenteres de fire modeller og tilslut beskrives de enkelte modeller uddybende hver for sig. I kapitel 3 analyseres netværkenes samspil med Den Produktorienterede Miljøstrategi og Grøn Markedsøkonomi. Hvis man primært er interesseret i at få et overblik over de eksisterende modeller og deres muligheder for at understøtte Den Produktorienterede Miljøstrategi og Grøn Markedsøkonomi kan man med fordel springe de uddybende beskrivelser af de enkelte modeller i kapitel 2 over. Hvis man omvendt er interesseret i at få en dybere indsigt i en - eller flere modellers funktion, herunder muligheder og barrierer for de enkelte modellers netværksarbejde, kan man læse de uddybende beskrivelser af de enkelte netværksmodeller i kapitel 2.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.