Forprojekt til værdisætning af grundvand

Sammenfatning

I denne rapport redegøres der for de metodiske problemstillinger der kan opstå, når man skal værdisætte grundvand, og der præsenteres et forslag til konkrete værdisætningsundersøgelser.

De metodiske potentialer og problemer vedrørende værdisætning af beskyttelse af grundvandsressourcen analyseres med udgangspunkt i en redegørelse for hvilke goder grundvand repræsenterer, og hvilke problemer og muligheder disse godetyper implicerer for muligheden for at værdisætte grundvandsressourcen helt eller delvis. I forbindelse hermed redegøres der for værdisætningsmetoder og for hvordan disse metoder kan håndtere de særlige kendetegn der er ved grundvand. Koblet hertil gennemgås den internationale litteratur på området, idet der gives en beskrivelse af internationalt publicerede studier vedrørende værdisætning af grundvand. Udvalgte studier præsenteres som kilder til erfaringsopsamling vedrørende metoder, spørgeformater samt andre problemstillinger der er forbundet med at opgøre grundvandsressourcen i monetære værdier. Baseret på analysen af potentialer og problemer med hensyn til at værdisætte grundvand og det udførte litteraturstudie, fremlægges konkrete bud på, hvorledes værdisætningsundersøgelser af grundvand kan udarbejdes. Hermed anvendes de metodiske diskussioner og overvejelser til en konkret anbefaling vedr. designet af en egentlig værdisætningsundersøgelse.

De to forslag til studier omfatter et interviewbaseret studie med anvendelse af et forholdsvis traditionelt Contingent Valuation studie der sigter mod at opgøre værdien af grundvand til drikkevand. Denne metode er den mest hyppigt anvendte, og er fundet egnet til at værdisætte grundvandets betydning som drikkevand. Det skyldes bl.a. at befolkningen har kendskab til problemstillingen fordi man i Danmark er vant til at betale for drikkevandsforsyningen. Det andet studie tager afsæt i valgmetoder (Choice experiments), som giver mulighed for at opgøre værdien af et større spekter af de goder grundvand repræsenterer. Foruden værdien af grundvand som drikkevand, omfattes også værdien af rent grundvand mht. afledte miljø- og natureffekter i overfladevand mv.

Rapportens kapitel 3 præsenterer endvidere en omkostningsbaseret opgørelse af værdien af drikkevand. Denne opgørelse viser, for et konkret vandforsyningsområde, at de velfærdsøkonomiske omkostninger ved at fremstille drikkevand udgør ca. 17 kr. per m3. Denne omkostning er væsentligt højere end de takster som forbrugerne aktuelt betaler, hvilket dels må forklares med at en række faste omkostninger og sunk costs (tabte omkostninger) omregnes til en kubikmeterydelse, dels med principperne for den velfærdsøkonomiske opgørelse. Det har ikke været muligt at inddrage de defensive omkostningerne til sikring af grundvandet i opgørelsen. Det er væsentligt at være opmærksom på, at en omkostningsbaseret opgørelse blot afspejler brugsværdien af drikkevand, og dette efter de gældende miljøbestemmelser. Ønsker man at fastlægge en beregningspris for grundvand der også afspejler værdierne for fremtidige generationer og andre såkaldte ikke-brugsværdier, vil egentlige værdisætningsundersøgelser skulle udføres.

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.