Forsøg med rensning af spildevand i det åbne land i beplantede filteranlæg

Forord

Denne rapport er udarbejdet under Aktionsplanen for fremme af Økologisk Byfornyelse og Spildevandsrensning, tema 1: Økologisk håndtering af spildevand i det åbne land. Projektet er udført i samarbejde mellem Biologisk Institut, Afdeling for Botanisk Økologi, Aarhus Universitet og Envicare Aps.

Projektets overordnede formål er at fremskaffe det fornødne datagrundlag for at udarbejde retningslinier for etablering af beplantede filteranlæg i det åbne land. Resultaterne af gennemførte undersøgelser udført over en to års periode i et forsøgsanlæg samt i et fuldskala anlæg ved en enkelthusstand beskrives i denne rapport. Rapporten vil, sammen med resultaterne af tidligere undersøgelser, danne basis for udarbejdelse af retningslinier for etablering af beplantede filteranlæg i det åbne land. I retningslinierne vil principperne bag anlæggenes opbygning, udformning og dimensionering blive beskrevet i detaljer. Retningslinierne er under udarbejdelse.

Projektet har haft en følgegruppe bestående af:

Mogens Kaasgaard (Miljøstyrelsen)

Ann Marie Eilersen (DTU)

John Sørensen/Kim H. Meilstrup (Miljøkontoret, Århus Kommune)

Lisbeth Gervin (Københavns Energi)

Arbejdsgruppen har bestået af Hans Brix og Carlos A. Arias, Biologisk Institut, Aarhus Universitet, og Niels-Henrik Johansen, Envicare Aps.

Arbejdsgruppen vil gerne takke følgegruppen for et godt og konstruktivt samarbejde.

Århus Kommune er vært for forsøgsanlægget ved Trige renseanlæg, og har velvilligt stillet deres faciliteter på renseanlægget til rådighed. Vi takker Louis Landgren og det øvrige driftspersonale ved Egå renseanlæg for godt samarbejde.

Thomas Holst Christensen og Marianne Freiberg, Mosehuset, Mørke, takkes for velvilligt samarbejde i forbindelse med etablering og prøvetagning i deres renseanlæg.

Flere enkeltpersoner og virksomheder har velvilligt bidraget til undersøgelsens gennemførelse: Damolin A/S, BV Electronic A/S, Pumpex A/S, Uponor A/S, Danfoss A/S, MJK Automation A/S og August Olsens Efterfølger. Vi vil benytte lejligheden til at takke alle disse bidragsydere.

Marts 2003

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.