Forsøg med rensning af spildevand i det åbne land i beplantede filteranlæg

1 Indledning

1.1 Projektets baggrund
1.2 Projektets formål
1.3 Projektets indhold

1.1 Projektets baggrund

Miljøstyrelsen gennemførte i 2001 /5/ en undersøgelse med det overordnede formål, at tilvejebringe det nødvendige datagrundlag for at udarbejde retningslinier for design af grønne renseanlæg for mindre udledere (<30 PE). Anlæggene skulle kunne opfylde myndighedernes krav om rensning til en bestemt renseklasse (reduktion af BI5, total-P og nitrifikation) i henhold til spildevandsbekendtgørelsen. Undersøgelsen fandt, at en ny type grønne renseanlæg, beplantede filteranlæg med vertikalt flow, vil kunne opfylde alle renseklasser (dvs. 95% reduktion af BI5, 90% reduktion af total fosfor, og 90% nitrifikation). Der var imidlertid endnu ikke tilstrækkelig viden om den nødvendige anlægsstørrelse, ligesom der manglede udviklingsarbejde for at forbedre rensningen for fosfor. Nærværende projekt tager afsæt i den tidligere undersøgelse med henblik på at dokumentere nødvendig anlægsstørrelse og design af fosfor filter.

1.2 Projektets formål

Projektets overordnede formål er at frembringe den nødvendige dokumentation for at udarbejde retningslinier for beplantede filteranlæg op til 30 PE. Det forventes, at der kan etableres beplantede filteranlæg, der opfylder bedste renseklasse, dvs. 95% reduktion af BI5, 90% reduktion af total fosfor og 90% nitrifikation.

Projektet umiddelbare formål er:

  • at dokumentere og demonstrere i fuldskala (5 personækvivalenter), at plantebaserede anlæg med vertikalt flow har en effektiv reduktion af BI5 (>95%) og nitrifikation (>90%) under danske forhold
  • at fastlægge nødvendig anlægsstørrelse for at opfylde et skærpet krav til reduktion af organisk stof og nitrifikation i beplantede filteranlæg under danske forhold
  • at fastlægge størrelse, opbygning, placering og driftssikkerhed af et kalcit-filter til binding af fosfor i plantebaserede renseanlæg (>90% rensning for fosfor). Herunder at klarlægge mulige uønskede sideeffekter (f.eks. forhøjet pH i afløb)
  • at klarlægge muligheden for etablering af udvidet kvælstoffjernelse i beplantede filteranlæg. Kvælstoffjernelsen opnås ved denitrifikation i bundfældningstanken. Nitrificeret afløbsvand recirkuleres tilbage til første kammer i bundfældningstanken, og kvælstof omdannes til frit kvælstof ved denitrifikation og frigives til atmosfæren som N2.

1.3 Projektets indhold

Projektet omfatter undersøgelser i et beplantet filteranlæg med vertikalt flow opbygget som forsøgsanlæg på et traditionelt renseanlæg. I forsøgsanlægget kan flowmønster, belastning, grad af recirkulering, mv., kontrolleres og varieres med henblik på at klarlægge anlæggets funktion og kapacitet.  Derudover er der i projektets sidste år etableret et fuld-skala anlæg ved en husstand med fire personer for at dokumentere anlægstypens funktion og renseeffekt under helt realistiske belastningsforhold.

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.