Metalafgivelse til drikkevand, DEL 2

1 Introduktion

1.1 Projektets baggrund og formål

I perioden maj 1999 til maj 2000 blev i fire testrigs eksponeret en række almindeligt anvendte materialer til husinstallationer for drikkevand. Materialerne blev eksponeret i blødt og hårdt vandværksvand på vandværkerne Astrup, Vester Gjesing , Birkerød og Regnemark. Undersøgelsen er beskrevet i Miljøprojekt Nr. 603 2001 [1], Metalafgivelse til drikkevand, Miljøstyrelsen.

1.1.1 De væsentligste konklusioner fra det tidligere projekt

  • Rustfrit stål afgiver meget lidt metaller til drikkevandet.
  • Varmforzinket stål afgiver for høje mængder zink i hårdt vand, men zinkafgivelsen i bløde vandtyper overstiger ikke drikkevandskrav. Efter et år var afgivelsen af zink i hårdt vand ikke faldet væsentligt. Blyafgivelsen synes ikke at overskride grænser.
  • Tidligere undersøgelser har vist, at kobberrør afgiver for meget kobber i meget hårdt vand , men er et velegnet materiale i blødt vand.
  • Kobberlegeringer afgiver zink, kobber, bly og evt. arsen og nikkel. Niveauet afhænger af legeringstyper. Når der tages hensyn til, at kobberlegeringer kun indgår som mindre emner i en installation, vil nogle legeringer være uproblematiske og andre ligge på grænsen for det tilladelige. De bestandige legeringer, afzinkningsbestandig messing og/eller rødgods, havde relativt høje afgivelser af kobber, bly, nikkel og arsen. Mere viden var ønsket. Der syntes ikke at være fuld overensstemmelse mellem danske og tilsvarende tyske forsøg.
  • Forniklede kobberlegeringer afgiver for meget nikkel; der må af fabrikanter arbejdes på reduktion af nikkelafgivelse.

Nogle materialer viste stadig stigende metalafgivelse eller en metalafgivelse, som kunne forventes at stige i de kommende år.

Der syntes således behov for at følge metalafgivelsen i blødt og hårdt vand fra undersøgte materialer i en længere driftsperiode. Endvidere var det ønskeligt at få metalafgivelsesmålinger fra en mellemhård vandtype. Der var også behov for bredere viden om metalafgivelse fra varianter af produkter af kobberlegeringer, herunder også nikkelafgivelse fra nikkelholdige legeringer og fra overfladebehandlede emner. Endvidere kunne eksponering af samme testemner, som blev anvendt i tyske forsøg, i vore testrig på de danske vandværker skabe forbindelse til og forståelse for årsager til forskelle i testresultater i Danmark og Tyskland. Herved kunne vindes megen viden om metalafgivelse i praksis.

Det blev besluttet at gennemføre yderligere forsøg i et nyt videregående projekt.

1.2 Nye mål

  • Rørmaterialer:
  1. Varmforzinket stål undersøges i mellemhårdt vand (Lysholt)
  2. Varmforzinket ståls langtids metalafgivelse ( Zn og Pb ) følges i 3 tidligere opstillinger.
  3. Kobberrør undersøges i mellemhårdt vand (Lysholt)
  • Armatur/fittings:
    Metalafgivelser i 4 vandtyper undersøges fra:
  1. alm. blyholdig messing (a)
  2. afzinkningsbestandig messing (b)
  3. rødgods (c) i form af standardprøveemner fra Tyskland placeret i rustfrit rørsystem.
  4. Vandmåler/ afspærringsventil med tilhørende fittings (a og b)

Endvidere prøves i Lysholt:

  1. afzinkningsbestandig messing (fordelerrør)
  • Forchromet /forniklet messing:
  1. Blandingsbatterier undersøges i Regnemark alene.
  2. Ovennævnte vandmåler/afspærringsventil har forniklede overflader

 



Version 1.0 December 2004, © Miljøstyrelsen.